14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΈτσι προσπαθεί η Aston Martin να «σώσει» το brand της

Έτσι προσπαθεί η Aston Martin να «σώσει» το brand της


Του Άρη Κατσίδη,

Η Aston Martin για πολλές δεκαετίες ήταν συνδεδεμένη με τον χαρακτήρα James Bond και το brand της θεωρούταν ένα από τα πιο κλασάτα στην αυτοκίνηση, όμως η οικονομική κρίση και η υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας, έριξε «στο καναβάτσο» τη Βρετανική εταιρία, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με πτώσεις στις πωλήσεις και με πάρα πολλά χρέη. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ανησυχίες γύρω από το αν η Aston Martin είναι κοντά στην χρεοκοπία, για όγδοη φορά στην τεράστια ιστορία της. Πέρα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, η Βρετανική εταιρία έχασε 83,6 εκατομμύρια δολάρια το 2018 και 144,4 εκατομμύρια δολάρια το 2019, με τις πωλήσεις πέρσι να πέφτουν περίπου 9%. Σίγουρα, η πανδημία του κορωνοϊού θα φτάσει τα νούμερά της πολύ πιο χαμηλά, με την Aston Martin να περνά μια από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία της.
Μία από τις πρώτες Aston Martin που πρωταγωνίστησαν, με τον Sean Connery σε ρόλο James Bond στην ταινία “Goldfinger” το 1964.
Θυμίζουμε ότι στα τέλη του φετινού Μαΐου, το πρώην αφεντικό της Mercedes-AMG, Tobias Moers, ανέλαβε τη θέση του CEO της Βρετανικής εταιρίας, κάτι που δείχνει πως κανείς δεν θέλει να ρίξει λευκή πετσέτα και πως υπάρχει ακόμα πίστη στο project και στις δυνατότητες της εταιρίας.
Το νέο μοντέλο Aston Martin DBX.
Οι Βρετανοί ελπίζουν ότι το SUV της Aston Martin, το DBX, θα ανατρέψει την κατάσταση με τις πωλήσεις του και θα σώσει το brand, αλλά και το κύρος της εταιρίας. Τα SUV είναι δημοφιλή σε όλα τα εύρη των τιμών και έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού αρέσουν πάρα πολύ στους καταναλωτές τα τελευταία χρόνια. Αν μη τι άλλο, ως μια εταιρία με τεράστια ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, θα πρέπει να ακολουθεί τις τάσεις και συνεχώς να εκσυγχρονίζεται, όπως προστάζουν οι εκάστοτε συνθήκες. Σήμερα, τα trends στον χώρο των τεσσάρων τροχών κινούνται γύρω από τα SUVs και τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, οπότε αναμένουμε σίγουρα και άλλες κινητοποιήσεις.
Ο ανταγνωνιστής της κατηγορίας, Porsche Cayenne.

Βέβαια, πρέπει να σημειώσουμε ότι η Aston Martin δεν είμαι μια αυτοκινητοβομηχανία «κοινών» αυτοκινήτων, γι’ αυτό και επικεντρώνεται, κυρίως, σε κοινό με μεγάλα βαλάντια. Μπορούμε να την συγκρίνουμε, όμως, με την  Porsche, της οποίας το Cayenne SUV πούλησε περισσότερο από όλα τα παραδοσιακά μοντέλα μαζί συνολικά. Πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι κινήσεις προς τα SUV «τσαλακώνουν» το προφιλ elegant αυτοκινητοβιομηχανιών, αλλά σε τόσο δύσκολα οικονομικά και επιχειρηματικά εποχές, η κάθε εταιρία πρέπει να προσαρμόζεται στις καινούργιες συνθήκες και στις επιταγές της νέας πραγματικότητας.

Αν το DBX επιτύχει, τότε η Aston Martin θα πάρει μια οικονομική ανάσα, για να συνεχίσει να επικεντρώνεται στα αυτοκίνητα grand tour και sport που αγαπάνε πολλοί, αλλά αγοράζουν λίγοι. Αν πάλι όχι, τότε αναμένουμε την αποκάλυψη του plan B από την πλευρά της εταιρίας, η οποία σίγουρα δεν σκοπεύει να πέσει αμαχητί.

Aston Martin αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν στις ταινίες του James Bond.

Στα τελειώματα του 2020, όπου και βρισκόμαστε, η ηλεκτροκίνηση, ακόμα και με απλές μορφές, όπως τα ποδήλατα ή οι μηχανές, είναι must σε ολόκληρο τον κόσμο. Μπορεί κανείς να φανταστεί ένα ηλεκτρικό πατίνι με την σφραγίδα της Aston Martin; Όχι εύκολα, είναι μάλλον η απάντηση, αλλά δεν αποκλείεται τίποτα. Όπως ορισμένοι ανθρώπινοι οργανισμοί, έτσι και ορισμένες εταιρίες αντεπεξέρχονται καλύτερα και εκδηλώνουν όλο το ταλέντο και τη φαντασία τους κάτω από τις πιο δύσκολες και πιεστικές συνθήκες. Εμείς, απλώς, περιμένουμε με αγωνία κάθε επόμενη κίνηση…


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης Κατσίδης
Άρης Κατσίδης
Είναι φοιτητής του τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις οικονομικές ειδήσεις, ενώ παρακολουθεί σταθερά το χρηματιστήριο. Ως χόμπι έχει τον αθλητισμό, την ιστορία, την γεωγραφία, αλλά και τα ταξίδια.