12.7 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΣτο αγκίστρι της ινδικής κυβέρνησης οι πολίτες

Στο αγκίστρι της ινδικής κυβέρνησης οι πολίτες


Της Μαριέφης Πλατή,

Η Ινδία είναι μία από τις πολυπληθέστερες χώρες σε όλον τον κόσμο. Ο μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κατοικούν εκεί, καθώς και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν, δε διευκολύνουν τον παγκόσμιο στόχο για εξάλειψη του κορωνοϊού. Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Ινδίας αναγκαστικά διαλέγουν να ζουν πολλά άτομα μαζί, κάτω από την ίδια στέγη. Είναι δύσκολο, λοιπόν, να τηρηθούν τα μέτρα κατά του ιού.

Μέχρι σήμερα, η Ινδία έχει καταγράψει πάνω από 7 εκατομμύρια κρούσματα και, έτσι, έρχεται δεύτερη στη σειρά με το μεγαλύτερο αριθμό, μετά τις ΗΠΑ. Με την πρώτη απαγόρευση της κυκλοφορίας, πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε σε φτώχεια. Η κυβέρνηση της Ινδίας, αξιολογώντας τις μεγάλες δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο ινδικός λαός, δεν είχε άλλο παρά να επιλέξει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.

Το δύσκολο ερώτημα που τέθηκε στον ινδικό λαό ήταν αν θα επιλέξει την πείνα ή την αύξηση των κρουσμάτων. Από συνεντεύξεις δημοσιογράφων στους δρόμους τις Ινδίας με άτομα όλων των ηλικιών φάνηκε ότι έχει και ο λαός την ίδια άποψη με την κυβέρνηση. Το lockdown δεν είναι επιθυμητό εκεί. Παρότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, οι απαιτούμενες αποστάσεις δεν τηρούνται ούτε στο ελάχιστο.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι τελικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις της κυβέρνησης; Στον οικονομικό τομέα, είναι προφανές ότι δε θα υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανέργων, καθώς θα ανοίξουν και πάλι αρκετές επιχειρήσεις. Η ροή των χρημάτων θα αρχίσει και πάλι να κυλά, με πιο αργό, βέβαια, ρυθμό, βάζοντας ένα φραγμό στη συνέχιση της πορείας προς τη φτώχεια. Κι αυτό, γιατί στην Ινδία, η οποία είναι μία από τις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, ακόμα και η πιο απλή εργασία αποτελεί άμεση ανάγκη για την πλειονότητα των ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, ο προϋπολογισμός του κράτους δε θα είναι πλεονασματικός για το επόμενο έτος, όπως δείχνουν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία.

Όσον αφορά στον τομέα της πολιτικής, η τολμηρή απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ανοίξει και πάλι το δρόμο προς την κανονικότητα κλονίζει μάλλον τον στόχο πολλών άλλων κρατών για μείωση των κρουσμάτων. Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, παρότι παρακινεί τον ινδικό λαό να μην εφησυχάζει και να τηρεί τα μέτρα προσηκόντως, δε φαίνεται να έχει υπόψη του κάποιον συγκεκριμένο τρόπο, ώστε οι οδηγίες του όντως να τηρούνται. Ο ίδιος, μάλιστα, υποσχέθηκε στο λαό του να χορηγήσει σε όλους το εμβόλιο για τον ιό, πράγμα το οποίο δεν είναι εφικτό την παρούσα στιγμή.

Με τα νέα δεδομένα, λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται σε σοβαρή αντιπαράθεση με την επιστημονική κοινότητα. Οι τελευταίοι κατέκριναν το σχέδιο της κυβέρνησης, κάτι που είναι λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, από πλευράς των ιατρών, η υγειονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση παρακωλύει σε μεγάλο βαθμό το έργο τους και, γενικότερα, την προσπάθεια που οι ίδιοι καταβάλουν όλο αυτό το διάστημα για το κοινό καλό. Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση δε θέλει να αφήσει τους πολίτες να πεινάσουν ή να φτάσουν σε ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες.

Δύσκολο το έργο της Πολιτείας, σε δύσκολους καιρούς, στην Ινδία. Σε μια χώρα που ακόμα παλεύει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριέφη Πλατή
Μαριέφη Πλατή
Κατάγεται από το Τζερμιάδο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης. Μόλις ολοκλήρωσε το δεύτερο έτος των σπουδών της στη Νομική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέρα από την επιστήμη της, ασχολείται με τις τέχνες και τον αθλητισμό. Στον ελεύθερο χρόνο παίζει κλασική κιθάρα και γράφει ποιήματα.