14 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΝικολά Σαρκοζί - Μία θητεία, πολλές υποθέσεις διαφθοράς

Νικολά Σαρκοζί – Μία θητεία, πολλές υποθέσεις διαφθοράς


Του Θεόφιλου Νούση,

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, έχει απασχολήσει στο παρελθόν πολλές φορές τις εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας, καθώς υπήρξαν κατηγορίες διαφθοράς και χρηματισμού προς το πρόσωπό του, οι οποίες εκκρεμούν έως και σήμερα. Ο Σαρκοζί κατηγορήθηκε το 2018, κατά την διάρκεια διεξαγωγής της έρευνας της Λιβύης, για διαφθορά, παράνομη χρηματοδότηση εκστρατειών και για υπεξαίρεση δημόσιων πόρων. Οι Γάλλοι ανακριτικοί δικαστές έχουν εκδώσει μια τέταρτη κατηγορία εναντίον του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί για φερόμενη αποδοχή μετρητών από τη Λιβύη, για τη χρηματοδότηση της προεδρικής εκστρατείας του 2007.

Ο Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται ήδη για «συμμετοχή σε εγκληματική συνωμοσία», στη μακροχρόνια έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι κατηγορίες οι οποίες τον βαραίνουν είναι πιθανόν να τον οδηγήσουν σε δίκη. Μετά από τέσσερις ημέρες ανάκρισης, ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες οι οποίες του απευθύνθηκαν, ενώ έχει ανακριθεί και πέρυσι για την ίδια υπόθεση. Τον Ιανουάριο, οι δικαστές έθεσαν επίσης τον πρώην βοηθό του Σαρκοζί, τον Thierry Gaubert, υπό επίσημη έρευνα. Οι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι ο κ. Σαρκοζί και αρκετοί συνεργάτες έλαβαν εκατομμύρια ευρώ από το καθεστώς τον συνταγματάρχη Muammar Gaddafi, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Λιβύης, από το 2007 έως το 2012, για να βοηθήσουν την προεκλογική του εκστρατεία.

«Η αθωότητά μου καταπατάται για άλλη μια φορά από μια απόφαση που δεν παρουσιάζει καθόλου αποδεικτικά στοιχεία για οποιαδήποτε παράνομη χρηματοδότηση», έγραψε στο Facebook ο πρώην πρωθυπουργός. Παρά τις δηλώσεις του κ. Σαρκοζί, ο Γάλλο-Λιβανέζος επιχειρηματίας Ziad Takieddine δήλωσε στο παρελθόν στη γαλλική ιστοσελίδα ειδήσεων Mediapart, ότι το 2006-07 παρέδωσε τρεις βαλίτσες οι οποίες περιείχαν μετρητά στον κ. Σαρκοζί και τον Claude Guéant, ο οποίος ήταν επικεφαλής του προσωπικού του τότε πρωθυπουργού. Ο κ. Τακιεντιν ισχυρίστηκε ότι τα μετρητά προήλθαν από τον Καντάφι και ανήλθαν συνολικά σε 5 εκατ. Ευρώ. Ο κ. Guéant, ο οποίος διαχειριζόταν την προεδρική εκστρατεία του κ. Σαρκοζί εκείνη τη στιγμή, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στον ιστότοπο του franceinfo ότι «δεν είχε δει ποτέ μια δεκάρα χρηματοδότησης από τη Λιβύη». Ο κ. Σαρκοζί αρνείται επίσης οποιαδήποτε παραβίαση και αναφέρει ότι ορισμένοι πρώην αξιωματούχοι του καθεστώτος Καντάφι θέλουν εκδίκηση για την απόφασή του να στείλει γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Λιβύης το 2011.

Ξεχωριστή υπόθεση, η οποία εκκρεμεί επίσης για τον κ. Σαρκοζί, πρόκειται να περάσει δίκη. Το κατηγορητήριο εμπεριέχει τη φερόμενη δωροδοκία του δικαστή Γκλίμπερτ Άζμπερτ, με την προσφορά μιας αριστοκρατικής δουλειάς στο Μονακό ως αντάλλαγμα για πληροφορίες σχετικά με εγκληματική έρευνα για το πολιτικό του κόμμα. Η παρουσία του ενώπιον του δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση έχει προγραμματιστεί για τις 23 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου. Τέλος, ο Νικολά Σαρκοζί, πρόκειται να δικαστεί από τις 17 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου 2021 για τη λεγόμενη υπόθεση Bygmalion. Η υπόθεση αυτή, αναφέρεται στις κατηγορίες ότι το κεντροδεξιό κόμμα που ηγήθηκε στο παρελθόν ο ίδιος – το UMP – συνεργάστηκε με μια φιλική εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το πραγματικό κόστος της προεδρικής του εκστρατείας για το 2012. Η 15ωρη παραμονή του υπό αστυνομική κράτηση, την 1η Ιουλίου 2014, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για έναν πρώην πρόεδρο στη Γαλλία.

Έως και σήμερα, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, δεν έχει αποδειχθεί ένοχος για καμία από τις τέσσερεις αυτές κατηγορίες, οι οποίες του έχουν απευθυνθεί, αν και είναι αμφίβολο για το πόσο θα εξακολουθήσει να ισχύει αυτό, με τις ημερομηνίες των εκδικάσεων να πλησιάζουν.

Ο Νικολά Σαρκοζί φερόταν ύποπτος και έχει κατηγορηθεί ανεπίσημα και για άλλες ενέργειες διαφθοράς στο παρελθόν, αλλά δεν έχει ποτέ καταδικαστεί. Η πολιτική φυσιογνωμία του κ. Σαρκοζί είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα, πως η πολιτική διαφθορά δεν αποτελεί ελληνική «πατέντα», όπως προ πολλού τείνουν να πιστεύουν, αλλά είναι ένα πρόβλημα, που μαστίζει, λίγο-πολύ, τις περισσότερες, αν όχι όλες τις χώρες, ακόμα και τις πιο ανεπτυγμένες πολιτικά της δυτικής Ευρώπης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θεόφιλος Νούσης
Θεόφιλος Νούσης
Γεννήθηκε το 1994 στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτή τη περίοδο, κάνει μεταπτυχιακό με τίτλο "International Public Administration" στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει κάνει πρακτική στην Black Sea Trade and Development Bank και δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και γερμανικά, ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την πολιτική, τις διεθνείς σχέσεις και την γεωπολιτική και έχει παρακολουθήσει πολλά επιστημονικά συνέδρια, ανάλογων θεματικών.