23.4 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ συμβολή της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό

Η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στο φασισμό


Της Κέλλυς Σαουάχ – Μαραγκουδάκη, 

7 Οκτωβρίου 2020, δίκη της Χρυσής Αυγής. Ημέρα ορόσημο για τη Δημοκρατία. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη έδωσε τη δική της απάντηση. Με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής έκλεισε επιτέλους ένας δραματικός κύκλος για τη δημόσια ζωή της χώρας.

8 Οκτωβρίου 2020, ύστερα από μία μαραθώνια συνεδρίαση, γεμάτη εντάσεις και κρεσέντο, ακολούθησε η πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών. Η Εισαγγελέας στην εισήγησή της εκφώνησε πως θα ήταν αντιφατικό να προτείνει ελαφρυντικό. Όταν από τη μία πλευρά κρίνονται ένοχοι για πραξεις ανθρωποκτονίας από πρόθεση κι απόπειρας ανθρωποκτονίας και για εγκληματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα και από την άλλη εγώ να πρέπει να προτείνει ελαφρυντικα. Παράλληλα, ζήτησε να μην γίνει δεκτό το ίδιο ελαφρυντικό για τους βουλευτές που καταδικάστηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Το πολίτευμα της Δημοκρατίας, οφείλει να ευνοεί την ελευθερία, να καλλιεργεί την ισότητα και να διασφαλίζει τη δικαιοσύνη. Αν ένα από αυτά τα τρία χαρακτηριστικά δεν ικανοποιούνται σε μία πολιτεία, τότε σίγουρα θα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας και των θεσμών.

Η Νέα Δημοκρατία στάθηκε πολέμια απέναντι στον φασισμό καταγγέλλοντας πολιτικές τυφλού μίσους και βίας. Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη που σταθερά και αδιάλειπτα στεκόταν απέναντι στο μίσος, το φασισμό, την πολιτική βία και τον διχασμό. H γαλάζια παράταξη ως διαχρονικός αντίπαλος κάθε υπονομευτή του πολιτεύματος και με σταθερή πίστη στους θεσμούς της Δημοκρατίας συνέβαλλε στην καταδίκη του πολιτικού ναζιστικού μορφώματος.

Άλλωστε, η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, αφού διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Η Νέα Δημοκρατία το 2013 με Κυβέρνηση Σαμαρά, αμέσως μετά τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συγκέντρωσε τα στοιχεία για τα αδικήματα των στελεχών της Χρυσής Αυγής και τα έστειλε στη Δικαιοσύνη. Ανεξαρτήτως, λοιπόν, πολιτικής ιδεολογίας οφείλουμε ένα «Μπράβο» σε όσους με τη στάση τους μας οδήγησαν στην σημερινή ιστορική μέρα.

Πηγή εικόνας: Free Sunday

Δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών».

Στις 7 Οκτωβρίου η δικαιοσύνη έλαμψε! Ξεμπερδέψαμε με τους ακροδεξιούς. Η Δημοκρατία θα πανηγυρίσει ολοκληρωτικά όταν επέλθει ποινή και στους ακροαριστερούς για τα θύματα της Marfin. Όπως βρήκε δικαίωση η ψυχή του Παύλου Φύσσα, έτσι θα πρέπει να βρουν και οι ψυχές των υπαλλήλων του τραπεζικού υποκαταστήματος. Η ψυχή της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλιας και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη, οι οποίοι πέθαναν από ασφυξία εξαιτίας της φωτιάς που είχε ξεσπάσει από τις μολότοφ κουκουλοφόρων. Για το παιδί κάποιας ακόμη μάνας και τη/το σύζυγο κάποιου ακόμη ανθρώπου, πάντα θα ζητάμε δικαιοσύνη!

Ο πόλεμος του φασισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Με τη καταδικαστέα απόφαση η δικαιοσύνη έκανε το χρέος της. Η Δημοκρατία νίκησε. Είναι στο χέρι Πολιτείας και Πολιτών να νικά καθημερινά.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Κέλλυ-Σαουάχ Μαραγκουδάκη
Είναι Δημοσιογράφος, πτυχιούχος Κοινωνικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της στον τομέα της Βιοηθικής. Φέρει ιδιαίτερη προτίμηση στις αναλύσεις της κοινωνικοπολιτικής επικαιρότητας. Μοτό ζωής της: «Η γνώση είναι δύναμη».