17.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κίρα Σίνου

Fe-Memorance: Κίρα Σίνου


Της Μαριτίνας Γκίνη, 

Η Κίρα Σίνου ήταν Ελληνίδα λογοτέχνιδα, που υπηρέτησε, κατά κύριο λόγο, την παιδική λογοτεχνία. Γεννήθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας, στις 12 Μαρτίου 1923, ενώ, σε ηλικία 9 ετών, ήρθε μαζί με την οικογένειά της στην Ελλάδα. Η Κίρα Σίνου ξεκίνησε να φοιτά σε ελληνικό σχολείο, πράγμα το οποίο τη δυσκόλεψε, καθώς δεν ήξερε την ελληνική γλώσσα. Οι γονείς της έδιναν μεγάλη βαρύτητα στη μόρφωσή της για αυτό και φρόντιζαν τον ελεύθερό της χρόνο να τον εμπλουτίζει διαβάζοντας βιβλία της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στην παιδική, κιόλας, ηλικία, ξεκίνησε να χαράσσει τα πρώτα λογοτεχνικά της βήματα με τη συγγραφή του περιοδικού «Ρόζα» στα ρωσικά, αναγνώστες του οποίου ήταν μόνο οι γονείς της, αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να το εκδίδει κάθε μήνα.

Είχε έφεση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών για αυτό και είχε πτυχίο σε τέσσερις γλώσσες, στη γερμανική, τη ρωσική, τη γαλλική και την αγγλική. Αυτό της επέτρεψε να εργαστεί ως μεταφράστρια διαφόρων ξένων λογοτεχνών, κατά κύριο λόγο Ρώσων, αλλά και να μεταφράσει τα δικά της έργα. Το πρώτο της λογοτεχνικό δημιούργημα εκδίδεται το 1977, με τίτλο Στη χώρα των μαμούθ και δύο χρόνια μετά, συγγράφει και Το αίμα του πύργου. Η δεκαετία του 1980 ήταν πολύ παραγωγική για την Κίρα Σίνου, καθώς δημοσίευσε οχτώ βιβλία, μεταξύ των οποίων Το μεγάλο πείραμα, το 1980, Τα διαμάντια της μαϊμούς, το 1983 και Το συμβόλαιο του πύργου, το 1988. Δύο χρόνια αργότερα, συνθέτει τον Τελευταίο βασιλιά της Ατλαντίδος και Το ασημένιο μενταγιόν, το 1994. Από το 1990 έως το 1998, εξέδωσε συνολικά 10 παιδικά βιβλία. Η νέα χιλιετία τη βρίσκει περισσότερο ακμαία συγγραφικά από ποτέ, καθώς έγραψε 12 βιβλία. Ανάμεσά τους είναι οι Ιστορίες της Κίρας, το 2001, Άννα και Θεοφανώ, το 2004, Το δαχτυλίδι και το μονόγραμμα, αλλά και το τελευταίο βιβλίο, που συνέθεσε πριν τον θάνατό της, Οι χρυσοφύλακες Γρύπες, το 2007.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2007, η Κίρα Σίνου πέθανε από πνευμονικό οίδημα, στα 84 της χρόνια, αφήνοντας το στίγμα της ανεξίτηλο στην παιδική λογοτεχνία. Έναν χρόνο αργότερα, το 2008, ο «Κέδρος» εξέδωσε τη βιογραφία της, με τίτλο Κίρα Σίνου, η αγαπημένη σύντροφος των παιδικών μας χρόνων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριτίνα Γκίνη
Μαριτίνα Γκίνη
Γεννήθηκε στα Μέγαρα το 1999. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Λατρεύει τον εθελοντισμό, τα ταξίδια και τα βιβλία που μπορούν να την ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή.