24.4 C
Athens
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΕργασία από το σπίτι ή μήπως όχι;

Εργασία από το σπίτι ή μήπως όχι;


Της Τάνιας Βράνου,

Κεκλεισμένων των θυρών, λοιπόν, λόγω της κατάστασης που επικρατεί. Αντιλαμβανόμαστε όλοι τα μέτρα που πρέπει να τηρήσουμε τόσο για την ασφάλεια τη δική μας όσο και των συμπολιτών μας. Έτσι λοιπόν απολαμβάνουμε το «μένουμε σπίτι» περνώντας δημιουργικό χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, διακωμωδώντας αυτά που ζούμε, γκρινιάζοντας που και που για να περνάει η ώρα και μετά αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να συμμορφωθούμε με τις κρατικές οδηγίες.

Και καλά όλα αυτά αλλά τι γίνεται με τις δουλειές μας; Μέχρι χθες ζούσαμε μια φυσιολογική ζωή, εντάξει σχεδόν φυσιολογική, και όχι όλοι. Σηκωνόμασταν το πρωί στέλναμε τα παιδιά μας σχολείο και μετά τρέχαμε στη δουλειά. Που τη βρίζαμε που και που. Και σκεφτόμασταν να παραιτηθούμε και την επόμενη μέρα που είχαμε άδεια δυσανασχετούσαμε γιατί μας έλειψε η δουλειά. Και πάλι απ’ την αρχή. Και ξαφνικά αναγκαζόμαστε κάποιοι να σταματήσουμε να δουλεύουμε, κάποιοι επιλέγουμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε και κάποιοι λέμε ότι δουλεύουμε από το σπίτι. Τί σημαίνει όμως αυτό το δουλεύουμε από το σπίτι ή αλλιώς remote working; Kαι είναι εφικτό για όλους; Ποιες είναι οι δυσκολίες που μπορεί κάποιος ν’ αντιμετωπίσει και ποια είναι τα θετικά σημεία της εργασίας από το σπίτι;

Είναι αντιληπτό ότι η εργασία από το σπίτι δεν υφίσταται για όλα τα επαγγέλματα. Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα που η φύση τους συμβάλλει στο να «πραγματοποιηθούν» εξ αποστάσεως και κάποια που είναι αδύνατον να γίνουν εκτός του τόπου εργασίας μας. Αυτό συμβαίνει γιατί δουλεύω από το σπίτι σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία μου. Αυτό, όπως είναι αντιληπτό, δεν μπορεί να συμβεί, αν για παράδειγμα κάποιος εργάζεται ως γιατρός ή ως νοσοκόμος ή ως υδραυλικός.

Είναι εφικτό όμως να γίνει αν κάποιος είναι εργαζόμενος σε μια εταιρεία, αν εργάζεται ως γραμματέας, ως μεταφραστής ή ως αρθρογράφος. Η φυσική παρουσία του εργαζόμενου δεν είναι αναγκαία σε τέτοιες περιπτώσεις και μπορεί να επιτευχθεί η επικοινωνία μεταξύ συναδέλφων και εργοδότη με τη βοήθεια των ψηφιακών εργαλείων που μας δίνουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώσουμε εργασίες από απόσταση. Ένας φορητός ή ένας σταθερός υπολογιστής και το διαδίκτυο είναι τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορείς να δουλεύεις από το σπίτι σου. Μπορείς να εργάζεσαι από μια άλλη πόλη ή και από άλλη χώρα χωρίς να χρειάζεται να δίνεις το παρόν στο χώρο εργασίας σου.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ξοδεύεις χρόνο και χρήμα σε μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να απολογείσαι κάθε φορά που αργείς 5 λεπτά επειδή τα παιδιά άργησαν να ξυπνήσουν για το σχολείο τους. Έχετε σκεφτεί ότι η δουλειά από το σπίτι εξυπηρετεί σε πολλές περιπτώσεις τους γονείς; Ιδιαιτέρως μάλιστα αν πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες και ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ωράριο σου είναι ευέλικτο και μπορείς να το καθορίσεις ο ίδιος. Δεν έχεις το άγχος να μην αργήσεις να πάρεις τα παιδιά απ’ το φροντιστήριο ή να τρέξεις κοντά τους αν αυτά κάνουν πυρετό. Ξέρεις ότι είναι στο διπλανό δωμάτιο κι αυτό σου προσφέρει ανακούφιση. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν έχουν όλοι τη δυνατότητα να αφήνουν τα παιδιά τους να τα φροντίζουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες, ούτε έχουν όλοι την οικονομική ευχέρεια να προσλάβουν baby-sitters, ενώ δεν είναι εφικτό να κουβαλάνε όλοι τα παιδιά τους στον εργασιακό τους χώρο, επειδή μπορεί κάποια μέρα να αρρώστησε η δασκάλα και δεν έχουν σχολείο.

Πέρα από αυτά όμως, με το remote working έχεις τη πολυτέλεια να εργάζεσαι στο δικό σου χώρο. Έχεις διαμορφώσει το περιβάλλον σου σύμφωνα με τους δικούς σου κανόνες κι αυτό σου φτιάχνει τη διάθεση και συμβάλλει στη παραγωγικότητα σου, ενώ δεν χρειάζεται να συναναστρέφεσαι με τους συναδέλφους σου κάθε δευτερόλεπτο. Από την άλλη, η εν λόγω μορφή εργασίας σου στερεί κάθε αλληλεπίδραση μαζί τους, καθώς και κάθε είδους συνεργασία. Μπορεί να μην έχεις το άγχος ότι το αφεντικό σου είναι συνεχώς πάνω απ’ το κεφάλι σου, ωστόσο καλείσαι ο ίδιος να πειθαρχήσεις τον εαυτό σου. Είσαι απομονωμένος σ’ έναν δικό σου χώρο, έχεις περιορίσει τις ανθρώπινες επαφές και δεν έχεις τη δυνατότητα να απευθυνθείς άμεσα στους συνεργάτες σου για οποιοδήποτε πρόβλημα σού προκύψει ή να ενημερωθείς εγκαίρως για κάποιο εργασιακό ζήτημα.

Η εργασία από το σπίτι, όταν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί, λύνει πολλά προβλήματα, αλλά μήπως δημιουργεί ορισμένα άλλα; Μήπως δεν συντελεί στη κοινωνικοποίηση του ατόμου και συμβάλλει στην αποξένωση του; Θυμηθείτε ότι σε ανθρώπους που είναι πρώην αλκοολικοί, πρώην φυλακισμένοι, πρώην ναρκομανείς συνίσταται η ένταξη τους στην αγορά εργασίας για να μπορέσουν ν’ αποκτήσουν κοινωνικές σχέσεις, να συναναστραφούν με άλλα άτομα, να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Πόσο μοιραίο θα μπορούσε να αποβεί για αυτούς, αν δούλευαν εξ αποστάσεως απομονωμένοι από τους υπολοίπους;

Συμπερασματικά, το να εργάζεται κάποιος από απόσταση έχει πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα. Το σημαντικό όμως είναι να ανακαλύψει κάποιος, όχι μόνο αν μπορεί να εργαστεί από το σπίτι, αλλά αν η εργασία από το σπίτι ταιριάζει στον χαρακτήρα και στην ιδιοσυγκρασία του, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του χωρίς να δυσανασχετεί και χωρίς να βλάπτει τη ψυχική του υγεία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τάνια Βράνου
Τάνια Βράνου
Γεννημένη το 1993 στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτη της σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Προσφάτως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ενηλίκων στον ΕΟΠΠΕΠ. Οι κύριες ασχολίες της τα τελευταία χρόνια είναι η μουσική αγωγή, ο εθελοντισμός και η εμψύχωση, κυρίως σε προγράμματα παιδαγωγικού χαρακτήρα, ενώ προσφάτως και επί της ευκαιρίας προστέθηκε η αρθρογραφία και η συμμετοχή σε ραδιοφωνική εκπομπή. Αρθρογραφεί στην κατηγορία των κοινωνικών θεμάτων, του OffLine Post.