19.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

4η Δεκεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1563: Λήγει η Σύνοδος του Τρέντο, οικουμενική σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ξεκίνησε τις εργασίες της στις 13 Δεκεμβρίου του 1545. Έλαβαν χώρα 25 διαφορετικές συνεδριάσεις στις οποίες προέδρευσαν τρεις Πάπες. Από τις εργασίες της συνόδου εκδόθηκαν αποφάσεις που καταδίκασαν ως αιρετικές τις εκφάνσεις του Προτεσταντισμού, επαναπροσδιόρισαν ζητήματα που αφορούσαν το ρωμαιοκαθολικό δόγμα, Πάρθηκαν επίσης μέτρα για την εξάλειψη της διαφθοράς και την ενίσχυση της δύναμης της Εκκλησίας πάνω στο ποίμνιό της, ενώ συστάθηκε και κατάλογος απογορευμένων βιβλίων που διέδιδαν αιρετικές για το καθολικό δόγμα ιδέες.

1892: Γεννιέται στο Φερόλ ο Φρανθίσκο Φράνκο Μπααμόντε, Ισπανός στρατιωτικός και πολιτικός. Υπήρξε δικτάτορας της Ισπανίας από το 1939 έως τον θάνατό του το 1975. Την εξουσία κατέλαβε μετά από τη νίκη των δυνάμεων των Εθνικιστών στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο. Μετά τον θάνατό του, τον διαδέχθηκε με τον τίτλο του βασιλιά ο Χουάν Κάρλος και η χώρα πέρασε σταδιακά στο σημερινό της πολίτευμα, τη βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία.

1944: Ξεκινάνε οι γενικευμένες στρατιωτικές συγκρούσεις των Δεκεμβριανών ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και στις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις. Στην πορεία που έλαβε χώρα μετά την κηδεία των θυμάτων του συλλαλητηρίου της προηγούμενης ημέρας, ξεσπούν εκ νέου συγκρούσεις και ο Σκόμπι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ