16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Ο Γιάνης με ένα ν πάει στην Γερμανία, για να μπει Ευρωβουλή!

Ο Γιάνης με ένα ν πάει στην Γερμανία, για να μπει Ευρωβουλή!

Της Γιώτα Κοσκινά,

Πριν λίγες ημέρες και ενώ φημολογούνταν από καιρό, επισημοποιήθηκε δια στόματος του ιδίου του κύριου Βαρουφάκη, η υποψηφιότητά του για το αξίωμα του Ευρωβουλευτή. Η έκπληξη όμως, ήρθε, με την επιλογή του να θέσει εαυτόν υποψήφιο στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα, όπως ήταν το προφανές μιας και είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός οικονομικών, προ ολίγων χρόνων.

Να πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές του τρέχοντος έτους ο Βαρουφάκης παρουσίασε στην Αθήνα τη δημιουργία ενός νέου κόμματος ονόματι «ΜέΡΑ 25», του οποίου αποτελεί τον γραμματέα. Το εν λόγω κόμμα εναρμονίζεται πλήρως με το διεθνικό κίνημα DiΕΜ25, το οποίο χαρακτηρίζεται από ριζοσπαστικό δημοκρατικό ευρωπαϊσμό και στο οποίο έχουν συστρατευθεί διεθνείς προσωπικότητες, όπως ο Νόαμ Τσόμσκι, η Ναόμι Κλάιν, ο Τζούλιαν Ασάνζ και ο Μπράιαν Ίνο.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του πρόσφατα δήλωσε ότι η απόφασή του να κατέβει στις Ευρωεκλογές μέσω της Γερμανίας δεν ήταν ούτε αψυχολόγητη, αλλά ούτε μία βιαστική απόφαση. Όπως τόνισε ήταν τιμή του να ηγηθεί του Ευρω-ψηφοδελτίου του κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη» (συγγενή κόμμα με το ΜέΡΑ 25) στη Γερμανία και της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης», του εκλογικού σχήματος του DiEM25 που θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Το μετερίζι του, ωστόσο είναι και θα είναι οι εθνικές εκλογές της Ελλάδας και η είσοδός του «ΜέΡΑ 25» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι με αυτή του την κίνηση, θέτοντας δηλαδή υποψηφιότητα για Ευρωβουλευτής, θέλει να διαδώσει ένα μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δεν υφίσταται ένας διαχωρισμός μεταξύ Βορά και Νότου.

Από την αντίπερα όχθη, πολλοί αριστεροί πολιτικοί αλλά και Σοσιαλδημοκράτες στην αρχή συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια σύστασης ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και υπέρ της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τη στιγμή όμως, που ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να μετατρέψει το DiEM25 σε μία γέφυρα εθνικών κομμάτων αυτού του κινήματος, η διάθεση για συνεργασία φαίνεται να ατόνησε. Η επικεφαλής του αριστερού κόμματος Κάτια Κίπινγκ ήλπιζε σε μια συνεργασία με τον Βαρουφάκη, λέγοντας μάλιστα ότι επιδίωξε επανειλημμένα μία κοινή υποψηφιότητα των αριστερών κομμάτων αλλά δεν κατάφερε να πείσει όλους τους εκπροσώπους τους, αφήνοντας αιχμές για την ανύπαρκτη συνεργασία της με τον πρώην υπουργό οικονομικών.

Πολλοί αναλυτές στη Γερμανία σχολιάζουν ότι η συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη στις Ευρωεκλογές θα δώσει μία ζωντάνια στο προεκλογικό αγώνα και μία μεγαλύτερη προβολή στη συμμαχία «Δημοκρατία στην Ευρώπη» και γιατί όχι και περισσότερες ψήφους. Μη ξεχνάμε ότι εκτός από πρώην υπουργός οικονομικών της Ελλάδας και καθηγητής πανεπιστημίου είναι και ο πιο επώνυμος ίσως αυτή τη στιγμή που ηγείται της συμμαχίας Δημοκρατία στην Ευρώπη», στη Γερμανία.

Για το Γιάννη Βαρουφάκη δεν είναι άγνωστη η διαδικασία της εκλογικής αναμέτρησης. Τον Ιανουάριο του 2015 στις εθνικές εκλογές είχε εκλεγεί με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική περιφέρεια της Β’ Αθήνας και είχε καταφέρει να συγκεντρώσει περίπου 140.000 σταυρούς. Στις επικείμενες, ωστόσο, Ευρωεκλογές είναι ίσως ακόμα πιο εύκολο να εκλεγεί, καθώς σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές -που υπάρχει το εκλογικό πλαφόν τόσο σε Ελλάδα όσο και στη Γερμανία- στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχει ρήτρα εισόδου. Το 2014 συγκεκριμένα τα κόμματα ÖDP(συντηρητικό οικολογικό κόμμα) και το Die Partei συγκέντρωσαν μόνο 0,6% και σήμερα εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι γερμανοί πολίτες στις 26 Μαΐου θα κλιθούν να αποφασίσουν αν κρίνουν κατάλληλο ή όχι τον Γιάνη Βαρουφάκη για εκπρόσωπό τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αν καταφέρει να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο θα αυξηθούν τα ποσοστά της συμμαχίας του, δίδοντας λύσεις στην ένωση ή θα καταφέρει απλώς να αξιοποιήσει το…πολιτικό κεφάλαιό του προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού του;

Γιώτα Κοσκινά

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.