22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 46, 12/11 – 18/11

World Stories, Week 46, 12/11 – 18/11

Του Πάνου Ιορδανίδη, 12 Νοεμβρίου έως 18 Νοεμβρίου, Εβδομάδα 46η

Αναμφίβολα, το σχέδιο συμφωνίας για την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε το πιο σημαντικό γεγονός της εβδομάδας για τα διεθνή τεκταινόμενα. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προσήλθε στο κοινοβούλιο της χώρας της παρουσιάζοντας την συμφωνία, την ίδια στιγμή που δέχεται πυρά για το περιεχόμενο της επικείμενης εξόδου τόσο από το κόμμα της όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η επικύρωση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο είναι ο νούμερο ένα πονοκέφαλος για την ηγέτιδα, ενώ στην σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου πρέπει να εξασφαλιστεί και η υπογραφή των Ευρωπαίων εταίρων της. Η συμφωνία περιλαμβάνει διατάξεις για τις χρηματοπιστωτικές, τελωνειακές και ανταγωνιστικές σχέσεις των συμβαλλόμενων μερών, καθώς και μια διευθέτηση για το συνοριακό καθεστώς Ιρλανδίας και Β. Ιρλανδίας.

Εξελίξεις έχουμε και στην υπόθεση Κασόγκι, με την CIA να γνωμοδοτεί την αμερικάνικη κυβέρνηση ότι ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, «παρήγγειλε» την δολοφονία του δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει πως μια τέτοια εκτίμηση είναι «πολύ πρόωρη», σε μια προσπάθεια υπεράσπισης του πάγιου συμμάχου των ΗΠΑ, αλλά και προσωπικά του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου, για την προώθηση της κοινής μεσανατολικής αντι-ιρανικής ατζέντας. Το αμερικανικό εσωτερικό συνεχίζει να διχάζεται για την αντιμετώπιση της κρίσιμης υπόθεσης και για το ποια είναι η αρμόζουσα στάση. Εντύπωση προκάλεσε βέβαια και η αμερικανική στασιμότητα ως προς τις εντάσεις στην Γάζα, ενώ η φιλο-σραηλινή στάση κορυφώθηκε με την πρωτοφανή αρνητική ψήφο των ΗΠΑ σε σχέδιο απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Υψίπεδα του Γκολάν.

Σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της κορεατικής ειρηνευτικής διαδικασίας, το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν προχώρησε στην δοκιμή ενός νέου υπερσύγχρονου όπλου, θέλοντας να τονίσει την εκμοντέρνιση της βορειοκορεατικής πολεμικής μηχανής. Το μήνυμα που στέλνει η Πιονγιάνγκ φαίνεται να είναι αμφίσημο, αφού την ίδια στιγμή ελευθέρωσε τον Αμερικάνο κρατούμενο που, όπως ισχυρίζεται η Β. Κορέα, εισήλθε παράνομα τον Οκτώβριο από την Κίνα. Οι αμερικανικές αντιδράσεις ήταν ιδιαίτερα κατευναστικές, προς αποφυγή διατάραξης των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, με το State Departmet να δηλώνει αισιόδοξο πως η βορειοκορεατική ηγεσία θα τηρήσει τις υποσχέσεις της. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πενς, επαναεπιβεβαίωσε ότι οι διπλωματικές συνομιλίες θα συνεχιστούν κανονικά, αναγγέλλοντας συνάντηση Τραμπ και Κιμ το 2019.

Στους τελευταίους εναπομείναντες ηγέτες του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη για διάφορα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονίας της μουσουλμανικής μειονότητας και των Βιετναμέζων. Τo ειδικό δικαστήριο στην Καμπότζη, με την υποστήριξη του ΟΗΕ, καταδίκασε εκ νέου τον ιδεολογικό καθοδηγητή, Νουόν Τσιά, και τον πρώην πρόεδρο, Κίου Σαμφάν, του αιμοσταγούς καθεστώτος του Πολ Ποτ, το οποίο, από το 1975 έως το 1979 που κατείχε την εξουσία στην Καμπότζη, εξόντωσε το 25% του πληθυσμού της χώρας μέσω εκτελέσεων, ακραίας πείνας και ξέσπασμα επιδημιών. Το δικαστήριο συστάθηκε το 2005 προσπαθώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για τόσο ειδεχθή εγκλήματα των ιθυνόντων του μαοϊκών αντιλήψεων καθεστώτος, όμως οι πολιτικές παρεμβάσεις ήταν αρκετές ούτως ώστε να δυσχεράνουν το έργο του.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ