22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

21η Οκτωβρίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη, 

1805: Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ. Στο πλαίσιο των Ναπολεόντειων Πολέμων και ειδικότερα αυτόν του Τρίτου Συνασπισμού, το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό υπό την ηγεσία του Οράτιου Νέλσον συγκρούεται με τον γαλλοϊσπανικό στόλο, επικεφαλής του οποίου ήταν ο Γάλλος ναύαρχος Πιέρ-Σαρλ Βιλνέβ. Ο στόλος του Ναπολέοντα επρόκειτο να αποβιβάσει στρατεύματα στη νότια Ιταλία, αλλά αφού άφησε την Ισπανία, ο βρετανικός τον καταδίωξε και τον πρόλαβε έξω από το ακρωτήριο Τραφάλγκαρ. Οι Βρετανοί ήθελαν να διαλύσουν τον γαλλικό στόλο για να θέσουν τέλος στα σχέδια του Ναπολέοντα για εισβολή στο Νησί. Στη μάχη που ακολούθησε, ο βρετανικός στόλος, εμβολίζοντας σε δύο σημεία τη γραμμή παράταξης του γαλλοϊσπανικού, νίκησε κατά κράτος, χωρίς να χάσει ούτε ένα πλοίο, ενώ οι αντίπαλοί του έχασαν 19. Γάλλοι και Ισπανοί μέτρησαν 3.243 νεκρούς, 2.538 τραυματίες και περίπου 7.000 αιχμαιλώτους (μεταξύ αυτών και ο Βιλνέβ). Οι βρετανικές απώλειες ήταν 449 νεκροί και 1.246 τραυματίες. Ο Νέλσον χτυπήθηκε από Γάλλο σκοπευτή και υπέκυψε λίγες ώρες αργότερα, αφού η νίκη του είχε γίνει σίγουρη. Μετά τη ναυμαχία αυτή, η βρετανική κυριαρχία στις θάλασσες ήταν πλέον δεδομένη.

1833: Γεννιέται στη Σουηδία ο Άλφρεντ Μπέρναρντ Νόμπελ, Σουηδός χημικός, μηχανικός, βιομήχανος και εφευρέτης. Η ενασχόλησή του με τις εκρηκτικές ύλες τον κατέστησαν κορυφαίο επιχειρηματία στην πολεμική βιομηχανία. Ανέπτυξε τη δυναμίτιδα και τον πυροκροτητή. Στο τέλος της ζωής του, αποφάσισε να δωρίσει το 94% της περιουσίας που του είχαν αποφέρει οι πειραματισμοί του στο Ίδρυμα Νόμπελ, ευρέως γνωστό για τα βραβεία που αποδίδει από το 1901.

1907: Γεννιέται στην Αθήνα ο Νίκος Εγγονόπουλος, Έλληνας ζωγράφος, ποιητής και καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Υπήρξε ο κύριος εκπρόσωπος του υπερρεαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Πολέμησε στο Αλβανικό Μέτωπο κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ αργότερα αιχμαλωτίστηκε και στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας των Γερμανών, από το οποίο δραπέτευσε και επέστρεψε στην Ελλάδα με τα πόδια.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ