16.1 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Οντέττα

Fe-Memorance: Οντέττα


Του Γιώργου Δαλακούρα,

Η Οντέττα Χολμς, ή απλώς Οντέττα, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια της φολκ, τζαζ και μπλουζ μουσικής και ακτιβίστρια.

Γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1930 στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν έζησε για πολύ εκεί, καθώς, μερικά χρόνια μετά, το 1937, μετακόμισε με τη μητέρα της στην πόλη των αγγέλων, στο Λος Άντζελες. Η σχέση της με τη μουσική ξεκίνησε από πολύ νωρίς, όταν ξεκίνησε να κάνει μαθήματα φωνητικής και τραγουδιού. Αφού ολοκλήρωσε το σχολείο, συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική και το τραγούδι.

Πηγή εικόνας: Literary Hub

Σύντομα, η Οντέττα εγκατέλειψε το Λος Άντζελες και βρέθηκε, αρχικά στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ήρθε σε επαφή με τα ερεθίσματα της φολκ μουσικής. Τελικά, βρέθηκε, όμως, στη Νέα Υόρκη, για να διεκδικήσει επάξια μία θέση στο αμερικανικό μουσικό στερέωμα της εποχής και όχι μόνο. Στην άλλη άκρη της χώρας, η καριέρα της εκτοξεύθηκε. Το 1956 κυκλοφόρησε ο πρώτος της προσωπικός δίσκος, με το όνομα Odetta Sings Balladsand Blues, και, έναν χρόνο μετά, κυκλοφορεί το άλμπουμ της At the gate of horn. Καλλιτεχνικά, έφτασε στην κορυφή πολύ σύντομα. Ο Bob Dylan, μάλιστα, είχε αναφέρει πως η Οντέττα άσκησε επιρροή στη μουσική του πορεία.

Εκτός από μία λαμπρή πορεία στο πεντάγραμμο, η Οντέττα έκανε κάποιες εμφανίσεις και στον χώρο του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Παρ’ όλα αυτά, η Οντέττα έχει χαρακτηριστεί και ως η «Φωνή των Δικαιωμάτων του Πολίτη», ακριβώς λόγω της έντονης πολιτικής της δραστηριότητας. Το 1963, τραγούδησε στην Πορεία Διαμαρτυρίας της Ουάσιγκτον για την Εργασία και την Ελευθερία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ομιλία του “I have a dream”, έναν λόγο κατά του ρατσισμού και της ανισότητας. Η Οντέττα ερμήνευσε το τραγούδι της “I’m on my way”, έναν ύμνο στην ελευθερία, έναν ύμνο κατά της δουλείας, των διακρίσεων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Οντέττα δεν σταμάτησε ποτέ της να εργάζεται, να μοχθεί και να διεκδικεί έναν κόσμο καλύτερο και δικαιότερο. Το 1999, ο Μπιλ Κλίντον την τίμησε με το εθνικό μετάλλιο των τεχνών, ενώ, το 2003, τιμήθηκε και από το Κογκρέσο ως ένας ζωντανός θρύλος.

Στις 2 Δεκεμβρίου 2008, μία από τις κορυφαίες φωνές των Η.Π.Α., η Οντέττα, άφησε την τελευταία της πνοή, κατόπιν καρδιακών προβλημάτων, σε ηλικία εβδομήντα επτά ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Δαλακούρας
Γιώργος Δαλακούρας
Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1998. Σήμερα, ζει στα Ιωάννινα, όπου φοιτά στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ειδικεύεται σε ζητήματα αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ενώ τον αφορούν και λαογραφικά θέματα. Γνωρίζει άριστα αγγλικά. Στον ελεύθερο χρόνο του, ασχολείται ερασιτεχνικά με τη συγγραφή μικροδιηγημάτων και ποιημάτων.