15.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Φρανσίσκο Σολάνο Λόπες

In Memoriam: Φρανσίσκο Σολάνο Λόπες


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Francisco Solano Lopez, ήταν δικτάτορας και πρόεδρος της Παραγουάης. Ήταν αυτός που ηγήθηκε του πολέμου της Παραγουάης γνωστού και ως Πολέμου της τριπλής Συμμαχίας, όπου η Παραγουάη υπέστη ολοκληρωτική ήττα από την Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη.

Ο Lopez γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου του 1826 στην περιοχή Asuncion της Παραγουάης. Ήταν ο μεγαλύτερος γιος του δικτάτορα Carlos Antonio Lopez, οποίος απεβίωσε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1862. Τότε ο γιος του Francisco ανέλαβε την ηγεσία της χώρας. Πολύ γρήγορα εγκαθίδρυσε το δικό του αυταρχικό καθεστώς λαμβάνοντας την αμέριστη στήριξη και βοήθεια του στρατού της Παραγουάης. Ο Lopez μη δίνοντας καμία σημασία στις ανάγκες τις κοινωνίας αλλά και στα αιτήματά της εφάρμοσε εξ ολοκλήρου το δικό του μοντέλο διακυβέρνησης.

Το ίδιο συνέβη και αναφορικά με τις διαμάχες των δύο ισχυρότερων κρατών της Λατινικής Αμερικής, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, όπου η Παραγουάη δεν κράτησε ουδέτερη στάση στις διαμάχες αυτές αλλά αντιθέτως στις αρχές του 1863 δημιούργησε η ίδια νέες συνοριακές διαφορές και με τα δύο αυτά κράτη, ενώ παράλληλα ενεπλάκη στον εμφύλιο πόλεμο που μαινόταν στην Ουρουγουάη. Στον εμφύλιο αυτό πόλεμο, τόσο η Βραζιλία, όσο και η Αργεντινή είχαν εμπλακεί και διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο.

Με την εμπλοκή του στον εμφύλιο της Ουρουγουάης, ο Lopez επιχείρησε να έχει τον ρόλο του διαμεσολαβητή, ούτως ώστε αφενός να λήξει ο εμφύλιος πόλεμος και αφετέρου να σταματήσει η αντιπαλότητα μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας. Παρόλα αυτά, εξαιτίας πολλών διπλωματικών διεργασιών, πολλές φορές και με την χρήση μυστικής διπλωματίας, η Παραγουάη βρέθηκε σε πόλεμο με την Βραζιλία τον Δεκέμβριο του 1864.

Το γεγονός αυτό έκανε τα πράγματα για τον Lopez και την Παραγουάη εξαιρετικά δύσκολα. Τότε ο Lopez απαίτησε να τοποθετήσει στρατεύματά του σε μια επαρχία της Αργεντινής, στο Corrientes, παραβιάζοντας την επιθυμία της Αργεντινής να μείνει ουδέτερη στον πόλεμο αυτό. Με αυτόν τον τρόπο και με τους εξαιρετικά λάθος χειρισμούς του Lopez, ενεργοποιήθηκε η τριπλή συμμαχία ανάμεσα στην Βραζιλία, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη εναντίον της Παραγουάης, τον Μάιο του 1865.

Αν και ο Lopez εισέβαλε με επιτυχία στην επαρχία της Βραζιλίας, Mato Grosso, στα τέλη του 1864, η εμπλοκή των άλλων δύο κρατών σε συνδυασμό με την εισβολή της Παραγουάης στην Ουρουγουάη το 1865, προκάλεσαν την καταστροφή για την Παραγουάη και τον Lopez. Η τριπλή συμμαχία νίκησε τα στρατεύματα του Lopez στο Tuyuti τον Μάιο του 1866, κατέλαβαν το οχυρό Humaita τον Ιούλιο του 1867 και ανάγκασαν τον Lopez να αποσυρθεί από το βόρειο μέρος της Παραγουάης, περιοχή στην οποία σκοτώθηκε τρία χρόνια αργότερα, την 1η Μαρτίου του 1870.

~We will be vilified by a generation arising from the disaster, which will treat the soul and blood as poison~

-Francisco Solano Lopez


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.