22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΤαξίδιαΜετέωρα: Τα όρη της γαλήνης

Μετέωρα: Τα όρη της γαλήνης


Της Αναστασίας Κούρλα, 

Σε απόσταση 4 ωρών από την Αθήνα βρίσκονται τα επιβλητικά όρη Μετέωρα. Η μετακίνηση είναι εφικτή είτε με Ι.Χ., είτε με τρένο, είτε με λεωφορείο μέσα από μια ευχάριστη διαδρομή, με μια μικρή δυσκολία από την Καλαμπάκα στα Μετέωρα, εξαιτίας της ανόδου. Τα Μετέωρα αποτελούν ένα πραγματικά μαγευτικό γεωλογικό φαινόμενο, που ήταν τμήμα της κοίτης ενός ποταμού, το οποίο έρεε ανάμεσα στα βουνά και κατέληγε σε μια λίμνη, κοντά στην Καλαμπάκα. Στην πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκαν οι βράχοι που σήμερα αγγίζουν έως και τα 400 μέτρα, μεταξύ γης και ουρανού και δεσπόζουν σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Πηγή εικόνας από το προσωπικό αρχείο της Α. Κούρλα

Στις κορυφές τους λειτουργούν μοναστήρια, συνδυάζοντας τη φυσική ομορφιά με την Ορθοδοξία. Αποτελούν το μεγαλύτερο και σημαντικότερο, μετά το Άγιον Όρος, μοναστικό κέντρο του ελλαδικού χώρου και έχουν αναγνωριστεί ως Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την U.N.E.S.C.O. Στα αρχειοφυλάκια αυτών των μοναστηριών διαφυλάσσονται πάνω από χίλιοι χειρόγραφοι κώδικες, πολύτιμα βυζαντινά και μεταβυζαντινά έγγραφα, καθώς και ιερά κειμήλια. 

Ειδικότερα, στα Μετέωρα υπάρχουν 24 μονές, αλλά σήμερα λειτουργούν μόνο έξι, οι οποίες είναι: η Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου (υψηλότερη) ή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ ή Αγίων Πάντων, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, η Ιερά Μονή Ρουσάνου και η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά.

Πηγή εικόνας από το προσωπικό αρχείο της Α. Κούρλα

Η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, χτισμένη στον πιο επιβλητικό βράχο, είναι η μεγαλύτερη μόνη των Μετεώρων. Ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Μετεωρίτη τον 14ο αιώνα, στον οποίο οφείλουν το όνομά τους. Αποτελεί το κύριο μουσείο των Μετεώρων με ενδιαφέροντες εκθεσιακούς χώρους, τον πύργο αναβάσεως που κατασκευάστηκε τις αρχές του 16ου αι. και την παλαιά Τράπεζα μήκους 32μ., που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής.

Η Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη, μέσω ενός πέτρινου γεφυριού. Μέσα στη μόνη βρίσκεται το παλαιό καθολικό, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από τις μοναχές, εκτός από τις 27 Δεκεμβρίου (εορτή Αγίου Στέφανου) και τις 10 Φεβρουαρίου (εορτή Αγίου Χαράλαμπου) που είναι ανοιχτό για προσκύνηση. Η αρχιτεκτονική του ναού χωρίζεται σε 2 φάσεις, η πρώτη κατά τον 15ο και η δεύτερη κατά τον 17ο αιώνα.

Η Μονή Βαρλαάμ είναι ένα ανδρικό μοναστήρι του 16ου αιώνα. Το όνομά της προέρχεται από τον ασκητή Βαρλαάμ που εγκαταστάθηκε στα μετέωρα τον 14ο αιώνα. Έχει εξίσου ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και αγιογράφηση σε 3 φάσεις ολοκλήρωσης. Μέσα στη μόνη φυλάσσεται το Ευαγγέλιο που αποδίδεται στον Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνο Πορφυρογέννητο. 

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος, έκτασης 6 στρεμμάτων, είναι η πιο δυσπρόσιτη μονή, καθώς έχει ανάβαση 140 σκαλιών. Στα παλαιότερα χρόνια οι μοναχοί και οι προσκυνητές ανέβαιναν στον βράχο της Αγίας Τριάδος με ανεμόσκαλα και με το παραδοσιακό δίχτυ. Σήμερα, υπάρχει ακόμα και τελεφερίκ για τη μεταφορά κυρίως προϊόντων και υλικών.

Τέλος, η Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά τοποθετείται και αυτή στις αρχές του 14ου αιώνα. Η επωνυμία της οφείλεται, λογικά, σε κάποιον παλιό κτήτορά της. Μέσα στη μόνη ανήκει το μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Αντωνίου, στους τοίχους του οποίου διατηρούνται λείψανα τοιχογραφιών.

Πηγή εικόνας από το προσωπικό αρχείο της Α. Κούρλα

Εκτός, όμως, απ’ όσα αναφέρθηκαν για τις περίτεχνες μόνες, στα Μετέωρα έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στα πετρόχτιστα μονοπάτια και να κάνεις ακόμα και αναρρίχηση. Χρειάζεται αρκετή θέληση και τόλμη για να διανύσεις τις αποστάσεις, αλλά με έναν καλό χάρτη της περιοχής, δύσκολα θα χαθείς. Ουσιαστικά, πρόκειται για παλιά μονοπάτια που συνέδεαν μονές και καλντερίμια. Ο συνδυασμός της φυσικής ομορφιάς και της ψυχικής ηρεμίας φαντάζει ονειρικός!

Αναμφίβολα, λοιπόν, η επίσκεψή σου στα Μετέωρα δεν θα θεωρηθεί χάσιμο χρόνου. Καμία φωτογραφία δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματική εικόνα. Όλα εκεί μοιάζουν ομορφότερα! Προσωπικά, θεωρώ πως θα μπορούσαν επάξια να συγκαταλέγονται στα «θαύματα του κόσμου». 


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • DISCOVER METEORA WITH US, meteora.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αναστασία Κούρλα
Αναστασία Κούρλα
Γεννήθηκε το 2003 στη Σπάρτη. Είναι τριτοετής φοιτήτρια του τμήματος Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή, τη μαγειρική, τον χορό και τη δημιουργία βίντεο. Κίνητρο ένταξής της στην ομάδα αποτελεί η αγάπη για τον τόπο της, την ιστορία του και τις ομορφιές του. Στόχος των άρθρων της είναι να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι.