22.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 30 Ιουνίου

Σαν Σήμερα – 30 Ιουνίου


Του Γρηγόρη Χατζή,

1651: Λαμβάνει τέλος μία από τις σημαντικότερες μάχες του 17ου αιώνα, στο Μπερεστέτσκο της Ουκρανίας, με τον στρατό της χώρας να νικά τον αντίστοιχο της Πολωνίας.

1859: Ο Γάλλος ακροβάτης Charles Blondin καταφέρνει να διασχίσει τους καταρράκτες του Νιαγάρα περπατώντας πάνω σε ένα σχοινί.

Πηγή εικόνας: sansimera.gr

1908: Λαμβάνει χώρα μια από τις πιο ισχυρές εναέριες εκρήξεις μετεωρίτη στην ιστορία, στη Τουνγκούσκα της Σιβηρίας. Η έκρηξη ισοπέδωσε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα και ολόκληρες εκτάσεις σε απόσταση 5.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το θετικό ήταν πως το γεγονός έγινε σε μια ακατοίκητη περιοχή και έτσι δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Χαρακτηριστικό του μεγέθους του γεγονότος είναι πως εντοπίστηκαν επίπεδα ιριδίου, παρόμοια με της πρόσκρουσης του αστεροειδούς που προκάλεσε την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.

1913: Ξεκινούν εχθροπραξίες ανάμεσα στην Βουλγαρία και στις Ελλάδα-Σερβία. Οι άλλοτε σύμμαχοι στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, συγκρούονται με την Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει τις Σέρρες, ενώ η Βουλγαρία προβαίνει σε σφαγή 650 κατοίκων στο Δοξάτο Δράμας.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1934: Αρχίζει στη Γερμανία το αιματηρό τριήμερο, γνωστό ως «η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών». Κατά τη διάρκεια των ημερών αυτών διαπράχθηκαν δολοφονίες μεγάλου μέρους των μελών και της ηγεσίας του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος, με την εντολή του αρχηγού του κόμματος, Αδόλφου Χίτλερ. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε ήταν ότι τα μέλη αυτά επρόκειτο να λάβουν μέρος σε πραξικόπημα εναντίον του, οργανωμένο από τον αρχηγό των ταγμάτων εφόδου (SA), Ernst Röhm. Σήμερα, υπολογίζεται ότι δολοφονήθηκαν περίπου 200 άτομα συνολικά αν και ποτέ δεν δημοσιεύτηκαν επίσημα στοιχεία, σε ένα γεγονός που αναμφίβολα άνοιξε τον δρόμο του Χίτλερ για την απόλυτη εξουσία.

1936: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα «Όσα παίρνει ο άνεμος» της Margaret Mitchell. Το 1939 η ιστορία μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη και σήμερα θεωρείται από τις πιο εμβληματικές ταινίες όλων των εποχών έχοντας κατακτήσει μεταξύ άλλων το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας εκείνη τη χρονιά.

1937: Τίθεται σε λειτουργία για πρώτη φορά παγκοσμίως ο πρώτος αριθμός έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για το 999 στο Λονδίνο, αφορά σε ιατρικό κίνδυνο και λειτουργεί κανονικά μέχρι και σήμερα.

1938: Κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του σε κόμικ της εταιρείας “Αction Comics’’ ο Σούπερμαν. Θεωρείται ο πρώτος υπερήρωας που δημιουργήθηκε παγκοσμίως.

Πηγή εικόνας: sansimera.gr

1944: Τελειώνουν οι παρασκηνιακές διεργασίες των επιτελείων των χωρών ώστε να αρχίσει την 1η Ιουλίου η σύνοδος στο Bretton Woods των Η.Π.Α. υπό τα Ηνωμένη Έθνη με σκοπό τη χάραξη της παγκόσμιας οικονομικής τάξης μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αρχικά, αποφασίζεται ένα σύστημα ισοτιμιών σύμφωνα με το οποίο όλα τα νομίσματα παγκοσμίως θα αξιολογούνται σε σχέση με το Αμερικανικό δολάριο που θα αναγνωρίζεται ως το κυρίαρχο. Ακόμα, αποφασίζεται η ίδρυση –μεταξύ άλλων– του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το οποίο λειτουργεί μέχρι και σήμερα και ρυθμίζει τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές σχέσεις.

1997: Το Χονγκ Κονγκ περνάει ξανά στην κυριότητα της Κίνας, μετά από 156 χρόνια κατά τα οποία αποτελούσε βρετανική αποικία.

2002: Η Βραζιλία κατακτά το 5ο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στην ιστορία της κερδίζοντας τη Γερμανία στον τελικό της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία με σκορ 2-0. Και τα δύο γκολ σκόραρε ο Ρονάλντο.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Dan Snow, Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία, Εκδόσεις Μεταίχμιο
  • This day in history: June 30, britannica.com, Διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.