18.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Ασπασία Στασινοπούλου

Fe-Memorance: Ασπασία Στασινοπούλου


Του  Ραφαήλ – Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Ασπασία Στασινοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1935, και ασχολήθηκε με τη σύγχρονη ζωγραφική, όπου και διέπρεψε.

Το 1959, μετέβη στο Παρίσι, με στόχο να σπουδάσει πάνω στο αγαπημένο αντικείμενό της, τη ζωγραφική στη σχολή École des beaux arts, όπου και σπούδασε μέχρι και το 1963. Στο Παρίσι και στην σχολή γνώρισε τον γνωστό καλλιτέχνη, Γιάννη Τσαρούχη, με τον οποίο συνδέθηκε αμέσως φιλικά, αλλά και καλλιτεχνικά.

Με το πέρας των σπουδών της, επέστρεψε, αρχικά, για λίγο στην Ελλάδα, όπου, το 1966, πραγματοποίησε την πρώτη καλλιτεχνική ατομική της έκθεση στην Γκαλερί Άστορ, στην περιοχή της Αθήνας.

Πηγή εικόνας: Presspublica.gr

Στη Γαλλία γύρισε μόλις το 1968 και εγκαταστάθηκε εκ νέου στο Παρίσι, απογοητευμένη απ’ τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ύστερα απ’ την άνοδο της Δικτατορίας και την έξαρση των διώξεων και των απαγορεύσεων από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Το 1969, πήγε στην Αγγλία. Εγκαταστάθηκε στο βροχερό Λονδίνο, όπου έζησε κι εργάστηκε μέχρι περίπου το 1974. Εκεί ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, όμως, αργότερα, έδωσε μια άλλη πνοή στα έργα της, αφού εισήγαγε μια σειρά από μικτά υλικά, όπως διάφορα έτοιμα αντικείμενα, εκτυπώσεις, ταινίες και πολλά άλλα εκφραστικά και καλλιτεχνικά μέσα, ακολουθώντας από νωρίς τις πρωτοποριακές τάσεις της δεκαετίας του 1970.

Το μεγάλο έργο της, το οποίο περιλαμβάνει κυρίως δημιουργήματα κι εγκαταστάσεις στον χώρο με διάφορα υλικά και διάφορες εικαστικές δράσεις, παρουσιάστηκε σε έναν πολύ περιορισμένο αριθμό ατομικών εκθέσεων στην Αθήνα, στο Άμστερνταμ, αλλά και στο Λονδίνο. Η Στασινοπούλου, το 1985, έλαβε, επίσης, μέρος και στην Μπιενάλε, η οποία διοργανώθηκε και φιλοξενήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Πέθανε σαν σήμερα, στις 31 Ιουλίου 2017, σε ηλικία 82 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.