16.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Κόρι Μπρόκεν

Fe-Memorance: Κόρι Μπρόκεν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Η Κόρι Μπρόκεν υπήρξε μια σημαντική φιγούρα στον χώρο του τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1932 στην Ολλανδία. Η πορεία της, όμως, δεν υπήρξε λαμπρή μονάχα σε αυτόν τον τομέα. Ηχογράφησε από μικρή πολλά τραγούδια και άρχισε να τραγουδάει με μεγάλο πάθος από το 1950 μέχρι και τη δεκαετία του 1960 και ύστερα απέκτησε μια δική της τηλεοπτική εκπομπή. Το 1957 υπήρξε μια χρονολογία σταθμός για την καριέρα της, αφού κατάφερε και κέρδισε εκ μέρους της Ολλανδίας, και για πρώτη φορά μάλιστα, στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision.

Το τραγούδι με το οποίο διακρίθηκε στον διαγωνισμό της Eurovision ήταν το γνωστό σε πολλούς εκείνη την εποχή “Net als toen” – «Όπως παλιά», με συνθέτη τον Γκους Γιάνσεν  και σε στίχους του Ουίλι βαν Χέμερτ. Πριν από τη διάκριση συμμετείχε σε πολλούς διαγωνισμούς. Παράδειγμα του ταλέντου της αποτελεί η συμμετοχή της στον Διαγωνισμό του 1956, που και τερμάτισε όγδοη σε μια συμμετοχή δεκατεσσάρων ατόμων με το τραγούδι “Heel de wereld” – «Όλος Ο Κόσμος», σε στίχους και μουσική του γνωστού Μπένι Φρέντεν.

Πηγή εικόνας: Eurovision Song Contest

Τις δεκαετίες πριν, από το 1950 μέχρι και το 1960, επίσης σημείωσε σημαντικές επιτυχίες με τη συνολική παρουσία της και τα τραγούδια της. Τότε ήταν που ερμήνευσε πολλά τραγούδια της στα θρυλικά καμπαρέ της εποχής, όπως στο Sleeswijk Revue, και παράλληλα στο καμπαρέ Snip el Snap, σημειώνοντας επιτυχίες, μερικές από τις οποίες έχουν μεταφραστεί ως τραγούδια από τον Σαρλ Αζναβούρ. Κατά το 1973, όμως, σημειώθηκε μια ριζική στροφή στην καριέρα της. Ύστερα από τη μελέτη ενός βιβλίου γύρω από το δίκαιο και τη νομική επιστήμη, αποφάσισε να σπουδάσει και να ασχοληθεί με τα νομικά!

Από το 1976 η μουσική καριέρα της είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί, αφού έκτοτε άρχισε να σπουδάζει με μεγάλη ζέση νομικά. Το 1976 ήταν παρουσιάστρια του Διαγωνισμού της Eurovision, ενώ το 1997 ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ολλανδικής ψηφοφορίας για τον ετήσιο διαγωνισμό. Σύντομα αποφοίτησε, ολοκλήρωσε τις σπουδές της και άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος στην πόλη Ντεν Μπος της Ολλανδίας. Το 1990 έμελλε να κάνει μια στροφή εκ νέου προς τη Show Biz και τον καλλιτεχνικό κόσμο, ενώ παράλληλα ξεκίνησε και την αρθρογραφία στο ιστορικό γυναικείο περιοδικό της εποχής, το Margriet.

Η Κόρι Μπρόκεν πέθανε σαν σήμερα στις 31 Μαΐου 2016, σε ηλικία 83 ετών.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.