20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Ελένη Πατρικίου

Fe-Memorance: Ελένη Πατρικίου


Της Νικολέττας Ανδρεοπούλου,

Η Ελένη Πατρικίου γεννήθηκε το 1962 και υπήρξε μία σπουδαία Ελληνίδα ιστορικός και σκηνοθέτης και κόρη του γνωστού ποιητή Τίτου Πατρικίου.

Από τα εφηβικά της κιόλας χρόνια, ασχολήθηκε με τον κόσμο της συγγραφής κι έγραψε το πρώτο της ποιητικό βιβλίο, με τίτλο «Μυθολογικές διαδρομές», που το αφιέρωσε στην τύχη που είχε να είναι γονείς της ο Τίτος και η Κακιά.

Η Έλενα ξεκίνησε προπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έλαβε DEA και διδακτορικό δίπλωμα στο Παρίσι, στη σχολή École des Hautes Études en Sciences Sociales. Παρ’ όλα αυτά, οι σπουδές της δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς μεγάλο της όνειρο ήταν ο χώρος του θεάτρου και, όπως έλεγε ο πατέρας της, «στο οδόφραγμα δεν μας όρισε κανείς, κι ούτε θα μας απολύσει κανείς». Στη συνέχεια, φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις θεατρικές σπουδές της στη Γαλλία.

Πηγή εικόνας : https://www.fthis.gr/scoop/pe8ane-h-istorikos-kai-skhno8eths-elenh-patrikioy-htan-korh-toy-poihth-titoy-patrikioy

Η Ελένη είχε συνεχώς ενεργή δράση στον επιστημονικό ερευνητικό χώρο. Το διδακτικό της έργο χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία, βαθιά γνώση και ανάλυση, όπως και η επαγγελματική της πορεία ως ερευνήτρια, σκηνοθέτρια, μεταφράστρια έργων και καθηγήτρια δραματολογίας. Πέραν από την επιστημονική της πορεία, η Ελένη ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική μέχρι το 2015, ενώ αγωνιζόταν συνεχώς για μεγάλες και μικρές υποθέσεις, με στόχο να αλλάξει την κοινωνία.

Στην προσωπική της ζωή, ήταν παντρεμένη με τον Κωνσταντίνο Τζίνη και απέκτησαν μία κόρη, την Ακακία. Έπειτα από αρκετά χρόνια γάμου, η Ελένη πήρε διαζύγιο και αργότερα σύνηψε σχέση με τον Αντώνη Μαούνη.

Η Ελένη ήταν μία πολυτάλαντη και χαρισματική προσωπικότητα, που μέχρι και την τελευταία στιγμή αγωνίστηκε για τη ζωή της, παρά τις δυσκολίες. Έφυγε στις 7 Μαΐου 2020, αφήνοντας το στίγμα της στον κόσμο της επιστήμης.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Νικολέττα Ανδρεοπούλου
Γεννημένη στη Κεφαλονιά το 2000, απ’ όπου και κατάγεται, είναι τριτοετής φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας, Mέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση Δημόσιες Σχέσεις και Μάρκετινγκ. Από μικρή ηλικία ασχολείται με το χορό και τη γυμναστική, ενώ μεγάλη της αγάπη είναι τα ταξίδια. Είναι πολύ δημιουργική και λατρεύει την ενασχόληση με τις τέχνες και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μελλοντικός στόχος της είναι να εξελιχθεί όσο περισσότερο μπορεί στον χώρο της επικοινωνίας και των μέσων.