12.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Νίτσα Τσαγανέα

Fe-Memorance: Νίτσα Τσαγανέα


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Η Νίτσα Τσαγανέα υπήρξε μια από τις διασημότερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Συμμετείχε κατά τη διάρκεια της κατοχής και στην εθνική αντίσταση.

Το πραγματικό όνομά της ήταν Ελένη Λάσκαρη και γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1902 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Ωδείου και έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τις ταινίες «Ένας ήρωας με παντούφλε», «Οι Γερμανοί ξανάρχονται», «Λαός και Κολωνάκι», «Ο Θόδωρος και το δίκαννο», «Το πιο λαμπρό αστέρι» και άλλες.

Πηγή εικόνας: mixanitouxronou.gr

Στον πρώτο της γάμο, είχε παντρευτεί με τον Γιώργο Βιτσώρη. Μετά από τον δεύτερο γάμο της με τον Χρήστο Τσαγανέα, το ζεύγος πρωταγωνίστησε σε με μια πολύ ιδιαίτερη υπόθεση. Ο Χρήστος Τσαγανέας, έπειτα από προστριβές με την οικογένειά του, παράτησε την ιατρική και ασχολήθηκε με το θέατρο, για να βρίσκεται στο πλευρό της Νίτσας Τσαγανέα, που είχε λάβει και το επίθετό του. Όταν ο Βιτσώρης χώρισε με την Τσαγανέα, επέστρεψε στο εξωτερικό και εκεί έγινε στενός συνεργάτης του γνωστού αρχηγού του Κόκκινου Στρατού Λέων Τρότσκι. Φυσικά, κατά τη διάρκεια του πρώτου της γάμου, η Τσαγανέα είχε επηρεαστεί σφόδρα από τις αριστερές πεποιθήσεις του. Άλλωστε ήταν και μέλος της εθνικής αντίστασης μέσω του ΕΑΜ, όπως και ο Χρήστος Τσαγανέας.

Στη βιογραφία του ζεύγους αναφέρεται, πως, μετά τη δολοφονία του Λέων Τρότσκι από τον Στάλιν, το αρχείο του Τρότσκι πέρασε στην Ελλάδα, και ειδικότερα βρέθηκε, άγνωστο το πώς, υπό την κατοχή του ζεύγους Τσαγανέα, το οποίο και το έκρυψε από τα μάτια του κόσμου. Από το 1977, η ηθοποιός άρχισε να μην πρωταγωνιστεί και να μην εμφανίζεται σε πολλά έργα. Αργότερα, ακολούθησαν και μια σειρά από οικονομικά θέματα και προβλήματα.

Η Νίτσα Τσαγανέα πέθανε σαν σήμερα, στις 30 Απριλίου 2002, σε ηλικία 100 ετών.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.