19.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςPierre Niney: Το ταλέντο του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου

Pierre Niney: Το ταλέντο του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου


Της Πηνελόπης Κατσιγιάννη,

Ο γαλλικός κινηματογράφος έχει αναμφίβολα τεράστια επιρροή παγκοσμίως. Ακόμη και οι ταινίες του Hollywood, πολλές φορές δεν μπορούν να αγγίξουν το επίπεδο του γαλλικού κινηματογράφου. Η αισθητική, οι ερμηνείες και η οπτική των γαλλικών ταινιών είναι εξαιρετικά μοναδικές και ξεχωριστές, ανεβάζοντας το επίπεδο του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Με τεράστια κινηματογραφική κουλτούρα και εμπειρία, η Γαλλία έχει αναδείξει σπουδαίους ηθοποιούς, όπως o Vincent Cassel, ο Gérard Depardieu και ο François Cluzet. Ωστόσο, τα ταλέντα της γαλλικής κινηματογραφικής βιομηχανίας δε σταματούν. Ο Pierre Niney είναι ενδεχομένως, ο επόμενος Γάλλος ηθοποιός που έχει ανοίξει τα φτερά του προς μια διεθνή καριέρα.

Ίσως να μην το έχεις ακούσει ποτέ. Ίσως απλώς να έχεις δει κάποια ταινία στην οποία έχει πρωταγωνιστήσει. Ο Pierre Niney είναι, παρ’ όλα αυτά, ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου. Οι δυνατότητές του στον καλλιτεχνικό χώρο είναι ποικίλες, καθώς, εκτός από ηθοποιός, είναι επίσης σκηνοθέτης και συγγραφέας. Χρόνο με το χρόνο κατάφερε να κερδίσει σπουδαίους ρόλους, που μόνο ο ίδιος θα μπορούσε να βγάλει εις πέρας. Από νεαρή ηλικία μάλιστα, έχει υπάρξει υποψήφιος και έχει κερδίσει βραβεία, που ελάχιστοι έχουν καταφέρει να αποκτήσουν. Γιατί όμως να θεωρείται το επόμενο μεγάλο υποκριτικό ταλέντο της Γαλλίας;

Την απάντηση στην ερώτηση δίνουν οι εξαιρετικές ταινίες στις οποίες ο Pierre Niney έχει πρωταγωνιστήσει. Αν και έκανε το ντεμπούτο του με ρόλους σε κωμωδίες, σύντομα επεκτάθηκε σε πιο δύσκολα κινηματογραφικά… μονοπάτια. Η πρώτη ταινία στην οποία πήρε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν η κωμωδία J’aime regarder les filles, για την οποία μάλιστα απέσπασε σημαντικές υποψηφιότητες. Η ταινία ωστόσο, που θεωρείται σταθμός στην καριέρα του, είναι η βιογραφία του Yves Saint Laurent, τον οποίο κλήθηκε να ενσαρκώσει. Κάθε κίνηση, κάθε βήμα που έκανε στην συγκεκριμένη ταινία ήταν πραγματικά δουλεμένο και προσεγμένο, με αποτέλεσμα να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη με τον καλύτερο τρόπο τη ζωή του παγκοσμίου φήμης σχεδιαστή.

Μετά από την ταινία αυτή, ακολούθησαν υπέροχες δουλειές του στον κινηματογράφο. Πιο συγκεκριμένα, πρωταγωνίστησε στην ταινία Ο συγγραφέας (Un homme idéal), καθώς και στην ταινία Frantz, ένα δράμα, το οποίο είναι ασπρόμαυρο κατά το ήμισυ της ταινίας. Λίγο καιρό αργότερα, απέκτησε έναν ακόμη ρόλο σε βιογραφία. Αυτή τη φορά, ενσάρκωσε τον ρόλο του Philippe Cousteau, γιο του Jacques-Yves Cousteau, στην ταινία Οδύσσεια (L’Οdyssée), η οποία είναι αφιερωμένη στη ζωή του διάσημου Γάλλου ωκεανογράφου και εξερευνητή. Τέλος, μια από τις πιο γνωστές του ταινίες είναι «Η υπόσχεση της αυγής» ( La Promesse de l’aube), η οποία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Romain Gary.

Αξίζει, επομένως, να δει κανείς αυτές τις ταινίες που χαρακτηρίζουν τον γαλλικό εμπορικό κινηματογράφο του σήμερα. Η ερμηνεία του Pierre Niney σε καθεμία από αυτές είναι μοναδική και αξίζει διεθνούς αναγνώρισης. Πρόκειται για έναν νέο ηθοποιό, που αγαπά την τέχνη και αφοσιώνεται πλήρως σε αυτήν. Ο θεατής μαγεύεται στο πρώτο λεπτό με τον τρόπο που ο Niney χειρίζεται τον κάθε ρόλο. Αν λοιπόν δεν έχεις παρακολουθήσει καμία από τις προαναφερθείσες ταινίες, ήρθε η ώρα να τις προσθέσεις στη λίστα σου, γνωρίζοντας έτσι και το υποκριτικό ταλέντο του ανερχόμενου Γάλλου ηθοποιού.


Πηνελόπη Κατσιγιάννη

Γεννήθηκε το 2000 στην όμορφη Πάτρα. Είναι φοιτήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Έχει ιδιαίτερη αγάπη προς τις ξένες γλώσσες, τις οποίες αρέσει να εξασκεί μέσα από ταξίδια. Ασχολείται με εθελοντικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών, καθώς και με συνέδρια σχετικά με το αντικείμενο σπουδών της.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Νικ. Αμανάκης
Σταύρος Νικ. Αμανάκης
Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1997, όπου και μεγάλωσε. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, στον τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών. Οι μεγάλες του αγάπες είναι η λογοτεχνία, το θέατρο, η ζωγραφική, η μουσική. Κείμενα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά του τόπου του.