19.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΗ Βόρεια Καρολίνα συμβάλλει στη μεταβολή των ισορροπιών

Η Βόρεια Καρολίνα συμβάλλει στη μεταβολή των ισορροπιών


Της Ελένης Σιαπικούδη,

Σημαντική μέρα για τις προκριματικές εκλογές στην Αμερική ήταν η Τρίτη, αναφερόμενη και ως «Σούπερ Τρίτη». Ειδικότερα, το ένα τρίτο όλων των εκπροσώπων των προκριματικών των Δημοκρατικών για τις εκλογές του 2020 διακυβεύεται τη σούπερ Τρίτη. Οι 14 πολιτείες και οι περιοχές που ψήφισαν είναι η Καλιφόρνια (415 εκλέκτορες), το Τέξας (228 εκλέκτορες), η Βόρεια Καρολίνα (110 εκλέκτορες), η Βιρτζίνια (99 εκλέκτορες), η Μασαχουσέτη (91 εκλέκτορες), η Μινεσότα (75 εκλέκτορες), το Κολοράντο (67 εκλέκτορες), το Τενεσί (64 εκλέκτορες), η Αλαμπάμα (52 εκλέκτορες), η Οκλαχόμα (37 εκλέκτορες), το Αρκάνσας (31 εκλέκτορες), η Γιούτα (29 εκλέκτορες), το Μέιν (24 εκλέκτορες), το Βέρμοντ (16 εκλέκτορες) και η Αμερικανική Σαμόα (6 εκλέκτορες). Είναι, λοιπόν, κατανοητό ότι είναι μια προεκλογική αναμέτρηση ιδιαίτερα σημαντική για τους Δημοκρατικούς που πρόκειται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία προς τις κάλπες.

Μία από τις δεκατέσσερις πολιτείες που κλήθηκαν να ψηφίσουν ήταν και η Βόρεια Καρολίνα. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι ήταν οι Joe Biden, Bernie Sanders, Elizabeth Warren και ο δισεκατομμυριούχος Mike Bloomberg. Ωστόσο, στην πολιτεία έχει ημι-κλειστούς προκριματικούς, το οποίο επιτρέπει ακόμα και στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές της επιλογής τους, ενώ ταυτόχρονα οι καταγεγραμμένοι ψηφοφόροι οφείλουν να ψηφίσουν το κόμμα τους.

Τα εκλογικά αποτελέσματα στη συγκεκριμένη πολιτεία ήταν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ του Joe Biden, ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει το 43% με 568.578 ψήφους. Αντίστοιχα, ο Bernie Sanders ήρθε δεύτερος στη σειρά με μεγάλη διαφορά και 24,1% των ψήφων. Ωστόσο, κανένας από τους υπόλοιπους υποψηφίους δεν κατάφερε να περάσει το κατώτατο όριο του 15%, με τον Bloomberg να φτάνει στο 13%, ενώ η Warren μόλις στο 10,5%.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, μπορεί πριν από λίγες μέρες να είχε καταφέρει μονάχα καμία εκλογική νίκη, κατά τη Σούπερ Τρίτη όμως επικράτησε σε 10 από τις 14 πολιτείες, οι οποίες ψήφισαν για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος: Τέξας, Τενεσί, Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Αλαμπάμα, Οκλαχόμα, Αρκάνσας, Μέιν, Μασαχουσέτη και Μινεσότα. Μάλιστα, στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας κέρδισε με ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά αποτελέσματα κατά των εκλογών της «Σούπερ Τρίτης». Έτσι, η εκλογική αυτή νίκη έδωσε μια ιδιαίτερη ώθηση στην προεκλογική του εκστρατεία, καθώς η εν λόγω πολιτεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, έχοντας 110 εκλέκτορες. Ο ίδιος αναφέρει σε δήλωσή του «Αυτοί που τους έριξαν κάτω, τους ξέγραψαν, τους άφησαν πίσω. Αυτή είναι η δική σας προεκλογική εκστρατεία. Πριν λίγες ημέρες, ο Τύπος είπε πως η καμπάνια μας είναι νεκρή. Κι έπειτα ήρθε η Νότια Καρολίνα. Και τότε είχαν κάτι να πουν γι’ αυτό».

Από την άλλη, ο Bernie Sanders, αν και δεν είχε τις επιδόσεις που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, εν τούτοις κατάφερε να επικρατήσει στην Καλιφόρνια, η οποία δίνει τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων για το συνέδριο του Ιουλίου (415). Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ κέρδισε επίσης στην πολιτεία του, στο Κολοράντο, αλλά και στη Γιούτα.

Ωστόσο, για να καταλάβει κανείς τη βαρύτητα των συγκεκριμένων εκλογών πρέπει να τονίσουμε ότι για να εκλεγεί ένας υποψήφιος των Δημοκρατικών, οφείλει να κερδίσει τουλάχιστον 1991 από τους 3979 εκπροσώπους. Μέχρι την Δευτέρα, λιγότεροι από το 4% των εκλεκτόρων είχαν κριθεί στα προκριματικά, με τον Sanders να είχε ξεκάθαρο προβάδισμα. Αυτό άλλαξε την Τρίτη, καθώς διακυβεύονταν 1357 εκπρόσωποι.

Στην περίπτωση της Βόρειας Καρολίνας, ο παράγοντας των φυλετικών διαφορών έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό των δυο ισχυρότερων αντιπάλων και στην εκλογική νίκη κατά τους προκριματικούς. Και οι δυο ευελπιστούσαν να προσκομίσουν τις ψήφους των προοδευτικών ακαδημαϊκών, εύπορων κατοίκων της περιοχής και του αξιοσημείωτου αριθμού αφροαμερικανών και των ισπανόφωνων πληθυσμών. Συγκεκριμένα, ο Biden κατόρθωσε να συγκεντρώσει ένα ευρύ φάσμα ψηφοφόρων ανάμεσά τους γυναίκες, ηλικιωμένοι, αφροαμερικανοί και μορφωμένοι πολίτες. Σε αυτό το αποτέλεσμα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η πολιτική υποστήριξη που έλαβε από τον Barack Obama λίγες ώρες πριν την ψηφοφορία.

Έπειτα από την εν λόγω εκλογική αναμέτρηση το εκλογικό τοπίο έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό. Με την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας έγινε εμφανές ότι ο Biden έχει αποκτήσει ισχυρή υποστήριξη στους κύκλους των Δημοκρατικών. Το προβάδισμα αυτό έδωσε στον πρώην αντιπρόεδρο του Barack Obama τη δυνατότητα να διεκδικεί επί ίσοις όροις το χρίσμα απέναντι στον Bernie Sanders, το φαβορί των Δημοκρατικών. Από την άλλη, ο Sanders παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως ριζοσπάστης και μεταρρυθμιστής, δεν κατάφερε να πείσει για τις προθέσεις του. Αναμένεται λοιπόν, μια σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο αντιπάλων του Δημοκρατικού Κόμματος, καθώς όποιος θα πάρει το χρίσμα είναι ξεκάθαρο ότι θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρόεδρο Trump, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη συνεχόμενη προεδρική θητεία.


Ενδεικτική Βιβλιογραφία:


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Σιαπικούδη
Ελένη Σιαπικούδη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1996. Είναι απόφοιτη του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο αγγλόφωνο πρόγραμμα Politics and Economics of Contemporary Eastern and Southeastern Europe του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια πολιτικής, ιστορίας και διεθνών σχέσεων.