19.2 C
Athens
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήJamal Abu Mahdi: ο άνθρωπος που πέθανε μαζί με τον Qasem Soleimani

Jamal Abu Mahdi: ο άνθρωπος που πέθανε μαζί με τον Qasem Soleimani


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Μαζί με τον “ποπ-θρύλο” του Ιράν, τον στρατηγό Qasem Soleimani, τον οποίο εξόντωσαν πυρά από αμερικάνικο UAV airdrone, ο θάνατος βρήκε και μια λιγότερο γνωστή φιγούρα της Μέσης Ανατολής: τον Ιρακινό στρατιωτικό Jamal Abu Mahdi al- Muhandis.

Ποιος ήταν;

Ο Abu Mahdi είχε γεννηθεί την 1η Ιουλίου του 1954 στην περιοχή Abu Al-khasseb, που συνορεύει νότια με το Κουβέιτ και με το Ιράν. Ο πατέρας του ήταν Ιρακινός, ενώ η μητέρα του Ιρανή. Σπούδασε μηχανικά και αποφοίτησε μόλις το 1977 και τον ίδιο χρόνο της αποφοίτησής του οργανώθηκε στο Σιιτικό Ισλαμιστικό κόμμα Dawa το οποίο μαχόταν τις κυβερνήσεις τύπου Μπαάθ.

Πηγή εικόνας: transparencynews.com
Τι είναι το Dawa; Τα πρώτα χρόνια της πολιτικοποίησης

Είναι γνωστό και ως το κόμμα του Ισλαμιστικού καλέσματος και αποτελεί επίσημο πολιτικό κόμμα του Ιράκ. Το Dawa και το Supreme Islamic Iraqi Council αποτελούν τους πολιτικούς-κομματικούς πυλώνες του πολιτικού συστήματος στο Ιράκ και αποτελούν μέρος της συμμαχίας του ενωμένου Ιρακινού Σιιτισμού (Watani List). Αρχηγός του κόμματος διατελεί ο Βρετανό-Ιρακινός πολιτικός και μέχρι το 2018 πρωθυπουργός του Ιράκ, Haider Jawad Kadhim al-Abadi.

To Dawa υποστήριξε την Ιρανική επανάσταση και τον Χομεϊνί ακόμα και κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ και έλαβε από το Ιράν χρηματική βοήθεια παρά τις διαφορές με την Ισλαμιστική Δημοκρατία.

Οι βασικές αρχές του κόμματος απηχούν τις σκληροπυρηνικές Ισλαμιστικές πεποιθήσεις του ιδρυτή του Baqr al-Sadr. Η απόλυτη κυριαρχία επί γης ανήκει στον Αλλάχ. Οι διαταγές του Μουλά αποτελούν τη βάση της νομοθεσίας. Νομοθετικές αρχές μπορούν να θεσπιστούν βάσει του απαραβίαστου του Ισλαμιστικού νόμου και κανόνα. Ο νομικός με θρησκευτικές εξουσίες εκπροσωπεί τον Αλλάχ και νομιμοποιεί την εξουσία του.

Όταν το κόμμα τέθηκε υπό διωγμό και υπό απαγόρευση από τον Σαντάμ Χουσεΐν, ο Jamal κατέφυγε στην περιοχή Ahvaz στο Ιράν, στην οποία οι Ιρανοί εκπαίδευαν Ιρακινούς αντιφρονούντες ώστε να υπονομεύσουν στρατιωτικά τον Χουσεΐν. Την ίδια εποχή ο Jamal άρχισε να αποκτά επαφές με τους Φρουρούς της Επανάστασης στο Ιράν και λίγο αργότερα ξεκίνησε να συνεργάζεται μαζί τους σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως στο Κουβέιτ το 1983. Κύριες δράσεις τους ήταν η ανατίναξη πρεσβειών και οι επιθέσεις σε διπλωματικούς ακολούθους πρεσβειών χωρών που υποστήριζαν τον Χουσεΐν στον Ιρανό-ιρακινό πόλεμο. Το 1983 σημειώθηκε μια μεγάλης έκτασης τρομοκρατική επίθεση των Φρουρών στην Αμερικανική και τη Γαλλική πρεσβεία στο Κουβέιτ. Λίγες ώρες μετά την επίθεση ο Jamal διέφυγε ξανά προς το Ιράν.

Στο Κουβέιτ επικηρύχτηκε και καταδικάσθηκε ερήμην του εις θάνατο. Όσο κρυβόταν στο Ιράν, έφτιαξε κάπως τη ζωή του και παντρεύτηκε μια Ιρανική γυναίκα με αποτέλεσμα να πολιτογραφηθεί ως Ιρανός πολίτης και να μην κινδυνεύει με απέλαση.

Στρατιωτική  και πολιτική δράση

Μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003 έφυγε από το Ιράν και επέστρεψε στο Ιράκ προκειμένου να βοηθήσει τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ibrahim-al Jaafari στην οργάνωση της αντίστασης. Το 2005 εκλέχθηκε βουλευτής της Babil στο Ιρακινό κοινοβούλιο με το Dawa. Οι Αμερικανοί όμως το 2007 ταυτοποίησαν τον Jamal ως δράστη των επιθέσεων στην Αμερικανική πρεσβεία του 1983 και άσκησαν πιέσεις στον Ιρακινό πρωθυπουργό Abu-Esraa, με αποτέλεσμα ο Jamal να αναγκασθεί να διαφύγει ξανά προς το Ιράν.

Η επιστροφή του στο Ιράκ έγινε με την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων, μόλις τον Δεκέμβριο του 2011 και αμέσως ανέλαβε διοικητής των δυνάμεων της Kata’ib Hezbollah, ενώ αργότερα έγινε στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων της Popular Mobilization Forces που εδρεύουν στη Βαγδάτη και αριθμούν 150.000 μέλη, οι οποίες είχαν μπει και στο στόχαστρο των Αμερικανών επιτελικών.

One shot… several kills

Πρόσφατα πριν την αμερικανική επίθεση στις 31 Δεκεμβρίου του 2019, το όνομα του Jamal βρέθηκε ανάμεσα στα ονόματα όσων κατονόμασε ο Μάικ Πομπέο ως υπευθύνους για την επίθεση στην πρεσβεία των Η.Π.Α. στη Βαγδάτη.

Στις 3 Ιανουαρίου ο Jamal βρισκόταν επιβιβασμένος στο διπλανό κάθισμα του αυτοκινήτου του θανάτου. Ως παλιός μάχιμος με τους Φρουρούς της Επανάστασης ο Jamal διατηρούσε ιδιαίτερη φιλία και είχε πολύ καλές επαφές με τον Soleimani. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν πως η αυτοκινητοπομπή που βρισκόταν στα εδάφη του Ιράκ ήταν μια ακόμα εν εξελίξει οργανωτική προσπάθεια, για να πληγεί η Αμερική. Ο Soleimani και ο Jamal σχεδιάζανε μια ακόμα επίθεση κατά των ΗΠΑ. Το όχημα βομβαρδίστηκε ύστερα από εντολή του προέδρου Donald Trump και ο Jamal ταυτοποιήθηκε ως νεκρός μαζί με τον Soleimani.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.