22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

29η Ιανουαρίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1749: Γεννιέται ο Χριστιανός Ζ΄, ο οποίος ήταν βασιλιάς της Δανίας και της Νορβηγίας και δούκας του Σλέσβιχ και του Χόλσταϊιν από το 1766 έως το 1808 από τον Οίκο των Όλντενμπουργκ. Πατέρας του ήταν ο Φρειδερίκος Ε’ και μητέρα τού η δεύτερη σύζυγος του βασιλιά, Λουΐζα της Βρετανίας, κόρη του Γεωργίου Β’. Ο Δανός μονάρχης έπασχε από διανοητική ασθένεια και ασκούσε μόνο κατ’ όνομα την εξουσία. Οι σύμβουλοί του άλλαζαν, ανάλογα με το ποιος κέρδιζε τις διαμάχες γύρω από την εξουσία. Η επιρροή του προσωπικού του γιατρού Γιόχαν-Φρίντριχ Στρούενσε αυξανόταν βαθμιαία ώσπου από το 1770 έγινε ο de facto κυβερνήτης. Οι προοδευτικές τού μεταρρυθμίσεις υπογραφόταν ως νόμοι από το βασιλιά. Καθαιρέθηκε, όμως, το 1772 μετά από πραξικόπημα. Από το 1784 ανέλαβε αντιβασιλιάς ο γιος του, Φρειδερίκος ΣΤ’, που έκανε φιλελεύθερες και γεωργικές μεταρρυθμίσεις. Έπειτα ξεκίνησαν οι Ναπολεόντειοι πόλεμοι και οι συνακόλουθες καταστροφές.


1860: Γεννιέται ο Ρώσος συγγραφέας Αντόν Τσέχωφ, στην κωμόπολη Ταγκανρόγκ, στη νότια Ρωσία. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της παγκόσμιας δραματουργίας, ασκώντας μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Στα έργα τού αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωές τού είναι άνθρωποι της ανώτερης, κυρίως, τάξης, που «ξοδεύουν» τη ζωή τους μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρώσικης επαρχίας. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί τα εξής έργα του: Θεατρικά έργα: Ιβάνοφ, Η Αρκούδα, Πρόταση γάμου, Η επέτειος, Ο Γλάρος, Θείος Βάνια, Τρεις αδελφές, Βυσσινόκηπος, Ένας γάμος. Νουβέλες: Η Στέππα, Η αρραβωνιαστικιά, Η μονομαχία. Διηγήματα: Οι εχθροί, Οι ταξιδιώτες, Αγάθη, Πασχαλιάτικη νύχτα, Όνειρο, Ο Πλούτος, Κάλχας, Το τέλος ενός ηθοποιού, Το φιλί, Βολόντια, Ο Κοζάκος 


2000: Κατά την πρώτη μέρα λειτουργίας του Μετρό της Αθήνας, η χρήση του Μέσου από το επιβατικό κοινό ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Μόνο μέχρι το μεσημέρι υπολογίζεται, ότι το χρησιμοποίησαν, σχεδόν, 1.000.000 επιβάτες. Το επιβατικό κοινό το υποδέχθηκε με ενθουσιασμό, ενώ εντύπωση προκάλεσε η καθαριότητα και η αισθητική των σταθμών, καθώς και η ταχύτητα του μέσου. Μία ημέρα πριν, στις 28 Ιανουαρίου, είχαν γίνει τα εγκαίνια από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία του Κωστή Στεφανόπουλου, ο οποίος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ