21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήWorld StoriesWorld Stories, Week 47, 19/11 – 25/11

World Stories, Week 47, 19/11 – 25/11

Του Πάνου Ιορδανίδη, 19 Νοεμβρίου έως 25 Νοεμβρίου, Εβδομάδα 47η

Μέσα στο ευρύτερο κλίμα ανακατατάξεων που προανήγγειλε η υπόθεση Κασόγκι, ο Ντόναλντ Τραμπ θέλησε να δώσει εύσημα στην σαουδαραβική πλευρά, αφότου οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν με τη συμβολή του Ριάντ. Μετά από αυτήν την αμερικανική κίνηση, η στρατηγική της Τουρκίας να δημιουργήσει ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας, εκμεταλλευόμενη την υπόθεση Κασόγκι για να βγει από το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών, βρίσκεται εν κενώ, παρόλο που υποστηρίζει ότι κατέχει σημαντικές πληροφορίες που «καίνε» τους Σαουδάραβες. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη μοιάζει αναμενόμενη αν αναλογιστεί κανείς πως πρώτη προτεραιότητα για την Ουάσιγκτον στην περιοχή είναι η ανακοπή και ο περιορισμός της ιρανικής επέκτασης.

Όμως, ένα μεγαλύτερος πονοκέφαλος βρίσκεται εγγύτερα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εντάσεις στα σύνορα με το Μεξικό συνεχίζονται, με τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές από την Κεντρική Αμερική να αναζητούν να περάσουν τα σύνορα. Η στάση του Αμερικανού Προέδρου σκληραίνει όλο και περισσότερο, καθώς, δια στόματός του, έχει εγκρίνει την χρήση θανατηφόρας αντίδρασης από τις αρχές σε περίπτωση που χρειαστεί, επαναεπιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του να «σφραγίσει» τα σύνορα με το Μεξικό. Η σωματική και ψυχολογική κατάσταση μεταξύ των ανθρώπων που αποτελούν τις ροές φαίνεται να είναι κρίσιμη, και αν οι αμερικάνικοι χειρισμοί πυροδοτήσουν την δυσχέρεια της κατάστασης ακόμη περισσότερο, τότε θα μιλάμε για ένα ανθρωπιστικό γεγονός μεγάλων διαστάσεων.

Την ίδια στιγμή, παραπάνω από 100 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο, προ 2 ετών ανακατειλημμένο από τις κυβερνητικές δυνάμεις, Χαλέπι, σε μια πρωτοφανής επίθεση τοξικού αερίου από τις επαναστατικές ομάδες, όπως υποστηρίζει το καθεστώς Άσαντ. Μετά την ρωσο-τουρκική πρωτοβουλία δημιουργίας αποστρατικοποιημένης ζώνης στην περιοχή, αεροπορικές επιδρομές από Ρωσία και Άσαντ έπληξαν επαναστατικούς στόχους. Το κατά πόσο αυτά τα δύο γεγονότα συνδέονται είναι ζήτημα που πρέπει να διερευνηθεί. Το σίγουρο είναι όμως ότι μια τέτοια ενέργεια πυροδοτεί εξελίξεις, και η Ρωσία άρχισε να κινείται ήδη σε διπλωματικό επίπεδο ούτως ώστε να ενισχυθεί ο διάλογος με την Τουρκία. Είναι σημαντικό βέβαια να σημειωθεί, πως οι ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις σε άμαχο πληθυσμό συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, κάτι που επιβάλλεται να διευθετήσουν τα εναπομείναντα εμπλεκόμενα στο συριακό εμφύλιο μέρη.

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών της Ταϊβάν στο τέλος της εβδομάδας, αφού το αποσχιστικό κυβερνών κόμμα υπέστη πλήγματα. Οι αντιδράσεις της Κίνας φέρονται αισιόδοξες, εφόσον έκδωσε διάβημα το οποίο αναφέρει ότι ο λαός επέλεξε τις ειρηνικές σχέσεις με το Πεκίνο, κάτι υποστηρίζει σθεναρά η αντιπολίτευση στην Ταϊβάν, επιδιδόμενη σε μια προεκλογική εκστρατεία που τόνιζε ότι οποιαδήποτε κίνηση ανεξαρτητοποίησης θα ήταν καταστροφική. Το Πεκίνο, τον τελευταίο καιρό, έχει ψηλά στην ατζέντα του τον περιορισμό οποιασδήποτε ενέργειας από την διακυβέρνηση της Ταϊβάν για να ενισχύσει την εξωτερική της υποστήριξη στο αίτημα της ανεξαρτητοποίησης. Μέσα στο γενικότερα πλαίσιο της επικυριαρχίας στου στην Ασία, είναι σημαντικό να διατηρήσει και να αναπτύξει την επιρροή και τα ερείσματα του. Οτιδήποτε επιβάλει το αντίθετο, δείχνει αντιστροφή μιας ανοδικής πορείας, την οποία Κίνα δεν θέλει να βιώσει, πόσο μάλλον όταν προέρχεται από το εσωτερικό της.

Πάνος Ιορδανίδης

Απόφοιτος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι λάτρης της διεθνούς πολιτικής τόσο σαν ακαδημαϊκό, όσο και σαν δημοσιογραφικό αντικείμενο. Έχει ασκηθεί σε πολιτικές διευθύνσεις του ΥΠΕΞ και δραστηριοποιείται ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού σε ΜΚΟ, ακαδημαϊκά συνέδρια και εκπαιδευτικές προσομοιώσεις.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ