18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

15η Νοεμβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

565: Ο Ιουστίνος Β’ διαδέχεται τον Ιουστινιανό στον αυτοκρατορικό θρόνο του Βυζαντίου, ως ανηψιός του. Ήταν γιος της Βιγιλαντίας, αδελφής του Ιουστινιανού και ανέλαβε καθήκοντα καθότι ο Ιουστινιανός ήταν άτεκνος. Λέγεται πως ο Καλλίνικος, πραιπόσιτος του ευσεβευστάτου κοιτώνος, ο οποίος ήταν ο μόνος που άκουσε τον Ιουστινιανό να ορίζει τον διάδοχό του πριν πεθάνει, ενδέχεται να άλλαξε την απόφαση, καθώς υπήρχε και άλλος Ιουστίνος, γιος του Γερμανού, ξαδέρφου του Ιουστινιανού και στρατηγού του.

1891: Γεννιέται στο Χάιντενχαϊμ της Γερμανίας ο Έρβιν Γιόχανς Ευγένιος Ρόμελ, Γερμανός στρατιωτικός. Υπηρέτησε στον γερμανικό στρατό στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εξαιρετικές του τακτικές στο πεδίο της μάχης, τόσο ως διοικητής πεζών, όσο και ως διοικητής τεθωρακισμένων, του επέφεραν προαγωγές έως και τον ανώτατο βαθμό του Στρατάρχη. Για τα επιτεύγματά του, εναντίον αριθμητικά υπέρτερων μονάδων των Συμμάχων, στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής, του αποδόθηκε το παρατσούκλι, «Αλεπού της Ερήμου». Κατηγορήθηκε από το ναζιστικό καθεστώς, ότι έλαβε μέρος στη συνωμοσία της επιχείρησης «Βαλκυρία», που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Χίτλερ. Ωστόσο, επειδή ήταν ίσως και ο πιο δημοφιλής στρατηγός στο στράτευμα και εξίσου αγαπητός από τον γερμανικό λαό, δε δικάστηκε δημόσια, για να μην προκληθούν αντιδράσεις και αναγκάστηκε να αυτοκτονήσει καταπίνοντας κυάνιο, για να διασφαλίσει την ασφάλεια της οικογένειάς του.

1922: Λήγει η Δίκη των Έξι. Το έκτακτο στρατοδικείο, που στήθηκε από την Επαναστατική Επιτροπή, για να ικανοποιήσει τη λαϊκή οργή για τη Μικρασιατική Καταστροφή, καταδικάζει σε θάνατο τον Δημήτριο Γούναρη, τον Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, τον Νικόλαο Στράτο, τον Νικόλαο Θεοτόκη , τον Γεώργιο Χατζηανέστη και τον Γεώργιο Μπαλτατζή, ενώ την ποινή της ισόβιας κάθειρξης λαμβάνει ο Ξενοφών Στρατηγός και ο Μιχαήλ Γούδας. Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε στις 6:40 το πρωί και οι θανατοποινίτες εκτελέστηκαν στις 11, παρά τις εγχώριες και διεθνείς πιέσεις.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ