19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

13η Οκτωβρίου

Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1307: Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος Δ’ ο Ωραίος, εξαπολύει διωγμό εναντίον των Ναϊτών Ιπποτών, κατηγορώντας τους ως αιρετικούς. Περίπου 600 ιππότες συλλαμβάνονται και πολλοί από αυτούς βασανίζονται και εκτελούνται. Το τάγμα των Ναϊτών παύει να υφίσταται ενεργά. Η ημέρα εκείνη ήταν Παρασκευή και σύμφωνα με μια εκδοχή, η δεισιδαιμονία πίσω από την «Παρασκευή και 13», ως ημέρα γρουσουζιάς, οφείλεται στα γεγονότα εκείνης της ημέρας.

1923: Υπογράφεται η συνθήκη του Καρς, μεταξύ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Αρμενίας, της Γεωργίας και του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και με την συμμετοχή Ρωσικής Σοβιετικής Ομοσπονδιακής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Η συνθήκη επικύρωνε τη διαμόρφωση των συνόρων μεταξύ της νεοσυσταθείσας Τουρκικής Δημοκρατίας και των τριών κρατιδίων του Καυκάσου.

1925: Γεννιέται στο Λίνκλνοσάιρ της Αγγλίας η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, Βρετανίδα πολιτικός. Διετέλεσε αρχηγός του κόμματος των Συντηρητικών από το 1975 μέχρι το 1990 και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1979 έως το 1990. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη γυναίκα που κατέλαβε τις δύο αυτές θέσεις. Λόγω της ισχυρής της προσωπικότητας, του ηγετικού της χαρακτήρα και της σκληρής της στάσης σε πολλά θέματα, της αποδόθηκε το παρατσούκλι «Σιδηρά Κυρία». Οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο στην νίκη του στον πόλεμο των Φόκλαντ εναντίον της Αργεντινής, ενώ το σύνολο των μέτρων που έλαβε ως Πρωθυπουργός έμεινε γνωστό ως «Θατσερισμός».

1971: Γεννιέται στην Χειμάρρα της Αλβανίας ο Έλληνας βορειοηπειρώτης Πύρρος Δήμας, ολυμπιονίκης αθλητής της άρσης βαρών και πολιτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης (1992), της Ατλάντα (1996) και του Σίδνεϊ (2000), διακρίθηκε με το χρυσό μετάλλιο, ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα (2004) αποτέλεσε τον σημαιοφόρο της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ