18.8 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Arkansas: The Natural “red” State


Του Μελέτη Ανανία,

Το ρολόι μετρά αντίστροφα για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Τον Νοέμβριο, θα υπάρξει αγώνας για τη θέση του Προέδρου των Η.Π.Α., ένας αγώνας του οποίου ο νικητής χαρακτηρίζεται ως ο «Ηγέτης του Ελεύθερου Κόσμου». Σε αυτή την αναμέτρηση, ακόμα και η πιο μικρή πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποια σημαντική αλλαγή στο αποτέλεσμα. Το σύστημα των εκλεκτόρων, άλλωστε, έχει φροντίσει γι’ αυτό. Το Arkansas, αν και δεν είναι μία από τις δημοφιλείς πολιτείες της Αμερικής, θα αποφασίσει, μαζί με τις άλλες 49, για το μέλλον της.

Γεωγραφικά, συνορεύει με τις πολιτείες του Missouri, του Tennessee, του Mississippi, της Louisiana, του Texas και της Oklahoma. Πρωτεύουσα του Arkansas είναι το Little Rock, γνωστό για το ζήτημα των “Little Rock Nine” του 1957, με τους 9 μαύρους μαθητές, στους οποίους απαγορευόταν η είσοδος στο τοπικό λύκειο, βάσει των φυλετικών διακρίσεων που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή. Κατόπιν παρεμβάσεως του Προέδρου Eisenhower, το ζήτημα διευθετήθηκε, πραγματοποιώντας ένα τεράστιο βήμα μπροστά για το ζήτημα του φυλετικού ρατσισμού.

Το Arkansas, η «Φυσική Πολιτεία» (“The Natural State”), όπως είναι γνωστή, λόγω της αγροτικής παραγωγής της, έχει πληθυσμό 3.017.804 ανθρώπους, σύμφωνα με την περσινή απογραφή. Το Γραφείο Απογραφών της Αμερικανικής Κυβέρνησης αναφέρει πως το 50.9% είναι γυναίκες. Όσον αφορά το εθνοτικό στοιχείο, το 15.7% είναι Αφροαμερικανοί και το 7.8% είναι Λατινοαμερικανοί. Αυτά τα στοιχεία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκλογική διαδικασία, καθώς οι παρατηρήσεις θέλουν και τις τρεις ομάδες, που προαναφέρθηκαν, να προτιμούν Δημοκρατικούς υποψήφιους. Το 22.6% των κατοίκων της πολιτείας έχει εκπαίδευση μεγαλύτερη από επίπεδο λυκείου, ενώ, στον τομέα της οικονομίας, το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι 25.635 δολάρια.

Όσον αφορά την εκπροσώπηση της πολιτείας σε τοπικούς φορείς και στο Αμερικανικό Κογκρέσο, φαίνεται πως το Arkansas προτιμά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Τόσο ο Κυβερνήτης, Asa Hutchinson, όσο και ο Γραμματέας της Πολιτείας, John Thurston, και ο Ομιλητής του Τοπικού Οίκου των Αντιπροσώπων, Matthew Shepherd, είναι μέλη της «κόκκινης ομάδας». Το ίδιο ισχύει και για όλους τους εκπρόσωπους της Πολιτείας στον οίκο των Αντιπροσώπων στην Washington και στην αμερικανική Γερουσία. Το συντηρητικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών, με τη δημοσιονομική και την κοινωνική έννοια, βρίσκει χωρίς αμφιβολία ιδιαίτερη απήχηση στον παραδοσιακά δεξιό Νότο. Με τη βιομηχανία του βαμβακιού να έχει πλέον «εκθρονιστεί» και με σχεδόν το 1/5 των κατοίκων της πολιτείας να ζει στο όριο της φτώχειας, οι ψηφοφόροι αποζητούν μια επιλογή που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα χαμηλώσει τους φόρους. Με την υποστήριξη της χαμηλής ανάμειξης του κράτους και την υπεράσπιση της ελεύθερης αγοράς, φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί πραγματικά προσφέρουν την επιλογή, που οι κάτοικοι του Arkansas θέλουν και αποζητούν.

FILE — Gov. Asa Hutchinson answers a question during a press briefing on Wednesday, April 8, 2020, at the state Capitol in Little Rock in this file photo. – Photo by Thomas Metthe

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση μετά το 1972, με εξαίρεση τριών (του 1976, του 1992 και του 1996), η Πολιτεία του Arkansas διάλεξε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως αν και το Arkansas θεωρείται συντηρητικό, Ρεπουμπλικανικό «προπύργιο», ένας από τους πιο γνωστούς Δημοκρατικούς Αμερικανούς προέδρους, ο Bill Clinton, όχι μόνο κατάγεται από εκεί, αλλά υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Πολιτείας, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του στον προεδρικό θώκο. Αυτός ήταν και ο λόγος που οι πολίτες του Arkansas έσπασαν το μοτίβο εκλογής Ρεπουμπλικανών Προέδρων στις αναμετρήσεις του 1992 και 1996.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Arkansas θεωρείται «Ασφαλής Πολιτεία» (“Safe State”) για την εκλογή του Trump και στο μυαλό πολλών είναι ήδη βαμμένη με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα. Αν και αυτή η σιγουριά υπάρχει, η ιστορία δείχνει πως όλα μπορούν να αλλάξουν. Το οικονομικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών ακόμα βρίσκει απήχηση, όμως τίθεται το ερώτημα εάν θα επισκιαστεί από ζητήματα, όπως η αστυνομική βία ή η διαχείριση του κορωνοϊού. Έτσι, λοιπόν, αν και το Arkansas θεωρείται μία εύκολη νίκη, για να μπορέσει ο Trump να φτάσει το πολυπόθητο 270, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμεληθεί από τη Ρεπουμπλικανική καμπάνια. Οι Αμερικανικές Εκλογές δεν τελειώνουν μέχρι να ανακοινωθεί και η τελευταία πολιτεία από τις 50.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μελέτης Ανανίας

Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.