17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΈλαβαν το μήνυμα;

Έλαβαν το μήνυμα;


Του Βασίλη Καραγκούνη,

Ο λαός ψήφισε και δια της ψήφου του μίλησε. Το μήνυμα  ήταν ξεκάθαρο και εκκωφαντικό. Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη συνέτριψε τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Η διαφορά των 9,4% μονάδων είναι μοναδική σε επίπεδο ευρωπαϊκών εκλογών. Όσο κι αν το λιβανίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι μία. Ναι η ΝΔ κέρδισε και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε. Μέσα στο κλίμα της πόλωσης το Κίνημα Αλλαγής κατάφερε να πετύχει τον στόχο της τρίτης θέσης με ποσοστό 7,7%. Αύξησε σημαντικά  τα ποσοστά του συγκριτικά με τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, χωρίς όμως να ξεπεράσει εκείνα της «ΕΛΙΑΣ» των ευρωεκλογών του 2014.

Μια πρώτη νίκης της δημοκρατίας ήταν η συντριβή του ναζιστικού μορφώματος, καθώς ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ υπερκέρασαν σε ποσοστά και ψήφους του φασίστες. Η τελική νίκη για τη δημοκρατία μας θα έρθει μόλις οι νοσταλγοί και τιμητές του Χίτλερ θα ξεριζωθούν οριστικά από κάθε γειτονία αυτής της χώρας.

Όσο για τους λοιπούς, δηλαδή Το Ποτάμι, ΑΝΕΛ, και Ένωση Κεντρώων περνούν πλέον στην πολιτική ιστορία. Το κάθε κόμμα για διαφορετικούς λόγους εξαερώθηκε είτε προς τα δεξιά είτε προς τα αριστερά. ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ έχουν ήδη κατεβάσει ρολά.

Η ΝΔ κέρδισε όχι γιατί ξαφνικά οι Έλληνες της έδωσαν συγχωροχάρτι, αλλά γιατί ήταν ο κύριος εκφραστής του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε χαράξει τη στρατηγική του από τη στιγμή της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία του κόμματος. Ένας πολιτικός που το προηγούμενο διάστημα ισορροπούσε μεταξύ της δεξιάς και της καραμανλικής συνιστώσας, με τη νίκη της Κυριακής εδραιώθηκε ως ηγέτης της συντηρητικής παράταξης. Η νίκη του Μητσοτάκη δεν είχε ως μόνο αποδέκτη τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλους εκείνους μέσα στο ίδιο του το κόμμα, οι οποίοι σε μια διαφορά νίκης κάτω των πέντε μονάδων θα τον αμφισβητούσαν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε, όχι γιατί οι Έλληνες αγάπησαν τη ΝΔ, αλλά για τους εξαπάτησε. Αλήθεια ποιος ξέχασε τα μέσα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση; Πίσω στο μακρινό 2010 πάνω στις πλατείες της οργή παρέα με τους ναζί, οι Συριζαίοι μιλούσαν για προδότες και κρεμάλες. Εκείνοι έσπειραν το διχασμό τους Έλληνες. Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ακριβώς τα αντίθετα από εκείνα που υποσχόταν. Όλη η κυβερνητική θητεία του Τσίπρα ήταν μια απάτη, που μεταφράστηκε σε βουβό πόνο για τους Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ πούλησε ελπίδα σε έναν καταρρακωμένο λαό, ένα λαό που μέσα σε λίγα χρόνια είδε τη ζωή του να ανατρέπεται. Είπε ψέματα στους Έλληνες, πως υπάρχει ένα άλλος δρόμος. Ένας δρόμος πιο εύκολος  χωρίς μνημόνια, χωρίς τίποτα απ’ όλα εκείνα με τα οποία οι προηγούμενοι «υποτελείς» πίκραναν το λαό. Έλεγαν ψέματα εξαρχής και τώρα κατηγορούν το λαό για την ήττα τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ήταν αριστερά, ποτέ δεν ήταν πρόοδος. Ήταν και μετεξελίχθηκε σε ένα συνονθύλευμα αριστερών, δεξιών, τραμπούκων, παλαιοκομμουνιστών, καραμανλικών, πασόκων, ακροδεξιών και διαφόρων γυρολόγων. Ο μόνος συγκολλητικός αρμός αυτού του μορφώματος ήταν η εξουσία. Η εξουσία όμως χάνεται και θα χαθεί οριστικά το βράδυ των εθνικών εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας αποδείχθηκαν και στην πράξη οι μεγαλύτεροι χορηγοί της δεξιάς που πέρασαν ποτέ από τη χώρα.

Το βράδυ της Κυριακής ο λαός έστειλε ένα μήνυμα στα τρία πρώτα κόμματα το οποίο από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να ερμηνεύσω. Το πρώτο είναι πως θέλει κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στις 7 του Ιούλη θα φανεί κατά πόσο θα είναι αυτοδύναμος ή όχι. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση. Το κόμμα εάν θέλει να έχει μέλλον οφείλει να αλλάξει ριζικά, να πάρει διαζύγιο με το ψέμα και τον λαϊκισμό.

Δύσκολη είναι η αποκωδικοποίηση του μηνύματος για το ΚΙΝΑΛ. Η πρώτη και όχι τόσο αισιόδοξη ανάγνωση θέλει το ΚΙΝΑΛ να σταθεροποιείται ως ένα μικρό κόμμα της κεντροαριστεράς, το οποίο σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ θα κληθεί να συγκυβερνήσει. Είτε δεχτεί είτε αρνηθεί το κόμμα θα βγει διασπασμένο.

Η δεύτερη πιο αισιόδοξη ανάγνωση θέλει το ΚΙΝΑΛ να θέτει τις βάσεις για μια μεγάλη επιστροφή ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την προοπτική της εξουσίας πολλοί ψηφοφόροι έχουν αρχίσει σιγά σιγά να επανέρχονται στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Το θέμα είναι κατά πόσοι το κόμμα θα καταφέρει να πείσει αυτή τη φορά τους πολίτες. Δε θα ψηφίσουν ΚΙΝΑΛ για το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τόσα χρόνια. Για τα πεπραγμένα του ψήφισαν την Κυριακή. Το Κίνημα Αλλαγής θα ξεπεράσει το διψήφιο και θα πάρει πίσω τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μόνο με το πρόγραμμα του. Τις θέσεις του για την ανεργία, τους αγρότες, την ανάπτυξη τη παιδεία. Αν τα στελέχη του αναλωθούν στις κοκορομαχίες στα πάνελ των εκπομπών και δεν μιλήσουν για την ουσία του προγράμματος του κόμματος, τότε η πρώτη ανάγνωση του μηνύματος των εκλογών θα επικρατήσει.


Βασίλης Καραγκούνης

Είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους συνεχίζει τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει αποφοιτήσει από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά. Ασχολείται με την μουσική, παίζοντας τρομπέτα και πιάνο, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του διαβάζει οικονομία, ιστορία και πολιτική.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.