19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔεν φαντάζομαι να λείπεις απ’ το Πατρινό καρναβάλι…

Δεν φαντάζομαι να λείπεις απ’ το Πατρινό καρναβάλι…


Του Ναπολέοντα-Σάββα Γρίβα,

«Διανύοντας» ήδη τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, όλοι μας λίγο πολύ έχουμε αρχίσει να καταστρώνουμε τα πλάνα μας, καθώς και να θέτουμε τους στόχους μας για αυτόν τον μήνα. Οι «πυρετώδεις» προετοιμασίες των μεγάλων για τα ψησίματα της Τσικνοπέμπτης, αλλά και  η αγωνία και η προσμονή των μικρότερων να επιλέξουν αποκριάτικη στολή, σίγουρα, προσδίδουν στις επόμενες ημέρες μία ιδιαιτερότητα. Ωστόσο, μας δίνεται μία επιπλέον ευκαιρία να «δραπετεύσουμε» από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να αφήσουμε πίσω, έστω και για ένα τριήμερο, ό,τι μας απασχολεί. Και η ευκαιρία αυτή «ακούει» στο όνομα «Πατρινό Καρναβάλι». Πάμε, όμως, να δούμε, ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που καθιστούν την επίσκεψή του… αναγκαία!

Αρχικά, δεν πρόκειται απλώς για το δημοφιλέστερο καρναβάλι της Ελλάδας, αλλά και για το μεγαλύτερο της χώρας. Και μόνο το γεγονός ότι συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό, θεωρώ ότι «λέει» πολλά. Πρόκειται για την περίοδο του έτους, όπου η Πάτρα φαντάζει ασφυκτικά μικρή και «μη ικανή» να φιλοξενήσει όλους αυτούς τους επισκέπτες που ξαφνικά τη κατακλύζουν. Η «δίψα» του κόσμου να ζήσει στον παλμό του μεγαλύτερου καρναβαλιού της Ελλάδας, αποτελεί, δυστυχώς, την αιτία, όπου εκείνες τις ημέρες η διαμονή στη πόλη είναι ιδιαιτέρως δαπανηρή. Εύκολα, μπορείτε να βρείτε πιο λογικές τιμές, αν κινηθείτε εγκαίρως αρκετούς μήνες πριν την έναρξή του. Ειδάλλως, θα σας συνιστούσα την αυθημερόν επίσκεψη στη πόλη, αν κατοικείτε σχετικά κοντά, γιατί παρά τον κόπο και την όλη ταλαιπωρία, οι εκδηλώσεις να είστε βέβαιοι πως θα σας «αποζημιώσουν.»

Πηγή Εικόνας: Patrasevents.gr

Για τους Πατρινούς, το καρναβάλι δεν αποτελεί απλώς ένα πολιτισμικό στοιχείο της πόλης τους, αλλά πολλά περισσότερα. Μπορεί ο εορτασμός της αποκριάς στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας να αποτελεί συνήθεια κυρίως των νέων, όμως στην προκείμενη περίπτωση κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι Πατρινοί, πάσης ηλικίας, διασκεδάζουν στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη πόλη τους, η οποία εκείνη την περίοδο έχει τη τιμητική της, επαληθεύοντας εμφατικά τον ισχυρισμό πως οι Πατρινοί ζουν για το καρναβάλι. Ενδεικτικό αυτού αποτελεί και το γεγονός πως η προετοιμασία του επόμενου καρναβαλιού ξεκινάει την επομένη της λήξης του προηγούμενου. Τον κύριο φόρτο της προετοιμασίας τον φέρουν τόσο ο δήμος και η περιφέρεια όσο και το Καρναβαλικό Εργαστήρι, στο οποίο οι λίγοι καλλιτέχνες που υπάρχουν, εργάζονται αδιάκοπα σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο για την παρασκευή των αρμάτων που χρησιμοποιούνται στη παρέλαση. Παρότι, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, δεν αμείβονται ικανοποιητικά, η συνεισφορά τους για την ομαλή διεξαγωγή του καρναβαλιού είναι δεσπόζουσας σημασίας!

Αδιαμφισβήτητα, στο επίκεντρο των καρναβαλικών εκδηλώσεων βρίσκεται η παρέλαση, κατά την οποία όλα, όσα σας προανέφερα, «παίρνουν σάρκα και οστά». Μπορεί να πρόκειται για μία παρέλαση πολύωρη, ωστόσο, αποτελεί σίγουρα, μία εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη, πόσο μάλλον αν συμμετέχετε και οι ίδιοι! Κατόπιν της διέλευσης σωρείας αρμάτων, ακολουθούν οι παρελάσεις των group, στα οποία συμμετέχουν «καρναβαλιστές» κάθε ηλικίας και έκαστο έχει τη δική του θεματική. Αλλά, επειδή οι Πατρινοί, το καρναβάλι δεν το θεωρούν συνώνυμο με τη φτηνή διασκέδαση, αλλά το έχουν υιοθετήσει ως στάση ζωής δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Ορισμένα από τα καρναβαλικά groups που συγκροτούνται δεν περιορίζονται απλώς στη παρέλαση, αλλά προσπαθούν να μεταδώσουν πάσης φύσεως μηνύματα ή ακόμη και να εκφράσουν με σατυρικό τρόπο την αγανάκτησή τους για τα κακώς κείμενα της κοινωνίας. Αυτό, σίγουρα, αποτελεί δείγμα πως για τους Πατρινούς το καρναβάλι δεν αποτελεί μόνο διασκέδαση, αλλά ένα αναπόσπαστο τμήμα της κουλτούρας τους. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν κάποια στιγμή δυσανασχετήσετε από την ορθοστασία, πάντα θα υπάρχουν group, τα οποία με έξυπνο χιούμορ θα μπορέσουν να επαναφέρουν την εύθυμη διάθεση στο πρόσωπό σας!

Φυσικά, από το εορταστικό αυτό κλίμα δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και η παρουσία του αλκοόλ, το οποίο και αποτελεί και τον λόγο, όπου αρκετοί καρναβαλιστές βρίσκουν τα ενεργειακά αποθέματα, για να χορεύουν ξέφρενα ως το χάραμα. Το «διεγερτικό» αυτό δεν είναι άλλο από τη μαυροδάφνη, η ζήτηση της οποίας τις ημέρες εκείνες βρίσκεται στα «ύψη». Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί λόγο να ανησυχείς, καθώς η προσφορά της είναι «άπειρη» και μπορείς να την προμηθευτείς από πληθώρα καταστημάτων και όχι μόνο. Πρόκειται, άλλωστε, για μία κίνηση, η οποία συμβαδίζει και με τα συμφέροντα του παλαιότερου και γνωστότερου οινοποιείου που βρίσκεται εντός του νομού Αχαΐας. Δηλαδή, μέσω του καρναβαλιού και τουρισμό αποκτούν και καταφέρνουν να ενισχύσουν και τις τοπικές επιχειρήσεις. Οφείλουμε, λοιπόν, με τη σειρά μας και εμείς να τους ευχαριστήσουμε, γιατί με την απουσία μαυροδάφνης το καρναβάλι θα ήταν για όλους πολύ διαφορετικό, πιστέψτε με!

Πηγή Εικόνας: Προσωπικό αρχείο του Ναπολέοντα-Σάββα Γρίβα.

Στα όσα αξίζει κανείς να δει στο Πατρινό καρναβάλι συγκαταλέγεται και ο σοκολατοπόλεμος, ο οποίος αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο της πόλης και πρόκειται για τη ρίψη χιλιάδων σοκολατών κατά τη διάρκεια του καρναβαλιού. Η ρίψη τους γίνεται τόσο από σπίτια όσο και από τα άρματα κατά τη διάρκεια της παρέλασης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες κόσμος, μικροί και μεγάλοι, να «μάχονται», προκειμένου να πιάσουν, έστω μια σοκολάτα. Μπορεί πολλοί να μην ενθουσιάζεστε,  αλλά προσωπικά βρίσκω ιδιαίτερο το να αντικρίζει κανείς τη χαρά «ζωγραφισμένη» στα πρόσωπα τόσων ανθρώπων, κάτι που, δυστυχώς, δεν το διακρίνουμε και συχνά στις μέρες μας…Ομολογουμένως, αυτό που θα βρείτε σχεδόν όλοι εντυπωσιακό πρόκειται για τη καύση του καρνάβαλου, η οποία πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής και αποτελεί τη τελετή λήξης του Πατρινού Καρναβαλιού. Μπορεί η πολυκοσμία να μην σας επιτρέψει να δείτε αυτήν καθ’ αυτήν τη καύση, ωστόσο τα αμέτρητα και μάλιστα, εντυπωσιακά-ως προς το σχήμα-πυροτεχνήματα που «φωτίζουν» τον ουρανό, σίγουρα, θα σας «κερδίσουν». Και αν ακόμη δεν έχετε πειστεί, τότε οφείλω να σας ενημερώσω πως ακολουθεί και συναυλία!

Μέσα στη καρναβαλική αυτή πανδαισία, θα ήταν αδύνατον να εκλείπουν και αρνητικά περιστατικά, τα οποία και αποτελούν την «αχίλλειο πτέρνα» του Πατρινού καρναβαλιού. Τα συνήθη περιστατικά μέθης, πέρα από το γεγονός ότι «απαιτούν» τον Ερυθρό Σταυρό σε εγρήγορση, αποτελούν και αιτία βίαιων συμπλοκών μεταξύ μεθυσμένων, αν και σπανιότερα. Δε λείπουν, βέβαια, και εκείνοι των οποίων η παρουσία στο καρναβάλι αποσκοπεί στη κλοπή των προσωπικών σας αντικειμένων! Ο περιορισμένος χώρος κίνησης, σε αρκετά κεντρικά σημεία, λόγω της πολυκοσμίας, απαιτεί να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στη διαφύλαξη των προσωπικών σας αντικειμένων. Ωστόσο, λίγο πολύ οι κίνδυνοι αυτοί ελλοχεύουν ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες, οπότε δεν υπάρχει ιδιαίτερα σοβαρός λόγος ανησυχίας. Μην το πολυσκέφτεσαι λοιπόν! Πάρε την παρέα σου και επισκέψου το μεγαλύτερο καρναβάλι της χώρας, αξίζει! Γιατί, όπως λέει και το τραγούδι: «Πατρινό καρναβάλι για πάντα, έλα να μάθεις τι θα πει Πατρινός…»!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Ναπολέων - Σάββας Γρίβας
Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά τώρα σπουδάζει στην Πάτρα Χημικός Μηχανικός. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά και συμμετέχει στην εθελοντική ομάδα του Πανεπιστημίου. Του αρέσει το περπάτημα όπως και να βγαίνει έξω, να βλέπει ταινίες, καθώς και να ασχολείται με τον αθλητισμό.