24.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΔημοφιλή και αγαπημένα χειμωνιάτικα πιάτα!

Δημοφιλή και αγαπημένα χειμωνιάτικα πιάτα!


Της Μαριλένας Παναγιώτου, 

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει όλο και περισσότερο και η μέρα μικραίνει, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ευχάριστη αίσθηση της ζεστασιάς που προσφέρουν τα αγαπημένα μας χειμερινά πιάτα. Είναι η εποχή που η κουζίνα κατακλύζεται με τα μεθυστικά αρώματα μπαχαρικών και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα γευστικά πιάτα. Σε αυτό το άρθρο αναφέρονται μερικά από τα μαγικά φαγητά που αγαπάμε τις πιο κρύες μέρες και συνδέονται πάντα με όμορφες χειμερινές αναμνήσεις.

Παραδοσιακή Κοτόσουπα

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την γευστική κοτόσουπα που ζεσταίνει την καρδιά και θεραπεύει την ψυχή αλλά και το σώμα! Το κοτόπουλο, τα λαχανικά και τα ζυμαρικά χαρίζουν ένα γευστικό μείγμα που αγκαλιάζει τον ουρανίσκο και αναζωογονεί τις αισθήσεις. Είναι η απόλυτη συνταγή για μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, καθώς όχι μόνο αποτελείται από λίγα υλικά αλλά έχει συνδεθεί, από τις παλιές νοικοκυρές, με «θεραπευτικές ιδιότητες» καταπολεμώντας τις διάφορες ασθένειες που έφεραν τα μικρά παιδιά, αλλά και οι μεγάλοι, κατά τη χειμερινή περίοδο. Το πιάτο αυτό συναντάτε σχεδόν σε όλες τις κουζίνες του κόσμου, όμως η παραδοσιακή ελληνική συνταγή διαφέρει αρκετά καθώς, αντί για κόκκινες βαριές σάλτσες που συνηθίζονται στο εξωτερικό, φέρει αυγολέμονο και ρύζι.

Κοκκινιστό Κοτόπουλο με Ρύζι: Η Πικάντικη Απόλαυση

Ακόμη ένα πιάτο με βάση το κοτόπουλο. Με έντονα αρώματα και πλούσια γεύση, το κοκκινιστό κοτόπουλο με ρύζι (ή μακαρόνια) κερδίζει τις εντυπώσεις. Η πικάντικη σάλτσα και το χυμώδες κοτόπουλο δημιουργούν ένα εκλεκτό πιάτο που προτιμάται ακόμα και τις γιορτινές μέρες. Οι πικάντικες γεύσεις ανέκαθεν έχουν συσχετιστεί με το κρύο της χειμερινής περιόδου, καθώς είναι σχεδιασμένες για να προσφέρουν μια ξεχωριστή και καυτερή γεύση, προσφέροντας ευχάριστη αντίθεση στις κρύες ημέρες του χειμώνα.

Μπουρέκια Σμυρνέικα με Κιμά: Η Παράδοση στο Πιάτο

Σε κάθε τραπέζι, το μπουρέκια με κιμά είναι ένα πιάτο που αγαπιέται. Στη Σμύρνη, την χειμερινή περίοδο, οι γυναίκες έπλαθαν ζυμάρι και έφτιαχναν στο τηγάνι τα παραδοσιακά μπουρέκια με κιμά. Όταν ερχόταν η άνοιξη και τα χόρτα άνθιζαν, οι γυναίκες τα μάζευαν και αντικαθιστούσαν, στη συνταγή, τον κιμά με τα χόρτα. Συνεπώς ο κιμάς έχει συνδυαστεί με την χειμερινή περίοδο και όχι αδίκως. Σε αυτή την πεντανόστιμη συνταγή, τα λεπτά φύλλα της ζύμης αγκαλιάζουν τον κιμά, δημιουργώντας ένα πλούσιο γευστικό συνδυασμό. Είναι η τέλεια συνταγή για μια οικογενειακή συνάντηση γύρω από το τραπέζι.

Κοτοσουβλάκια με Τζατζίκι: Η Συναρπαστική Συνταγή για Ζεστά Χειμωνιάτικα Βράδια

Στις πιο ψυχρές νύχτες του χειμώνα, η επιθυμία για κάτι ζεστό και νόστιμο αυξάνεται. Τα σουβλάκια κοτόπουλου, συνοδευόμενα με τζατζίκι αποτελούν μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές. Αυτή η συνταγή, εμπνευσμένη από την παράδοση και εμποτισμένη με τις αρωματικές νότες της Μεσογειακής κουζίνας, συνδυάζει την απλότητα με τη γεύση, δημιουργώντας ένα πιάτο που ικανοποιεί όλα τα γούστα. Είτε σερβίρονται σε πίτα είτε με πατάτες ή ρύζι, τα κοτοσουβλάκια είναι δημοφιλές πιάτο για τη δροσιά που προσφέρει το τζατζίκι σε συνδυασμό με το ζουμερό, καυτερό κοτόπουλο.  Ένα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο πιάτο που καθησυχάζει την πείνα.

Πηγή εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: Kullez

Χοιρινό με σέλινο 

Η φανταστική γεύση του λεμονάτου χοιρινού, σε συνδυασμό με το σέλινο, δημιουργεί μια κορυφαία χειμωνιάτικη επιλογή για το Κυριακάτικο τραπέζι, το οποίο συνδυάζει την παράδοση με την εκλεκτή γεύση. Πρόκειται για ένα φαγητό, όχι τόσο δύσκολο στην εκτέλεση όσο ακούγεται, χορταστικό, που συνοδεύεται εκπληκτικά με ένα ποτήρι κρασί και είναι ικανό να συνεπάρει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. 

Κλείνοντας, ο χειμώνας είναι μια εποχή που καλεί να μένεις σπίτι και να δοκιμάζεις πολλές, νόστιμες συνταγές που συνδυάζουν την παράδοση με τις υπέροχες γεύσεις, τον μερικώς μελαγχολικό χειμώνα με τη χαρά της δημιουργίας και της όρεξης!


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Γεννήθηκε το 2003 και είναι φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και επιθυμεί να ασχοληθεί με την Κλινική Διαιτολογία. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και τα ταξίδια.