19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΌταν οι συνθήκες επιβάλλουν τις αλλαγές!

Όταν οι συνθήκες επιβάλλουν τις αλλαγές!


Του Γιώργου Γιαννούλη,

Με την έναρξη του νέου έτους, ανακοινώθηκε και ο περιορισμένου μεγέθους ανασχηματισμός της Κυβέρνησης. Μόλις πέντε είναι οι αλλαγές –μετακινήσεις και προσθήκες προσώπων– στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος που αποφασίστηκαν από τον Πρωθυπουργό και ανακοινώθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και –πλέον– Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλο Μαρινάκη.

Αστοχίες, «αρρυθμίες» και καθυστερήσεις δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές. Αυτό φαίνεται να είναι το «μήνυμα» που θέλει να περάσει ο Πρωθυπουργός. Και δεν έχει άδικο, ιδίως όταν μιλάμε για μία Κυβέρνηση, το κόμμα της οποίας επικαλείται συνεχώς το ζήτημα της ασφάλειας, της προστασίας των πολιτών. Είναι το κόμμα που επανεκλέχθηκε πανηγυρικά με μεγάλο ποσοστό στις Εκλογές του Ιουνίου του 2023, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό βουλευτών.

Κυρίως ο τομέας της ασφάλειας χρειάζεται ριζικές αλλαγές. Γίνεται αναφορά, ουσιαστικά, για «ανασχηματισμό» Προστασίας του Πολίτη, αφού άλλαξε σύσσωμη η ηγεσία –τόσο ο Υπουργός όσο και ο Υφυπουργός– του εν λόγω Υπουργείου. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, γνωστός στις υπηρεσίες αυτές, με μεγάλη εμπειρία αφού αναλαμβάνει για πέμπτη φορά τη σχετική θέση, φαίνεται να είναι το πρόσωπο εμπιστοσύνης για τον Πρωθυπουργό. Στην προστασία των πολιτών πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις, καθώς είναι ένα «στοίχημα» που δεν έχει πάει τόσο καλά για την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα κατά τη δεύτερη θητεία της, δηλαδή το τελευταίο εξάμηνο. Τα θέματα της «ηλεκτρικής» καρέκλας του Υπουργείου είναι βαρύνουσας σημασίας. Για την εγκληματικότητα, τα τροχαία, τη βία στα γήπεδα, υπάρχει πολιτική ευθύνη και ορθώς έγινε γρήγορα αυτή η αλλαγή. Το ζητούμενο είναι να δούμε κάτι καλό και αποτελεσματικό, ώστε να μην χρειαστεί μια ακόμα αλλαγή, καθώς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο τρίτος Υπουργός που αναλαμβάνει μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο από τις τελευταίες Εκλογές. Βέβαια, αυτήν τη φορά έφυγε, στο σύνολό της, η ηγεσία με πρωθυπουργική απόφαση, δείχνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περισσότερα λάθη! Υφυπουργός αναλαμβάνει ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ηλείας το 2019 και επανεκλέχθηκε το 2023, μέλος του Τομέα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας της Νέας Δημοκρατίας, στέλεχος από τη νεότερη γενιά.

Πηγή εικόνας: cnn.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΑΜΣΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ / INTIME

Στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, αντικαθιστά τον Άδωνι Γεωργιάδη, μια νέα Υπουργός, η Δόμνα Μιχαηλίδου, εκλεγμένη για πρώτη φορά το 2023 στην Α’ Πειραιά. Γνωρίζει το Υπουργείο, καθώς το 2019, ως το νεότερο μέλος της Κυβέρνησης ανέλαβε τη θέση Υφυπουργού και ήταν αρμόδια για την Πρόνοια και την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη μεταρρυθμιστική του εμπειρία, μετακινείται στο Υπουργείο Υγείας, για να αντικαταστήσει τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και να προχωρήσει τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί. Ο σημερινός Υπουργός Υγείας, πάλι γνωστός στη θέση αυτήν, καθώς την κατείχε για ένα περίπου έτος κατά τη θητεία της Κυβέρνησης Σαμαρά πριν από 10 έτη.

Στη συμμετοχή των νέων ανθρώπων στο κυβερνητικό σχήμα, συγκαταλέγεται και η Υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννα Λυτρίβη, που έλαβε τη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου. Εκλεγμένη για πρώτη φορά στις 21 Μαΐου 2023, με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον τομέα αυτόν, αναλαμβάνει μία από τις σημαντικότερες θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Αξίζει να επισημανθεί ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις σοβαρές αστοχίες του παρελθόντος και περιμένουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν θετικό πρόσημο. Η Κοινωνία πρέπει να στηριχθεί. Ο Πρωθυπουργός φαίνεται ότι δεν θέλει τις συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και αυτό είναι καλό, ώστε να μπορούν οι Υπουργοί να πράττουν και να κρίνονται συνολικά. Ωστόσο, θα έχει νόημα η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα σε νευραλγικούς τομείς, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία και η Προστασία των Πολιτών.

Πηγή εικόνας: tvxs.gr Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Εν κατακλείδι, είναι θετικό το γεγονός ότι στο κυβερνητικό σχήμα συμμετέχουν περισσότερες γυναίκες, αλλά και γενικότερα πιο νέα στελέχη με περγαμηνές! Πάγιο αίτημα, όμως, των Ελλήνων και των Ελληνίδων είναι η αποτελεσματικότητα. Είναι προς όφελος της Κοινωνίας και θα πρέπει όλοι και όλες να εργαστούν προς τους στόχους των σημαντικών τομέων που αφορούν την καθημερινότητα. Άλλωστε, δεν απομένει και πολύς καιρός για τις Ευρωεκλογές, στις οποίες θα υπάρχει η ευκαιρία να κριθούν όλα τα κόμματα –Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση– για τα πεπραγμένα και τις προτάσεις τους!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Γιώργος Γιαννούλης, Β' Αρχισυντάκτης Πολιτικού
Είναι τεταρτοετής φοιτητής στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Του αρέσουν οι προσομοιώσεις πολιτικών θεμάτων και έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων» τον Ιούλιο του 2017 και στο «European Youth Event» τον Οκτώβριο του 2021. Επίσης, ήταν υποψήφιος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων το 2018. Μέσα στα ενδιαφέροντά του είναι ζητήματα πολιτικής, νομικής και κοινωνικής φύσεως, και ασχολείται παρακολουθώντας, διαβάζοντας και σχολιάζοντας.