18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤι περιμένουμε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2024;

Τι περιμένουμε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2024;


Της Πέτρας Παπαπέτρου,

Η νίκη του Στέφανου Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και αναταράξεις σε όλον τον πολιτικό χώρο. Με ποσοστό 56,6% έναντι ποσοστού 43,3% της συνυποψήφιάς του, Έφης Αχτσιόγλου, ο νέος Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πήρε τα ηνία του κόμματος σε μια αρκετά δύσκολη περίοδο για αυτό, με τις πληγές από τη μεγάλη ήττα του στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιουνίου να είναι ακόμη νωπές. Τα μέλη του κόμματος φάνηκε να αποζητούν ένα νέο και φρέσκο πρόσωπο να τους αντιπροσωπεύσει και ο Στέφανος Κασσελάκης αναμένεται να δείξει εάν θα είναι αντάξιος της εμπιστοσύνης τους.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. υπέστη σημαντική αποσύνθεση μετά την εκλογή του νέου Προέδρου και οι εσωκομματικές συγκρούσεις οδήγησαν σε μαζικές αποχωρήσεις στελεχών ήδη λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Βουλευτές του κόμματος και μέλη της Νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αποχώρησαν από το κόμμα, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου του 2023 σχηματίστηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της «Νέας Αριστεράς» από 11 πρώην βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με Πρόεδρο τον Αλέξη Χαρίτση. Πώς θα αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα ο Στέφανος Κασσελάκης και τι μέτρα θα πάρει για την ανάδειξη του «νέου» ΣΥ.ΡΙΖ.Α ως ισχυρής και ανυποχώρητης Αντιπολίτευσης;

Το 2024 εγκαινιάζει μία νέα εποχή για το κόμμα με δοκιμασίες και απαιτήσεις. Ο Πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενεργός, πραγματοποιώντας απροειδοποίητες περιοδείες σε όλη την επικράτεια. Από την Αιτωλοακαρνανία μέχρι την Κόρινθο και από το Περιστέρι μέχρι το Χαϊδάρι, ο Στέφανος Κασσελάκης επισκέπτεται πολίτες από κάθε μέρος της Ελλάδας, ακούγοντας τους προβληματισμούς τους, και αναδεικνύει θέματα που επιχειρεί να κρατήσει «αόρατα» η Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ωστόσο, οι περιοδείες αυτές έχουν προκαλέσει διαφωνίες στην Κουμουνδούρου, καθώς υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να ενημερώνεται τουλάχιστον ο τοπικός κομματικός μηχανισμός. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά η παρουσίαση και η ανάδειξη ενός τελεσφόρου και ακλόνητου πολιτικού προγράμματος θα πρέπει να έχει πρώτη θέση στις προτεραιότητες του κυρίου Κασσελάκη.

Πηγή εικόνας: left.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Κύριο μέλημα του Στέφανου Κασσελάκη για τη νέα χρονιά είναι η νίκη στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου και η εκλογική επικράτησή του έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χαρακτηρίζει, μάλιστα, την ενδεχόμενη μη εκπλήρωση αυτού του στόχου ως συλλογική, «κοινωνική ήττα». Όσον αφορά τα ζητήματα που πλήττουν τον ελληνικό λαό, παρουσίασε ενδεικτικές λύσεις και προτεραιότητες που αποτελούν τμήμα του συνολικότερου σχεδίου του κόμματος για το νέο έτος.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας πρότεινε μείωση των έμμεσων φόρων και την ενεργοποίηση του Δημοσίου προς όφελος του πολίτη. Τόνισε ότι η κρατική παρέμβαση στους ελέγχους των τιμών στα super markets είναι αναγκαία και ότι, σύμφωνα με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο κατώτατος μισθός οφείλει να ανέρχεται στα € 900. Μάλιστα, κατέκρινε τις ενέργειες του Πρωθυπουργού, σχολιάζοντας: «Όταν η Ελλάδα είναι ακριβότερη από την Ευρώπη στο λάδι και στο τυρί, τότε καταρρίπτεται ο μύθος του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εισαγόμενης ακρίβειας». Την αύξηση των τιμών στη χώρα μας την απέδωσε αποκλειστικά στην «αισχροκέρδεια» των κεφαλαιοκρατών εις βάρος του λαού, οι οποίοι λειτουργούν με την κάλυψη της Κυβέρνησης. Λίγους μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, έρευνα που διεξήχθη από το Ευρωβαρόμετρο αποκάλυψε ότι οι 8 στους 10 Έλληνες δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Πώς συνάδει, λοιπόν, η οικονομική άνθιση που διαλαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την απόλυτη εξαθλίωση και φτώχεια που αντιπροσωπεύει τον σημερινό ελληνικό λαό;

Προχωρώντας στην αγορά εργασίας, πρότεινε την οικοδόμηση ενός υγιούς πλαισίου εργασίας που θα επιτρέπει την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων, με αποτελεσματικές επιθεωρήσεις και συλλογικές συμβάσεις. Έκανε λόγο για το “brain drain”, που πλήττει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με όλο και περισσότερους νέους Έλληνες να εγκαταλείπουν τη χώρα για μια καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.

Πηγή εικόνας: cnn.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME NEWS

Εύστοχη ήταν η παρατήρησή του για την εξυγίανση του δικαστικού μας συστήματος και του Κράτους Δικαίου, αφού, σύμφωνα με τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες δεν είναι ικανοποιημένοι με την κατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα τους. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν είστε πολύ ικανοποιημένος/η, αρκετά ικανοποιημένος/η ή καθόλου ικανοποιημένος/η με τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα, το 63% απαντά «μη ικανοποιημένος/η» σε αντίθεση με το 36% που δηλώνει «ικανοποιημένος/η». Σύμφωνα με την έκθεση του World Justice Project του περασμένου έτους, μεταξύ συνολικού αριθμού 31 χωρών της Ευρώπης, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 27η θέση από πλευράς διαφάνειας, στην 28η θέση με βάση την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη και στην τελευταία θέση με γνώμονα την εφαρμογή των νόμων και την επιβολή της τάξης.

Είναι φανερό ότι η χώρα βρίσκεται σε μία πολύπλευρη κρίση και οι άμεσες, αλλά και αποτελεσματικές λύσεις καθίστανται αναγκαίες. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, το κόμμα που καταρρακώθηκε στις Βουλευτικές Εκλογές του Ιουνίου, οφείλει να οργανωθεί και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ανασυγκρότηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και το ανερχόμενο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, στο οποίο θα αποκρυσταλλωθούν οι θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματος, θα είναι καίρια για τη λύτρωσή του. Η συλλογική του δράση θα είναι αυτό που θα κερδίσει πίσω την εμπιστοσύνη και τη μελλοντική ψήφο του λαού. Οι υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια δεν είναι αρκετά, ο ελληνικός λαός αποζητά πράξεις.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτρα Παπαπέτρου
Πέτρα Παπαπέτρου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004 και κατάγεται από τη Νάξο. Είναι φοιτήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού. Γνωρίζει αγγλικά και γερμανικά. Λατρεύει το θέατρο και τη ζωντανή μουσική. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει βιβλία, πηγαίνει για τρέξιμο και σε συναυλίες.