19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"13 going on 30" (2004): Μήπως αυτό που ονειρευόμαστε δεν είναι αυτό...

“13 going on 30” (2004): Μήπως αυτό που ονειρευόμαστε δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουμε;


Της Εφραιμίας Μπαρμπαρή, 

Μια από τις ταινίες που τα περισσότερα κορίτσια προτιμούν να παρακολουθούν, εκείνες τις μέρες που δεν αισθάνονται πολύ καλά ή όταν χρειάζονται μια παρηγοριά, είναι η ρομαντική κομεντί “13 going on 30”. Πρόκειται για μια ταινία που έχει σταθεί στο τεστ του χρόνου με απόλυτη επιτυχία, με πρωταγωνιστές τους μοναδικούς Jennifer Garner και Mark Ruffalo, των οποίων η χημεία είναι φανερή καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας.

Η υπόθεση ξεκινά το μακρινό 1987, όταν η 13χρονη Jenna Rink (Jennifer Garner) διοργανώνει ένα πάρτι για τα γενέθλια της. Το πάρτι αυτό, όμως, θα καταστρέψει άθελα του ο φίλος της, Matty (Mark Ruffalo), προκαλώντας τις φίλες της να την κοροϊδέψουν και να την κάνουν να νιώσει απαίσια. Τότε η ίδια εύχεται κάτι αρκετά ασυνήθιστο: να προσπεράσει κάποια χρόνια της ζωής της και να γίνει έτσι απλά 30 χρονών.

Χάρη σε μια δόση μαγικής σκόνης, η ευχή της γίνεται πραγματικότητα και η Jenna ξυπνά την επόμενη μέρα, το 2004, στο σώμα μιας 30χρονης επιτυχημένης γυναίκας. Πράγματι, φαίνεται να τα έχει όλα: τέλειο σώμα, απίστευτα ρούχα, διάσημους φίλους, όμορφο αγόρι και την ιδανική δουλειά. Κάτι όμως λείπει, κάτι δεν την κάνει ευτυχισμένη. Τότε συνειδητοποιεί πως από την ζωή της λείπει ο παιδικός της φίλος, ο Matty. Όταν, μετά από απελπιστικές προσπάθειες, καταφέρνει να τον βρει, αντιλαμβάνεται πως δεν είναι ο ίδιος με το 13χρονο αγόρι που κάποτε ήξερε, αλλά έχουν μεσολαβήσει πολλά στα 17 χρόνια ζωής που συνολικά έχασε. Πλέον, μοναδικός σκοπός της είναι ένας: να ξανακερδίσει τον μόνο άνθρωπο που την έκανε πραγματικά χαρούμενη. Θα τα καταφέρει όμως;

Κατά την διάρκεια της ταινίας, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις απογοητεύσεις της ενήλικης ζωής της Jenna, αν και οι φαντασιώσεις της γι’ αυτήν ήταν πολύ διαφορετικές. Η πρωταγωνίστρια συνειδητοποιεί πως, ενώ φαινομενικά τα έχει όλα στην ζωή της, δεν είναι και τόσο καλός άνθρωπος: οι φίλοι της δεν είναι πραγματικοί, δεν μιλάει με τους γονείς της και την απορρίπτει ο Matty. Μολονότι ζει το όνειρο του 13χρονου εαυτού της, η πραγματικότητα απέχει πολύ από την φαντασία και το μόνο που εύχεται πλέον είναι να γυρίσει πίσω στην εφηβεία της, κάνοντάς τα όλα πάλι από την αρχή, όπως εκείνη επιθυμεί, χωρίς να περάσουν χρόνια και να χάσει σημαντικά γεγονότα της ζωής της.

Πηγή Εικόνας: intofilm.org

Η ταινία πραγματεύεται, με μεγάλη επιτυχία, τις δυσκολίες των εφήβων κοριτσιών, όπως το bullying, που μπορεί να δέχονται, τα άσχημα ρούχα ή τις άβολες καταστάσεις της καθημερινότητάς τους. Η ευχή που κάνει η πρωταγωνίστρια, να μεγαλώσει, δηλαδή, όσο πιο γρήγορα γίνεται και η ζωή της να είναι τέλεια, είναι μία από αυτές που οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε κάνει. Όμως ό,τι ευχόμαστε δεν σημαίνει πως είναι αυτό που πραγματικά αποζητούμε, διότι, μπορεί στο τέλος, σαν την Jenna, είτε να έχουμε μια τοξική συμπεριφορά, είτε να χάνουμε την εμπιστοσύνη των κοντινών μας ανθρώπων και η ζωή μας να απέχει πολύ από αυτό που πραγματικά επιθυμούσαμε.

Το μήνυμα αυτό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς, ακόμα και σήμερα, πολλά νεαρά κορίτσια βιάζονται να μεγαλώσουν και να ενσωματωθούν πλήρως σε οτιδήποτε θεωρείται «κουλ», χωρίς, όμως, να έχουν ιδέα τι είναι αυτό που όντως θέλουν.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • 13 going on 30 (2004), IMDb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εφραιμία Μπαρμπαρή, Β' Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Εφραιμία Μπαρμπαρή, Β' Αρχισυντάκτρια Πολιτισμού
Γεννήθηκε το 2000 στη Σύρο όπου και μεγάλωσε. Από το 2018 είναι φοιτήτρια Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα ταξίδια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της, αφού της αρέσει να γνωρίζει καινούρια μέρη και κουλτούρες, ενώ, παράλληλα, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους από διαφορετικούς λαούς. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει να ασχολείται με το διάβασμα και τη γυμναστική.