18.2 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσικήMontreux Jazz Festival: Ένα φεστιβάλ ορόσημο στην ιστορία της μουσικής

Montreux Jazz Festival: Ένα φεστιβάλ ορόσημο στην ιστορία της μουσικής


Της Γεωργίας Καρυώτη, 

Είναι πολύ όμορφο όταν οι άνθρωποι μπορούν, μέσω της τέχνης, να συνεργάζονται και να δημιουργούν καλαίσθητα έργα ή τουλάχιστον να έχουν την πρόθεση να το κάνουν, ειδικά όταν κυριαρχεί μια κουλτούρα διαρκής εμπορευματοποίησης και αλλεπάλληλης μεγιστοποίησης του κέρδους. Φανταστείτε ένα μέρος στο οποίο καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο έχουν την ευκαιρία να ανταλλάζουν μεταξύ τους καθημερινά σκηνές, ενώ ρυθμοί από jazz, rock έως hip hop να ακούγονται μέρα και νύχτα στους δρόμους. Ένα τέτοιο μέρος είναι το Montreux Jazz Festival, το δεύτερο μεγαλύτερο φεστιβάλ jazz μουσικής σ’ όλο τον κόσμο.

Ένα καθιερωμένο ραντεβού, με ιστορία 50 χρόνων περίπου, καλλιτεχνών και μουσικόφιλων λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης ταρακουνώντας τους ρυθμούς της κοσμικής ελβετικής πόλης. Πρόκειται για ένα θρυλικό φεστιβάλ, όπου για κάθε μουσικό αποτελεί τιμή η πρόσκληση να βρεθεί πάνω στις σκηνές του. Η ιστορία του ξεκινάει το 1967 όταν ο Claude Nobs μαζί με τους συνεργάτες του αποφασίζουν να οργανώσουν το φεστιβάλ με προϋπολογισμό 10.000, μόλις, φράγκων. Την δεύτερη χρονιά σημειώθηκε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία καθώς η συναυλία του Bill Evans κέρδισε ένα βραβείο Grammy, δίνοντας πλέον μια άλλη υπόσταση και φήμη στο φεστιβάλ. Μάλιστα, από τα πρώτα χρόνια, εμφανιστήκαν στην σκηνή δύο από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες της jazz και της soul η Ella Fitzgerald και η Aretha Franklin. Άλλοι σπουδαίοι και με παγκόσμια φήμη καλλιτέχνες που λάβανε μέρος ήταν η Nina Simone, ο Marvin Gaye, ο Miles Davis, o Stevie Wonder, o Elton John και άλλοι. Επίσης, το φεστιβάλ έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την δημιουργία μεγάλων επιτυχιών, όπως το “Smoke on the water των Deep Purple, όταν το Montreux Casino, στο οποίο τα πρώτα χρόνια γίνονταν οι συναυλίες, κυριευόταν από τις φλόγες. Ενδιαφέρουσα, μάλιστα, είναι και η πρακτική του ιδρυτή να ηχογραφεί από την έναρξη του φεστιβάλ όλες τις συναυλίες, οι οποίες σήμερα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα αρχεία στην ιστορία της μουσικής, το οποίο έχει αναγνωριστεί από το Μητρώο Μνήμης του Κόσμου της UNESCO.

Πηγή Εικόνας: unsplash.com/Laura Nardi

Ένας εξωπραγματικός αριθμός συναυλιών πραγματοποιούνται μέσα σε δύο, μόλις, εβδομάδες στα μέσα του καλοκαιριού, συγκριμένα 380 εκ των οποίων οι 250 είναι με ελεύθερη είσοδο. Πέρα, όμως, από τις συναυλίες και τα jam sessions διοργανώνονται διάφορες δραστηριότητες, ομιλίες, εκθέσεις, όπως του Andy Warhol, και φυσικά υπάρχουν παντού DJ sets για να συνεχίζεται αυτό το μεγάλο πάρτι. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια νέοι καλλιτέχνες διαφορετικών ειδών μουσικής λαμβάνουν μέρος προσθέτοντας ένα πιο pop στυλ στο φεστιβάλ, όπως οι Muse, oι Radiohead, ο Pharrell Williams, η Adele, η Alicia Keys και η Lady Gaga. Σχεδόν, 250.000 θεατές υπολογίζεται ετησίως ότι παρακολουθούν το φεστιβάλ δημιουργώντας ένα μεγάλο κλίμα διασκέδασης.

Κάθε επένδυση στον χώρο της τέχνης αξίζει να ενθαρρύνεται και να διατηρείται στον χρόνο. Οι καλλιτεχνικές δράσεις μεταφράζονται ως μια γλώσσα διεθνούς εμβέλειας μεγάλης αναγκαιότητας. Φεστιβάλ σαν αυτό αποτελούν τεκμήρια πολιτισμικής προόδου, τα οποία λειτουργούν ως αντίβαρο στον ψυχρό και αλλοτριωτικό χαρακτήρα της μαζικής αισθητικής. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα Berthold Auerbach: «η μουσική ξεπλένει από την ψυχή την σκόνη της καθημερινότητας».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • The Festival in 16 legendary dates and stories, montreuxjazzfestival.com, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Καρυώτη
Γεωργία Καρυώτη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο Βραχάτι Κορινθίας. Σπουδάζει στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών ενώ στον ελεύθερο της χρόνο ασχολείται με την μουσική. Είναι λάτρης της jazz, του κινηματογράφου, των ταξιδιών και των roller coasters.