18.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΘέατρο«Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας»: Μια μαύρη κωμωδία που θέτει προβληματισμούς

«Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας»: Μια μαύρη κωμωδία που θέτει προβληματισμούς


Της Ειρήνης Λάττα, 

Στις 7 Νοεμβρίου είχα τη χαρά να παρακολουθήσω την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Ο Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας», του Dimitri Danilov, σε σκηνοθεσία – μετάφραση της Ταμίλλα Κουλίεβα και με πρωταγωνιστές τους Παναγιώτη Μπουγιούρη, Σαμουήλ Ακίνολα, Πάνο Ζυγούρο, Αλίκη Κακολύρη και Γρηγόρη Καραντινάκη.

Πρόκειται για μια μαύρη κωμωδία, της οποίας το περιεχόμενο είχα μεγάλο ενδιαφέρον να ανακαλύψω, καθώς ο τίτλος της συγκεκριμένης παράστασης μου είχε τραβήξει την προσοχή. Η ιστορία, λοιπόν, ξεκινάει με τον Σεργκέι, νεαρό προγραμματιστή ηλεκτρονικών υπολογιστών, να κάθεται στο γραφείο του και να ασχολείται με τα αντικείμενα που είχε εκεί, καθώς στα ηχεία ακούγονταν τραγούδια του ΛΕΞ, όπως και σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Τη ροή των σκέψεών του διέκοψε το τηλεφώνημα ενός κούριερ, ο οποίος τον ρώτησε αν θα είναι στο σπίτι κατά τη διάρκεια μίας ώρας για να του παραδώσει ένα δέμα. Εκείνος είπε πως θα είναι σπίτι όλη αυτή την ώρα, και έτσι και έγινε. Μόνο που αντί για έναν, τον Σεργκέι επισκέφθηκαν τρεις κούριερ, οι οποίοι του κράτησαν παρέα για μία ολόκληρη ώρα, αφού εκείνος πρώτα έδωσε τη συγκατάθεσή του στο προηγούμενο τηλεφώνημα.

Ωστόσο, όση ώρα ήταν εκεί, δεν του έδιναν το δέμα, αλλά συζητούσαν άσχετα πράγματα, όπως για παράδειγμα γιατί δεν κάνει παιδιά ενώ είναι παντρεμένος ή εάν πιστεύει στον Θεό. Στη συνέχεια χόρεψαν, τραγούδησαν και έπαιξαν ένα παιχνίδι, το οποίο όπως καταλάβαμε ήταν επινόηση των κούριερ. Όταν πέρασε η μία ώρα που έπρεπε να μείνουν σπίτι και αφού ήρθε στο σπίτι και η γυναίκα του Σεργκέι, τού παρέδωσαν επιτέλους το δέμα. Τελικά το άνοιξε; Γιατί τόσο εκείνος, όσο και η γυναίκα του, είχαν τρομοκρατηθεί; Έλεγαν και ξαναέλεγαν ότι δεν είχαν παραγγείλει τίποτα. Τι θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι το περιεχόμενο του δέματος; Μήπως ήταν κάτι καταστροφικό για εκείνους; Μήπως τους έβαζε σε μπελάδες;

Πηγή Εικόνας; amarysia.gr

Όσο και αν ο Σεργκέι ήθελε να το ανοίξει, η γυναίκα του ήταν κάθετη και του φώναζε επανειλημμένα να μην το κάνει, μέχρι που ήρθε η ώρα για έναν μονόλογο, στον οποίο έλεγε πως ο Σεργκέι είναι πολύ βλάκας, γιατί δεν έχει καμία δουλειά να ανοίξει ένα δέμα το οποίο δεν είναι για εκείνον, αφού δεν το έχει παραγγείλει ο ίδιος, αδιαφορώντας για το τί μπορεί τελικά να είναι μέσα σε αυτό και σε τί μπελάδες μπορεί να τους βάλει. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, το δέμα αυτό συμβολίζει το απροσδόκητο, που «εισβάλλει» στη ζωή του καθενός και μας φοβίζει, μας αγχώνει και καμιά φορά προσπαθεί να μας οδηγήσει και στην τρέλα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην καθημερινότητά μας. Αυτό αποκαλύπτεται και από τις αντιδράσεις του Σεργκέι στο θέαμα των τριών κούριερ και σε όλα αυτά τα περίεργα που έκαναν οι τέσσερις μαζί. Όσο λογικός και αν ήταν, δε μπορούσε να βρει λογική απάντηση σε όσα έζησε στο χρονικό διάστημα της μίας ώρας μαζί με τους τρεις κούριερ και ένα δέμα που δεν παρήγγειλε. Δε μπορούσε κανένας άλλος να του δώσει την απάντηση. Γιατί ήρθαν οι τρεις κούριερ, γιατί του έφεραν κάτι που δεν παρήγγειλε και τελικά τί είναι αυτό το κάτι. Να το ανοίξει; Ή θα είναι καταστροφικό γι’ αυτόν; Μπορεί να μην υπάρχει καν απάντηση, μπορεί όμως και να υπάρχει, και πρέπει να την ανακαλύψει ο ίδιος. Ο ίδιος καλείται μόνος του να αποφασίσει αν θα ανοίξει το απροσδόκητο δέμα που ήρθε τόσο ξαφνικά και ανεξήγητα, όπως, επίσης, ο ίδιος πρέπει να σκεφτεί τι μπορεί να κάνει με αυτό.

Σαν παράσταση έχω να πω πως ήταν πολύ ευχάριστη, μας έκανε όλους να γελάσουμε πολλές φορές, δε μας κούρασε καθόλου. Μπορείτε να την απολαύσετε κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • «O Σεργκέι είναι και πολύ βλάκας»: Η παράσταση που μας αποδεικνύει πως στη ζωή δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, mariclaire.gr, διαθέσιμο εδώ


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Λάττα
Ειρήνη Λάττα
Γεννήθηκε το 2001 και σπουδάζει στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αγαπά την άθληση, τη μουσική, τη λογοτεχνία και την ποίηση. Της αρέσει πολύ να ταξιδεύει και να επικοινωνεί με άλλους ανθρώπους, να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας και αυτοβελτίωσης και να μαθαίνει νέα πράγματα!