21.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΟ χρηματισμός του η... ζωή σου

Ο χρηματισμός του η… ζωή σου


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Είναι κάποια ζητήματα που ανακύπτουν ξανά και ξανά και πλήττουν πολλές κοινωνικές ομάδες. Όλοι έχουμε ακούσει ή έχουμε υπάρξει μάρτυρες σε περιστατικά κατά τα οποία κάποιος γιατρός ζητά από τον ασθενή του ένα χρηματικό ποσό για να κάνει τη δουλειά του. Κάποιοι «γιατροί» έχουν μετατρέψει το λειτούργημα της Ιατρικής σε εκμετάλλευση των ανθρώπων, οι οποίοι είχαν την  «ατυχία» να αρρωστήσουν και να βρεθούν στα χέρια τους, για να αναζητήσουν την ανακούφιση ή την ίαση τους. Παρά το γεγονός ότι ο χρηματισμός των ιατρών ειδικά στον τομέα της Δημόσιας Υγείας διώκεται ποινικά, αυτή η παθογένεια φαίνεται να έχει «ριζώσει» για τα καλά στην ελληνική κοινωνία και «πατά» στην απόγνωση των ασθενών και στην ελπίδα που φαίνεται να τους δίνουν ορισμένοι επιτήδειοι.

Πηγή Εικόνας: freepik.com/ Δικαιώματα χρήσης: rawpixel.com

Ο χρηματισμός δεν πραγματοποιείται μόνο για να χειρουργηθεί κάποιος ασθενής για παράδειγμα, αλλά και για να «κερδίσει» κάποιες θέσεις στις περίφημες λίστες αναμονής, θέσεις που μπορεί να αποδειχθούν για άλλους σωτήριες και για άλλους θανάσιμες. Ο ασθενής ή οικείοι του δέχονται να πληρώσουν το ποσό που ζητείται, φοβούμενοι πως αν δεν το κάνουν, θα τύχουν κακής αντιμετώπισης από τον ιατρό. Και αυτό, γιατί ο ασθενής εξαρτάται άμεσα από τον θεράποντα ιατρό του, σε αυτόν βασίζεται η θεραπεία του, που μπορεί να σε πολλές περιπτώσεις να καταστεί σωτήρια. Ή και όχι. Και αυτό, γιατί πολλοί από αυτούς τους γιατρούς μπορεί να «πουλάνε φούμαρα» στους ασθενείς, να τους τάζουν θεραπείες που δεν υπάρχουν ή φάρμακα που θα τους στείλει η θεία τους από το Σικάγο και πάει λέγοντας. Σε αυτήν την περίπτωση, η μόνη «υπηρεσία» που προσφέρουν είναι η εκμετάλλευση της αγωνίας τους, χωρίς να προβαίνουν καν στην αναγκαία αντιμετώπιση της όποιας ασθένειας.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα είδε το φως της δημοσιότητας μια ακόμα αντίστοιχη περίπτωση, όπως αυτές που «ξεπηδούν» ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πιο συγκεκριμένα, υπήρξε καταγγελία για χρηματισμό και απάτη από ογκολόγο που εργαζόταν στο  Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακόμη κι αν οι αρμόδιοι έδρασαν άμεσα μετά τη σχετική καταγγελία, καλό θα είναι τέτοιου είδους περιστατικά να αποφεύγονται, επειδή, όπως αποδεικνύεται στις περισσότερες περιπτώσεις, η δράση τους δεν είναι μεμονωμένη, αλλά αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών.

Φυσικά, η νότα αισιοδοξίας στη συνθήκη αυτή είναι οι γιατροί που όντως παλεύουν για μια καλύτερη ημέρα στα Δημόσια Νοσοκομεία, βάζουν πλάτη και ακόμη και με τα λίγα μέσα που διαθέτουν προσπαθούν να παρέχουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους ασθενείς τους, μένοντας πιστοί στο λειτούργημά τους. Η Δημόσια Υγεία πρέπει να θωρακιστεί έναντι όλων όσοι προσπαθούν να στήσουν μια ιδιωτική επιχείρηση και οι λειτουργοί της να επιτελούν το έργο τους απρόσκοπτα, με μόνο γνώμονα την καλύτερη παροχή υπηρεσιών για την ανακούφιση του πολίτη.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.