22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΗ δύναμη της ψήφου

Η δύναμη της ψήφου


Του Χάρη Δημήτρουλα,

Η μεγάλη ημέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έφτασε, καθώς σήμερα επιλέγουμε τους ανθρώπους οι οποίοι θα μας εκπροσωπήσουν στους Δήμους και τις Περιφέρειες που ανήκουμε. Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση έχει ιδιαίτερη σημασία και για τα πολιτικά κόμματα, καθώς είναι η πρώτη «δοκιμασία» στην οποία αναμετρούν τις δυνάμεις τους μετά τις Εθνικές Εκλογές του Ιουνίου και τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο διάστημα που μεσολάβησε.

Όμως, πέρα από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες, Δημάρχους και Συμβούλους, έτερος πρωταγωνιστής είναι το εκλογικό σώμα. Ένα εκλογικό σώμα που, σε μεγάλο ποσοστό, απέχει τα τελευταία χρόνια για διάφορους λόγους, το οποίο, όμως, είναι αυτό που καθορίζει δια της ψήφου την επόμενη ημέρα για τον τόπο του.

Με τον όρο «ψηφοφορία» χαρακτηρίζεται η δήλωση ή εκλογή γνώμης που εκφράζεται δια βοής ή ανάτασης των χεριών ή διά ψήφου από τους εκλογείς ή ψηφοφόρους. Η ψηφοφορία είναι το βασικό εργαλείο λήψης αποφάσεων σε μια Δημοκρατία.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Δικαιώματα χρήσης: ΙΝΤΙΜΕ

Για ποιους λόγους είναι σημαντική η ψήφος; Γιατί μέσω αυτής ο πολίτης μετέχει στη λήψη αποφάσεων και εκφράζει την άποψή του σε διάφορα ζητήματα. Παράλληλα, συμβάλλει στην προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων, καθώς η πολιτική επηρεάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Η ψήφος εξασφαλίζει ότι οι εκλεγμένοι εκπροσωπούν τη γενική γνώμη του λαού και όχι μόνο μεμονωμένα συμφέροντα. Με την ψήφο μπορεί κανείς να επιδιώξει αλλαγές και βελτιώσεις στην κοινωνία, προωθώντας ιδέες και πολιτικές που σας αφορούν.

Η ψήφος σου παίζει ρόλο; Φυσικά! Η ψήφος σου παίζει ρόλο, επειδή είναι ένας τρόπος να εκφράσεις την πολιτική σου προτίμηση και να επηρεάσεις τις αποφάσεις που λαμβάνονται στην κοινωνία σου. Μέσω της ψήφου σου, συμμετέχεις στη δημοκρατική διαδικασία και επιλέγεις ποιοι θα αντιπροσωπεύσουν τα αιτήματά σου. Έτσι, μπορείς να επηρεάσεις πολιτικές αποφάσεις και το μέλλον της χώρας σου.

Η αποχή από την ψηφοφορία μπορεί να έχει διάφορες επιπτώσεις, ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που απέχουν και τις συνθήκες στις εκλογές. Όταν περισσότεροι άνθρωποι απέχουν από την ψηφοφορία, η επιρροή εκείνων που ψηφίζουν ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς οι απόψεις τους θα κυριαρχούν στο αποτέλεσμα. Η αποχή μπορεί να οδηγήσει στην εκλογή υποψηφίων που ενδεχομένως να μην αντικατοπτρίζουν τις απόψεις του συνόλου του πληθυσμού. Ακόμα, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αίσθηση αδιαφορίας για τα πολιτικά ζητήματα, καθώς οι πολίτες αποχωρούν από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

Η συμμετοχή στις Εκλογές με την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι ο τρόπος να συμμετάσχει ο πολίτης στη μεγαλύτερη δημοκρατική διαδικασία και να προτείνει πρόσωπα που θεωρεί ότι θα φέρουν εις πέρας τη δύσκολη αποστολή της διοίκησης ενός Δήμου ή μιας Περιφέρειας. Η αποχή δεν είναι λύση, γι’ αυτό σήμερα είναι ώρα να σπεύσουμε στις κάλπες!


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Δημήτρουλας
Χάρης Δημήτρουλας
Γεννήθηκε στην Τρίπολη. Σπούδασε στο τμήμα Διοίκηση οικονομίας και τεχνολογίας με εξιδανίκευση στα οικονομικά. Γνωρίζει αγγλικά και έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια λογιστικής. Ασχολείται με την αρθρογραφία, τη φωτογραφία και τα τελευταία χρόνια με την πολιτική σε τοπικό επίπεδο.