21 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΤρόποι για να αυξήσεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Τρόποι για να αυξήσεις τα λαχανικά στη διατροφή σου


Της Μαρίας – Ελένης Παναγιώτου, 

Ένα από τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής είναι η τεράστια ποικιλία που φέρει σε λαχανικά. Αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς η κατανάλωση λαχανικών μας παρέχει πληθώρα βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων, φυτικών ινών και άλλων βασικών θρεπτικών συστατικών όπως τα αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καλή υγεία και για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος, δύο σημαντικές αιτίες θανάτου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε πως μπορούμε να τα εισάγουμε στην καθημερινότητά μας

Οι λόγοι που δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα λαχανικών πολλές φορές είναι απλώς γιατί δεν τα έχουμε εύκολα διαθέσιμα. Με αυτό εννοώ πως το να φτιάξουμε μια σαλάτα είναι πολλές φορές πολύ πιο χρονοβόρο από το να παραγγείλουμε, απλώς, ένα φαγητό ή να βράσουμε λίγα μακαρόνια. Ακόμη, δεδομένου του σύντομου χρόνου ζωής τους στο ψυγείο πολλές φορές δεν μας είναι εύκολα προσβάσιμα γι’ αυτό και δεν τα προτιμάμε. Απαραίτητο, λοιπόν, είναι μια φορά τουλάχιστον πριν τα εβδομαδιαία μας ψώνια να υπολογίσουμε την ποσότητα των λαχανικών που θα αγοράσουμε και να τα οργανώσουμε στο ψυγείο πολλές φορές καθαρισμένα και κομμένα σε μπολάκια, έτσι ώστε να μη σπαταλάμε τον χρόνο μέσα στην ημέρα μας σκεπτόμενη τα γεύματά μας. Επίσης, εύκολη λύση τόσο για βραδινό όσο και για ταπεράκι στη δουλειά ή στη σχολή είναι οι έτοιμες σαλάτες σε σακουλάκια που υπάρχουν στο εμπόριο.

Μια ακόμη λύση είναι να προσθέτουμε κομμάτια λαχανικών σε φαγητά που μας αρέσουν τρώγοντάς τα έτσι χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Μπορούμε να προσθέσουμε μανιτάρια και πιπεριές στη βραδινή μας ομελέτα, είτε να ρίξουμε κομματάκια καρότου να βράσουν στο νερό που βράζουν και τα μακαρόνια μας, μια κούπα αρακά στο ρύζι μας ή ακόμη μαρούλι και ντομάτα στο πρωινό μας τοστ. Με αυτόν τον τρόπο κάνουμε τα καθημερινά μας γεύματα πιο θρεπτικά αλλά και πιο χορταστικά λόγω της παρουσίας των φυτικών ινών που αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού.

Πηγή Εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: Engin_Akyurt

Αν δεν είσαι λάτρης των λαχανικών μπορείς πολλές φορές να… ξεγελάσεις τον εαυτό σου φτιάχνοντας συνταγές με βάση τα λαχανικά όπου να την μπορείς να τα αντιληφθείς εύκολα. Και δεν μιλάω για κάτι άλλο πέρα από τους παραδοσιακούς κολοκυθοκευτέδες, τους ντοματοκεφτέδες οπού αποτελούν παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Συνόδεψέ τους με οποιοδήποτε τυρί της επιλογής σου και έχεις ετοιμάσει ένα νοστιμότατο και χορταστικό γεύμα.

Μια ακόμη λύση είναι να καταναλώσεις πολύ ψιλοκομμένα κομματάκια λαχανικών μέσα σε φαγητά. Εδώ αναφέρομαι στους λάτρεις της κινέζικης κουζίνας και σε δύο πολύ κλασικά πιάτα: Τα νούντλς με λαχανικά και κάποιο κρέας της επιλογής μας και το τηγανιτό ρύζι. Και τα δύο πιάτα αποτελούν έναν ισορροπημένο συνδυασμό της πρωτεΐνης των ζωικών προϊόντων (το πρώτο πιάτο το κρέας ενώ το δεύτερο το αυγό) με τους υδατάνθρακες των ζυμαρικών, του ρυζιού και των λαχανικών τα οποία συνοδεύονται από την αντίστοιχη σάλτσα κάνοντας τα πιο ζουμερά και νόστιμα.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να κλείσω ξεχνώντας τις πεντανόστιμες μπρουσκέτες. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό ορεκτικό της ιταλικής κουζίνας που αποτελείται από φέτες ψωμιού μαζί με λαχανικά και τυρί. Σοτάρεις τα λαχανικά της επιλογής σου (εγώ προτιμώ τα μανιτάρια και τις πράσινες πιπεριές) μαζί με σκόρδο και τα μπαχαρικά που σου αρέσουν και τα απλώνεις πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί μαζί με όποιο τυρί θες (εγώ βάζω μανούρι) και έτσι εύκολα και απλά έχεις ετοιμάσει ένα απολαυστικό πιάτο.

Συνεπώς, ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα μπορούμε εύκολα και απλά να αυξήσουμε την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνουμε βελτιώνοντας έτσι τόσο την υγεία μας όσο και την καθημερινή μας διάθεση.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Γιατί να τρώτε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα, olivemagazine.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Γεννήθηκε το 2003 και είναι φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και επιθυμεί να ασχοληθεί με την Κλινική Διαιτολογία. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και τα ταξίδια.