19.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός"The notebook" (2004): Μία από τις ρομαντικότερες ιστορίες όλων των εποχών

“The notebook” (2004): Μία από τις ρομαντικότερες ιστορίες όλων των εποχών


Της Ευδοκίας Πολύζου,

Το Ημερολόγιο αποτελεί μία από τις πιο ρομαντικές ταινίες των τελευταίων δεκαετιών. Βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα Νίκολα Σπάρκς και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2004 αφήνοντάς μας όλους άφωνους και με δάκρυα στα μάτια. Η ταινία ακολουθεί τη ζωή δύο ανθρώπων που συναντήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1940 και την ιστορία αφηγείται στο παρόν ένας ηλικιωμένος άνδρας που μένει σε γηροκομείο μαζί με την σύζυγό του που πάσχει από άνοια.

Η ιστορία ξεκινάει το 1940, στην πόλη Σίμπρουκ, όταν η Άλι (Rachel McAdams), μία νέα κοπέλα που προέρχεται από μία ισχυρή, αριστοκρατική οικογένεια, συναντάει τον Νόα (Ryan Gosling) έναν απλό νέο, ο οποίος εργάζεται και δεν έχει κάποια καλή κοινωνική θέση ή καταγωγή. Αυτό, όμως, στα μάτια δύο νέων ανθρώπων δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο σαν πρόβλημα και οι δύο τους ερωτεύονται παράφορα. Ζουν ένα ειδυλλιακό καλοκαίρι. Οι σκηνές της ταινίας που απεικονίζουν τον έρωτά τους φέρνουν στην επιφάνεια τον έρωτα όπως τον ζούσαν οι άνθρωποι σε άλλες εποχές, χωρίς δισταγμούς και φόβους για το μετά αλλά με πάθος, παρορμητικότητα και λίγο τρέλα. Παρόλο που οι δύο τους είναι αχώριστοι και στη μεταξύ τους σχέση δεν εμπλέκεται καθόλου το ζήτημα του χάσματος των κοινωνικών τάξεων, δεν ισχύει το ίδιο και για τους γονείς της Άλι, οι οποίοι προσπαθούν να εμποδίσουν αυτή τη σχέση και να τη σταματήσουν. Κάτι που τελικά θα καταφέρουν.

Πηγή Εικόνας: thelist.com

Το καλοκαίρι δεν κρατάει για πάντα και ο χειμώνας έρχεται μαζί με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Νόα μαζί με τον καλύτερο του φίλο, Φίν, πηγαίνουν ως στρατιώτες στη μάχη, ενώ η Άλι συνεχίζει τη ζωή της ως φοιτήτρια κολλεγίου. Ο Νόα διατηρώντας ακόμη ελπίδα για την αγάπη τους στέλνει κάθε μέρα για έναν ολόκληρο χρόνο από ένα γράμμα στην αγαπημένη του Άλι, εκείνη όμως δεν πρόκειται να διαβάσει ούτε ένα καθώς κανένα από αυτά δεν φτάνει στα χέρια της. Προς το τέλος του πολέμου, η Άλι αποφασίζει να βοηθήσει εθελοντικά ως νοσοκόμα, φροντίζοντας τραυματισμένους στρατιώτες. Εκεί, γνωρίζει τον αξιωματικό Λόν Χάμορντ Τζούνιορ, έναν νεαρό, όμορφο, έξυπνο και από εύπορη οικογένεια δικηγόρο, ο οποίος γρήγορα τη γοητεύει και ξεκινούν να βγαίνουν, ώσπου στη συνέχεια επρόκειτο με την ευχή των γονιών της να παντρευτούν. Η Άλι φαίνεται πραγματικά ευτυχισμένη, η ευτυχία της όμως κλονίζεται όταν το βλέμμα της πέφτει σε μία σελίδα εφημερίδας με τη φωτογραφία του Νόα. Εκείνος, κρατώντας την υπόσχεση που της έδωσε ένα βράδυ έχτισε για αυτήν το σπίτι των ονείρων της, όπως εκείνη του το περιέγραψε κάποτε.

Η Άλι αποφασίζει να τον συναντήσει νιώθοντας την ανάγκη να τον ξαναδεί και να δώσει ίσως έναν επίλογο. Ωστόσο, η συνάντηση αυτή θα κλονίσει κάθε βεβαιότητα και σιγουριά που ένιωθε για τις αποφάσεις της. Συναντώντας τον, μιλούν για τη ζωή, για το παρελθόν και όσα έζησαν οι δύο τους εκείνο το καλοκαίρι. Είναι φανερό πως η αγάπη που έτρεφαν ο ένας για τον άλλον δεν έχει χαθεί, κάτι το οποίο γίνεται ακόμη πιο φανερό μετά από ένα παθιασμένο φιλί που δίνουν ύστερα από μία βαρκάδα στη λίμνη που περικυκλώνει το σπίτι. Ακόμα, γίνεται λόγος για τα γράμματα, καθώς η Άλι ξεσπά σε κλάματα ζητώντας εξηγήσεις για τη διακοπή της επικοινωνίας τους, συνειδητοποιώντας τότε και την εμπλοκή της μητέρας της. Παρά την αναθέρμανση των συναισθημάτων τους και τη νοσταλγία για τα παλιά, η Άλι πρέπει να πάρει μία απόφαση σχετικά με το ποιόν θέλει να περάσει τη ζωή της. Βρίσκεται φανερά σε ένα δίλημμα, ενώ ανησυχεί για το γεγονός πως όποια απόφαση και αν πάρει κάποιος θα πληγωθεί. Τι θα συμβεί λοιπόν; Ποια απόφαση θα πάρει η Άλι; Τι θα της πει η καρδιά της και θα την ακολουθήσει;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα επιθυμεί να μάθει και η ηλικιωμένη κυρία στην οποία αφηγείται την ιστορία αυτή ο Νόα, η οποία πάσχει από άνοια και δεν μπορεί να θυμηθεί και να συνειδητοποιήσει πως η ίδια έδωσε αυτές τις απαντήσεις πριν από πολλά χρόνια. Ο αγαπημένος της, της διαβάζει συνεχώς την ιστορία τους προσπαθώντας να την βοηθήσει να θυμηθεί και πράγματι για κάποιες στιγμές τα καταφέρνει και συναντά πάλι την Άλι του, προτού εκείνη χαθεί ξανά στη λήθη που της προκαλεί η ασθένειά της. Η Άλι ολοφάνερα ακολούθησε την καρδιά της και βρήκε τον δρόμο της πίσω στην πρώτη της αγάπη και έμειναν μαζί για πάντα. Γιατί η αγάπη τους ήταν τόσο δυνατή που ακόμα και στο τέλος έμειναν αχώριστοι.

Πηγή Εικόνας: IMDb.com

Μία ταινία, που ίσως κάποιοι τη θεωρήσουν κοινότυπη και καθόλου ρεαλιστική, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν ύμνο στον αληθινό έρωτα και στην αγάπη. Δείχνει πως στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και πως υπάρχουν αναποδιές και εμπόδια, αλλά πως εάν αγαπάς τον άλλον και είσαι διατεθειμένος να τα ξεπεράσεις και να παλέψεις για αυτόν μπορείς να τα καταφέρεις. Είναι μία ταινία που μπορεί να προσφέρει με την όμορφη και συγκινητική ιστορία τις φοβερές ερμηνείες των ηθοποιών και τις και δυνατές σκηνές, μία δόση μαγείας και αισιοδοξίας που δυσκολεύεται κανείς να βρει στη σημερινή πραγματικότητα αλλά που όλοι χρειαζόμαστε. Καλό θα ήταν βέβαια να έχει κανείς δίπλα του ένα πακέτο χαρτομάντηλα ή και δύο…


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ

  • The notebook (2004) Official Trailer – Ryan Gosling movie, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ευδοκία Πολύζου
Ευδοκία Πολύζου
Γεννήθηκε το 2004 στα Τρίκαλα και είναι φοιτήτρια Νομικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Στον ελεύθερό της χρόνο της αρέσει διαβάζει λογοτεχνικά βιβλία και ποίηση, να βλέπει ταινίες, ενώ ασχολείται με το θέατρο. Στο μέλλον θα ήθελε να ασχοληθεί με τον δικαστικό κλάδο και τη συγγραφή.