21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΗ αυτοδημιούργητη Madam C.J. Walker: Μια ιστορία επιτυχίας και αυτοεξέλιξης

Η αυτοδημιούργητη Madam C.J. Walker: Μια ιστορία επιτυχίας και αυτοεξέλιξης


Της Ελένης Μανουδάκη,

Η σειρά του Netflix Self Made: Inspired by the Life of Madam C. J. Walker είναι μια αμερικανική δραματική τηλεοπτική σειρά με λίγα επεισόδια, βασισμένη στη βιογραφία On Her Own Ground της A’Lelia Bundles, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου 2020. Έλαβε γενικά θετικές κριτικές με επαίνους για την απόδοση της Octavia Spencer, ωστόσο δέχθηκε κριτική για διάφορες ιστορικές ανακρίβειες.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Netflix που εξερευνά τη ζωή της Madam C.J. Walker, μιας γυναίκας πρωτοπόρου στον χώρο της ομορφιάς και της κοσμητολογίας. Η υπόθεση της σειράς επικεντρώνεται στην πραγματική ιστορία της Walker, τον αγώνα της για τη δημιουργία μιας ευφυούς επιχείρησης και της προσπάθειάς της να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετώπιζε ως γυναίκα και ως Αφροαμερικανίδα κατά τη διάρκεια της αρχής του 20ού αιώνα.

Πηγή εικόνας: vogue.com/Courtesy Of Netflix

Η σειρά ξεκινάει από μια δύσκολη περίοδο της ζωής της πρωταγωνίστριας που ήταν στον «πάτο». Σε μία σχέση καταστροφική και χωρίς στοργή μένει μόνη της λόγω της «ασχήμιας» της. Τότε, σαν απο μηχανής θεός, εμφανίζεται η Addie, η οποία της υπόσχεται πως θα τη φροντίσει. Κι έτσι γίνεται, με τη μαγική φόρμουλα που χρησιμοποίησε πάνω της να καταφέρνει να νιώσει όμορφα όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Παίρνει το θάρρος να της ζητήσει να συνεργαστούν, ωστόσο η πρότασή της χλευάζεται και απορρίπτεται. Παρόλα αυτά, παίρνει το θάρρος να ξεκινήσει τα δικά της καλλυντικά και στο δικό της ταξίδι στον κόσμο των επιχειρήσεων και της κοσμητολογίας. Όσο γυναίκες δείχνουν ενδιαφέρον στο brand της τόσο μεγαλώνουν οι φιλοδοξίες της. Αλλάζει πόλη, παίρνει προσωπικό και όλη της η οικογένεια αφιερώνεται στην επιχείρησή της.

Καθώς η Walker προσπαθεί να χτίσει την επιχείρησή της, αντιμετωπίζει προκαταλήψεις λόγω του φύλου αλλά και της φυλής της. Κανένας άντρας επιχειρηματίας της εποχής δεν πιστεύει στην επιχείρησή και το όραμά της. Η μία απόρριψη φέρνει την άλλη και στον βωμό των επιχειρήσεων ρισκάρει ακόμα και τις προσωπικές της σχέσεις. Στον δρόμο για την επιτυχία έρχεται σε ρήξη με όλη της την οικογένεια και τους συνεργάτες της και πέφτει σε παγίδες ανταγωνιστών.

Πηγή εικόνας: nytimes.com/Amanda Matlovich/Netflix

Η σειρά αναδεικνύει πολλά σημαντικά κοινωνικά θέματα, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της φυλετικής διάκρισης, της γυναικείας αυτονομίας και της επιχειρηματικής επιτυχίας. Η σειρά, επίσης, αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο η Madam C.J. Walker χρησιμοποίησε την επιχειρηματική της επιδεξιότητα για να ενθαρρύνει άλλες γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Με αυτόν τον τρόπο, η σειρά προσφέρει μια εμπνευσμένη αναπαράσταση της ζωής της Madam C.J. Walker, αναδεικνύοντας την αφοσίωσή της στην επιτυχία και την ανατροπή των συμβατικών προσδοκιών.

Η σειρά διαθέτει εντυπωσιακό καστ, με την Octavia Spencer να ενσαρκώνει την πρωταγωνίστρια ρόλο της Madam C.J. Walker. Η ερμηνεία της Spencer προσδίδει βάθος και συναίσθημα στην πορεία της ηρωίδας από τις πρώτες προσπάθειές της έως την επιτυχημένη επιχειρηματική της πορεία. Για την ερμηνεία της, η Spencer έλαβε υποψηφιότητα για το Primetime Emmy Award για την εξαιρετική πρωταγωνίστρια σε μια περιορισμένη σειρά ή ταινία. Επίσης, οι ταλαντούχοι Blair Underwood, Carmen Ejogo και Garrett Morris συμβάλλουν στο να ζωντανέψει το περιβάλλον της εποχής και να εμβαθύνει στην αφήγηση της σειράς. Οι εξαιρετικές ερμηνείες του καστ συμβάλλουν στην αποτυπωμένη αναπαράσταση της ζωής και των προκλήσεων που αντιμετώπισε η Madam C.J. Walker.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Αυτοδημιούργητη: Μαντάμ Σι Τζέι Γουόκερ, imdb.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ελένη Μανουδάκη
Ελένη Μανουδάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου στην κατεύθυνση των Δημοσίων Θεσμών. Κατέχει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και καλή της γερμανικής. Είναι μέλος σε 2 χορευτικές ομάδες, μία ομάδα dancehall και μία ομάδα hip hop. Αφιερώνει πολύ χρόνο στην ζωγραφική και τη κατασκευή χειροποίητων έργων, όπου στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά με αυτό. Στον ελεύθερό της χρόνο πηγαίνει στο θέατρο και βλέπει σειρές και ταινίες, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον ελληνικό κινηματογράφο.