19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΟι πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προ των πυλών

Οι πρώτες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης προ των πυλών


Της Κατερίνας Αϊβαλιώτη,

Στην Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, φέτος το καλοκαίρι, δεν ανιχνεύεται κανένα ίχνος ανάπαυλας για εκείνον ή τους Υπουργούς του. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης των πυρκαγιών σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν αξιολογήσεις προσώπων και εξήχθησαν συμπεράσματα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται από εδώ και πέρα στον μηχανισμό πυροπροστασίας. Με την ευχή τα σενάρια αυτά να μην επαναληφθούν, η Kυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί τον μήνα αυτό, έτσι, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για τις αλλαγές που σχεδιάζει στα τρία Υπουργεία προτεραιότητας: Υγείας, Δικαιοσύνης και Παιδείας.

ΥΓΕΙΑ

Μια από τις υποσχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της υγείας προεκλογικά –και ίσως από τις πιο επείγουσες γι’ αυτή την τετραετία– είναι η επανασύσταση του Ε.Κ.Α.Β. Η αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών του Ε.Κ.Α.Β. δεν περιορίζεται, απλώς, στις επιθυμητές και ουσιαστικές προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, αλλά περιλαμβάνει μια εκ βάθρων ανανέωση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του. Μάλιστα, έκλεισε η πλατφόρμα για την άμεση στελέχωση 250 ατόμων ως πληρώματα για ασθενοφόρα του Ε.Κ.Α.Β. στην Αττική, παρά ταύτα υποβλήθηκαν μόνο 180 αιτήσεις, αποδεικνύοντας, έτσι, την ανησυχητική φύση του προβλήματος.

Καθώς στο πρόσφατο παρελθόν, ο αρμόδιος Υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ήρθε αντιμέτωπος με αλλεπάλληλες προκλήσεις όσον αφορά το Ε.Κ.Α.Β., κάποια από τα μέτρα ενίσχυσης της αποδοτικότητας των υπηρεσιών αφορούν, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση της ποιότητας στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και στο σύστημα εφημεριών. Όμως, εκτός από το Ε.Κ.Α.Β., έμφαση θα δοθεί και σε άλλους θεσμούς, όπως, για παράδειγμα, στον οικογενειακό γιατρό, στη μείωση των καθυστερήσεων, στις λίστες των χειρουργείων και στην ψυχική υγεία.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο ανασχηματισμός στον τομέα της Δικαιοσύνης έχει ήδη αρχίσει από τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Φλωρίδη. Συγκεκριμένα, στόχο αποτελούν ορισμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προκειμένου, από τη μια, να επιταχυνθεί η διαδικασία των δικών και από την άλλη, να αποτραπεί η υπερβολική δικομανία. Επιπροσθέτως, στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ένα ακόμα μέτρο, σύμφωνα με το οποίο, όποιος απασχολήσει τα δικαστήρια χωρίς να συντρέχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος, θα του επιβάλλεται βαρύ πρόστιμο, ενώ, ταυτόχρονα, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρές κατηγορίες πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να καταλήξουν στη φυλακή, διότι οι ποινές θα εκτελούνται.

Ωστόσο, οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Με γνώμονα την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας προβλέπεται, με νομοθετική παρέμβαση, η κατάργηση του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων και η αντικατάστασή του από ένα 3μελές, το οποίο, μέχρι πρότινος, δίκαζε υποθέσεις σε πρώτο βαθμό, δίνοντας, έτσι, την ευκαιρία σε δύο εφέτες να στελεχώσουν νέα δικαστήρια. Απαιτούνται, επιπροσθέτως, περισσότερες αίθουσες για τα εφετεία και, σύμφωνα με το Υπουργείο, προγραμματίζεται η δημιουργία τεσσάρων νέων αιθουσών έως τον Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή, το ηλεκτρονικό σύστημα κατάθεσης εγγράφων ενισχύεται άμεσα, έτσι ώστε να επιτραπεί μια πιο γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των καταθέσεων από δικηγόρους και υπηρεσίες της Δικαιοσύνης.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάζει τη νομοθετική παρέμβαση για μη κρατικά Πανεπιστήμια και ανοίγει τον διάλογο με ξένα Πανεπιστήμια, προκειμένου να τους προσελκύσει το ενδιαφέρον, ώστε να ανοίξουν αντίστοιχα παραρτήματα στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση πρέπει να είναι έτοιμη έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, στα δημόσια Πανεπιστήμια θα δοθεί μεγάλη οικονομική ενίσχυση με κονδύλια που θα αγγίξουν το ύψος του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, με σκοπό να αξιοποιηθούν για ποικίλες δαπάνες, όπως για παράδειγμα, στη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Όσον αφορά τα σχολεία, θα πραγματοποιηθεί άμεση εγκατάσταση διαδραστικών πινάκων, ενώ παράλληλα το πλαίσιο της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα αναμορφωθεί σημαντικά. Στο ίδιο πλαίσιο, εξετάζεται και η αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και των βιβλίων, προκειμένου οι μαθητές να προετοιμάζονται καταλλήλως σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και της συνεχούς τεχνολογικής προόδου.

Όπως είναι λογικό, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η προϋπηρεσία του στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την προηγούμενη τετραετία έχει προσφέρει τα κατάλληλα εφόδια, έτσι, ώστε σειρά στη διαδικασία ψηφιοποίησης να λάβει και το Υπουργείο Παιδείας. Το στοίχημα τώρα είναι η ανακούφιση των υπαλλήλων από τη γραφειοκρατική επιβάρυνση, η αποτελεσματικότητα στην εργασία τους, επιπλέον, όμως, οι πολίτες που θέλουν να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο για οποιονδήποτε λόγο, να μην κωλύονται.

Οι προετοιμασίες των μεταρρυθμίσεων αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, επιπλέον, όμως, θα καταγραφούν μια σειρά νομοσχεδίων που ενδέχεται να φτάσουν σε αριθμό κοντά στα δέκα. Αναμένεται ότι τα περισσότερα από αυτά, μέχρι το τέλος του 2023, θα έχουν υποβληθεί στο Κοινοβούλιο. Όπως αποδείχθηκε στο παρελθόν, έτσι και τώρα, οι υποσχέσεις γίνονται πράξεις.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Τρέχουν από τώρα για το φθινόπωρο, tovima.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Αϊβαλιώτη
Κατερίνα Αϊβαλιώτη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 2003. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, το νομικό κόσμο και την έρευνα του κοινωνικού-ιστορικού παρελθόντος. Είναι λάτρης της κλασικής, και κυρίως, ξένης λογοτεχνίας και τέχνης.