19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΚωνσταντίνος Πελετίδης: Ο Δήμαρχος που «μεταμόρφωσε» την Πάτρα

Κωνσταντίνος Πελετίδης: Ο Δήμαρχος που «μεταμόρφωσε» την Πάτρα


Της Χιόνας Οικονομάκη,

Γεννημένος το 1953 στην Κοζάνη και με καταγωγή από τον Πόντο, ο Κωνσταντίνος Πελετίδης σπούδασε Ιατρική στην Ιταλία και, στη συνέχεια, επιλέγοντας τον τομέα της Καρδιολογίας, εργάστηκε στο νοσοκομείο «Γ.Ν. Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, στην οποία και επέλεξε να ζήσει και να δραστηριοποιηθεί στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα. Ο Πελετίδης υπήρξε Πρόεδρος των Αγροτικών Ιατρών του νομού Πέλλας, μέλος της επιτροπής Ιατρών του Νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και Πρόεδρος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρέων. Έχει, ακόμα, διατελέσει μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Αχαΐας του Κ.Κ.Ε., ενώ υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής του εν λόγω κόμματος στις Εθνικές Εκλογές του 2007, καθώς και σε αυτές του 2009.

Από το 1999, οπότε εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Παναγιώτη Κοσιώνη, συμμετέχει ανελλιπώς στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας. Στις Εκλογές του 2010, όντας για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων και υποστηριζόμενος από το Κ.Κ.Ε, κατέλαβε την τρίτη θέση. Στις επόμενες εκλογές, του 2014, κατόρθωσε να εκλεγεί δήμαρχος Πατρέων με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση Πάτρας», ενώ στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη με ποσοστό 70,91%.

Ως Δήμαρχος της Πάτρας, επομένως, ο Κώστας Πελετίδης έχει κατορθώσει να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του με την ενεργή του δράση και τις άμεσες πρωτοβουλίες του, που αποσκοπούν στην καταπολέμηση κοινωνικών ζητημάτων που μαστίζουν τον τόπο, όπως είναι η φτώχεια, η εξαθλίωση, η ανισότητα και το χαμηλό βιοτικό επίπεδο απόρων και αστέγων. Ο Δήμαρχος έχει προβεί σε ορισμένες ενέργειες μείζονος σημασίας, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην ολιστική αναδιαμόρφωση της πόλης της Πάτρας, αλλά και στην αναδιάρθρωση της ίδιας της κοινωνίας. Αναλυτικότερα, έχει μεριμνήσει για την παροχή ημερήσιας διατροφής στους κατοίκους που το έχουν ανάγκη, ενώ, παράλληλα, έχει φροντίσει να πραγματοποιείται κατ’ οίκον διανομή φαγητού, μέσω δίκυκλων, στους ανθρώπους εξαιτίας κάποιου είδους αναπηρίας, κάποιας ασθένειας ή ακόμα και λόγω ηλικίας δεν δύνανται να προβούν κατά μόνας στην εν λόγω ενέργεια. Για την υποστήριξη, λοιπόν, των προαναφερθεισών δράσεων, ο Δήμαρχος μερίμνησε για την ύπαρξη κεντρικών μαγειρείων που ανέλαβαν την πραγμάτωση της τροφοδοσίας, ενώ, συνολικά, στην Πάτρα έχουν δημιουργηθεί 13 δομές που εξυπηρετούν την τροφοδοσία των απόρων.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ / INTIME NEWS

Με το σύνθημα του Δημάρχου να είναι «Κανείς μόνος του στην κρίση», ο Δήμαρχος πέτυχε τη μείωση των δημοτικών τελών και την αύξηση για τη μεγάλη ιδιοκτησία, ενώ, παράλληλα, ο Δήμος έχει στελεχωθεί από ανθρώπους με διάθεση να εργαστούν και να προσφέρουν βοήθεια στους συμπολίτες τους. Ένα ακόμα γνώρισμα της δημαρχίας του Πελετίδη, ιδιαίτερα θετικό, αποτελεί η ορθολογική διαχείριση του έργου της αποκατάστασης της πλαζ. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες και τα μηχανήματα που διέθετε ο Δήμος χρησιμοποιήθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς αποκατάσταση του οδοστρώματος, δίνοντας πρακτικές λύσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Μία ακόμα άξια αναφοράς πρωτοβουλία του Δημάρχου της Πάτρας αφορά την αξιοποίηση των ελαιόδεντρων. Ειδικότερα, η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, εν γένει, βρέθηκε στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, μέσα από τις οποίες αναδείχθηκε το ζήτημα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων με ελαιόδεντρα. Οι εκτάσεις αυτές αποφασίστηκε να δοθούν προς αξιοποίηση, κατόπιν παραχώρησης του δικαιώματος εκλογής και εκμετάλλευσης του καρπού, σε άπορες οικογένειες, πολύτεκνους και ανέργους.

Συνεπώς, ο Κωνσταντίνος Πελετίδης, ένας πολιτικός με όραμα και διάθεση για εργασία, έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των δομών της Πάτρας και ιδίως στην αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Η κοινωνική του δράση, αμιγώς ανθρωπιστική, προσανατολίζεται προς το κοινό συμφέρον, την αλληλεγγύη και την παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο. Πρόκειται για γνωρίσματα που συνιστούν «θεμέλιους λίθους» για το σκεπτικό και την κοσμοθεωρία ενός ειλικρινούς πολιτικού, που δίνει προτεραιότητα στο κοινό συμφέρον και επιδιώκει την αλλαγή, την εξέλιξη και την ευημερία.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χιόνα Οικονομάκη
Χιόνα Οικονομάκη
Είναι φοιτήτρια του Τμήματος Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Κατάγεται από τη Μάνη και αγαπάει ιδιαίτερα τον τόπο της και την Ιστορία του. Από μικρή ηλικία της άρεσε η λογοτεχνία και αργότερα η ποίηση. Αγαπημένος της ποιητής είναι ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.