22.9 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΆρχισαν τα όργανα στη Ν.Δ.;

Άρχισαν τα όργανα στη Ν.Δ.;


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Το κυβερνών κόμμα βρίσκεται στον πρώτο μήνα διακυβέρνησης ενόψει της νέας τετραετίας που μόλις ξεκίνησε. Η λαϊκή εντολή στις προηγηθείσες Εθνικές Εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου ήταν ξεκάθαρη, καθώς έδωσε ευρύ προβάδισμα στη Ν.Δ. έναντι των λοιπών κομμάτων, τα οποία δεν κατάφεραν να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.

Κατά τον πρώτο μήνα της νέας Κυβέρνησης έχουν διαπιστωθεί κάποιοι τριγμοί, τόσο σε επίπεδο μελών του υπουργικού συμβουλίου όσο και σε επίπεδο στελεχών ενόψει της 8ης Οκτωβρίου, ημέρα διεξαγωγής των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών. Τα πρώτα «παρατράγουδα» προέκυψαν από τους Υπουργούς Φλωρίδη και Βορίδη, οι οποίοι δεν ακολούθησαν τη «γραμμή» του κόμματος όσον αφορά το ακαταδίωκτο των τραπεζιτών ή τη θέσπιση του πολιτικού γάμου για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Από εκεί και πέρα, τις τελευταίες μέρες η Ν.Δ. είναι αντιμέτωπη με το ζήτημα των πυρκαγιών και της διαχείρισής τους, ενώ, παράλληλα, φέρει το βάρος της απώλειας ανθρώπινων ζωών και της καταστροφής περιουσιών. Παράλληλα, λίγες ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Νότης Μηταράκης παραιτήθηκε από τη θέση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, παραίτηση η οποία έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό.

Πηγή εικόνας: athensvoice.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Όμως, τριγμοί έχουν αρχίσει να προκαλούνται και στο μέτωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αρχίζει να ενεργοποιείται δυναμικά λόγω των επερχόμενων Αυτοδιοικητικών Εκλογών. Το κόμμα της Πειραιώς πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε τα ονόματα των υποψήφιων Περιφερειαρχών, στους οποίους έχει δώσει το χρίσμα, σηματοδοτώντας, έτσι, και επίσημα τη στήριξή της σε αυτούς. Μέχρι εδώ καλά. Ή μήπως όχι; Για τον πρώην Βουλευτή Κοζάνης, Γιώργο Αμανατίδη, μάλλον δεν ήταν τόσο ρόδινη η κατάσταση. Ο Αμανατίδης, παρά την επίσημη ανακοίνωση του κόμματός του για στήριξη στον εν ενεργεία Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, δεν δίστασε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την εν λόγω Περιφέρεια. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, η αντίδραση, πάντως, της Ν.Δ. ήταν άμεση και ακαριαία, αφού προχώρησε στη διαγραφή του Γιώργου Αμανατίδη από τις τάξεις του κόμματος.

Το μήνυμα που στέλνει με αυτόν τον τρόπο το κυβερνών κόμμα είναι ότι θέλει να προλάβει άλλα στελέχη που ενδεχομένως προσβλέπουν σε αντίστοιχες ενέργειες και είναι πιθανό να βλάψουν το κόμμα. Θυμόμαστε, άλλωστε, τι συνέβη το 2014 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όταν υπήρξε τοπική διάσπαση, καθώς ήταν δύο οι υποψήφιοι προερχόμενοι από το «γαλάζιο στρατόπεδο»: ο Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Γιάννης Ιωαννίδης –ο οποίος έλαβε το χρίσμα και τελικά ηττήθηκε

Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις αναμένεται να έχουν ενδιαφέρον σε όλα τα επίπεδα και να διαπιστώσουμε αν στο τέλος της διαδικασίας η Ν.Δ. θα έχει επιτύχει τον στόχο της, δηλαδή να διατηρήσει τη δυναμική της πανελλαδικά και να εξασφαλίσει τη νίκη στους κρίσιμους Δήμους και Περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.