21.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΙστορίαΣαν ΣήμεραΣαν Σήμερα - 25 Ιουλίου

Σαν Σήμερα – 25 Ιουλίου


Του Γρηγόρη Χατζή,

325: Λαμβάνει τέλος η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, η οποία επίλυσε σημαντικά εκκλησιαστικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, εισήγαγε το σύμβολο της πίστεως (Πιστεύω) και τη μέθοδο υπολογισμού του Πάσχα.

1261: Ο στρατός των Ρωμαίων ανακαταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη από τους Σταυροφόρους που την έλεγχαν τα τελευταία χρόνια και έτσι γίνεται ξανά έδρα της αυτοκρατορίας.

1797: Ο Βρετανός ναύαρχος Horatio Nelson κάνει μη επιτυχή προσπάθεια κατάληψης της Τενερίφης. Χάνει 200 συντρόφους του, αλλά και ο ίδιος τραυματίζεται σοβαρά.

1832: Καταγράφεται στη Μασαχουσέτη το πρώτο σιδηροδρομικό ατύχημα στις Η.Π.Α. και ένα από τα πρώτα παγκοσμίως. Ένας άνθρωπος σκοτώνεται και άλλοι τρεις τραυματίζονται σοβαρά.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

1893: Εγκαινιάζεται το μεγάλο έργο της διώρυγας της Κορίνθου, το οποίο συνεισέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπορίου και γενικότερα της οικονομίας της Ελλάδας. Η διώρυγα ενώνει τον Σαρωνικό με τον κορινθιακό κόλπο και έτσι η μεταφορά αγαθών γίνεται ευκολότερη χωρίς να χρειάζεται τα πλοία να κάνουν τον περίπλου της Πελοποννήσου. Τα έργα για τη δημιουργία της ξεκίνησαν το 1881 και η κατασκευή της ήταν από τις βασικές φιλοδοξίες του Χαριλάου Τρικούπη. Ωστόσο, στα εγκαίνιά της παρευρέθηκε ο Σωτήριος Σωτηρόπουλος που είχε αντικαταστήσει τον Τρικούπη στη θέση του Πρωθυπουργού λίγες εβδομάδες νωρίτερα.

1917: Στη Γαλλία, καταδικάζεται σε θάνατο η Ολλανδή χορεύτρια Margaretha Geertruida, γνωστή ως Mata Hari, αφού κατηγορήθηκε για παροχή βοήθειας στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1929: «Σπάει» ένα έθιμο πολλών χρόνων στο Βατικανό, όταν ο Πάπας Πίος ΙΑ’ κάνει την εμφάνισή του εκτός κρατιδίου, αντίθετα με την αντίληψη που επικρατούσε τα προηγούμενα χρόνια που ήθελε τους Πάπες «φυλακισμένους» εντός αυτού.

1943: Ο Benito Mussolini παραιτείται από δικτάτορας της Ιταλίας, μετά από πιέσεις που δέχεται και έτσι το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας λαμβάνει τέλος.

1963: Στις Η.Π.Α. ψηφίζεται νόμος που θεσμοθετεί την ίση αμοιβή μεταξύ των δύο φύλων.

Πηγή εικόνας: history.com

1978: Γεννιέται το πρώτο μωρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης παγκοσμίως, στο νοσοκομείο Oldham στην ομώνυμη πόλη της Αγγλίας. Επιβλέπων γιατρός ήταν ο γυναικολόγος Patrick Steptoe, που θεωρείται και θεμελιωτής της συγκεκριμένης μορφής γονιμοποίησης. Η Louise Joy Brown, το μωρό που γεννήθηκε, ζύγιζε 2,6 κιλά και ήταν υγιέστατη, παρόλο που υπήρχαν κίνδυνοι καθώς η γέννησή της ήταν ουσιαστικά ένα επιτυχές «πείραμα» που ο Steptoe προσπαθούσε χρόνια να πετύχει μαζί με τους γονείς της. Σήμερα, η Brown ζει εντελώς φυσιολογικά, ενώ έχει γράψει και βιβλίο για την εμπειρία της μεγαλώνοντας ως ο πρώτος άνθρωπος που γεννήθηκε μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής.

Πηγή εικόνας: wikipedia.org

2000: Αεροπορικό δυστύχημα λαμβάνει χώρα στο Παρίσι. Η πτήση της Air France 4590 από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, αφού μέρος του τροχού του Concorde που θα εκτελούσε την πτήση έσπασε κατά την απογείωση και αργότερα προκλήθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος. Τα αεροπλάνα αυτού του τύπου ήταν θεωρητικά ιδιαίτερα καινοτόμα αφού ήταν πολύ πιο γρήγορα από τα συμβατικά. Για παράδειγμα, το συγκεκριμένο ταξίδι θα εκτελούταν σε 3 ώρες. Ο συνολικός απολογισμός νεκρών ήταν 113, δηλαδή σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες του αεροπλάνου. Το γεγονός ήταν η αιτία που τα αεροπλάνα Concorde αποσύρθηκαν από την υπηρεσία για πάντα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Συλλογικό έργο, ‘’Σαν Σήμερα στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία’’, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • DanSnow, ‘’ Σαν σήμερα στην παγκόσμια ιστορία’’, εκδόσεις Μεταίχμιο
  • Σαν Σήμερα 25 Ιουλίου, sansimera.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γρηγόρης Χατζής
Γρηγόρης Χατζής
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι λάτρης της αρθρογραφίας και της δημοσιογραφικής έρευνας σε όλο το φάσμα της. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά, ενώ επίσης μαθαίνει και Ισπανικά. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με το τένις, την μουσική και τα ταξίδια.