18 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςΒιβλιοΔιαβάσαμε και προτείνουμε: “Bob Dylan: Highway 61 Revisited” του Mark Polizzotti

Διαβάσαμε και προτείνουμε: “Bob Dylan: Highway 61 Revisited” του Mark Polizzotti


Της Μαρίας Κουλούρη,

Ο Bob Dylan είναι, ίσως, ο καλλιτέχνης που συνδύασε καλύτερα τον folk-country ήχο με τη rock. Είναι ένας καλλιτέχνης πολύ αγαπητός και πολύ μισητός ταυτόχρονα. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μέτριος ή αδιάφορος. Όταν το 1965 αποστασιοποιήθηκε από την ακουστική μουσική που κυκλοφορούσε έως τότε και αποφάσισε να κυκλοφορήσει έναν «ροκ» δίσκο, ξεσήκωσε πολλές αντιδράσεις. Το βιβλίο Bob Dylan: Highway 61 Revisited του Mark Polizzotti είναι αφιερωμένο σε αυτόν τον δίσκο του Bob Dylan και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα αφιέρωμα γι’ αυτόν τον δίσκο, το οποίο περιλαμβάνει ιστορίες για τη δημιουργία αυτού και των τραγουδιών του, συνεντεύξεις ακόμα και του ίδιου του Bob Dylan, «μυστικά» πίσω από τη φωτογραφία εξωφύλλου του δίσκου κ.ά.

Ο Mark Polizzotti. Πηγή εικόνας: nationalbook.org

Το βιβλίο υπογράφει ένας σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, ο Mark Polizzotti. Πρόκειται για έναν Αμερικάνο συγγραφέα και μεταφραστή, ο οποίος έχει γράψει 11 βιβλία, με το πιο πρόσφατο που εκδόθηκε το 2018 και φέρει τον τίτλο Sympathy for the Traitor: A Translation Manifesto. Σημαντική, επίσης, είναι και η προσφορά του στη μετάφραση, αφού έχει μεταφράσει από τα γαλλικά πάνω από 50 βιβλία συγγραφέων όπως ο Gustave Flaubert, ο Marguerite Duras και ο André Breton. Έχει τιμηθεί με το βραβείο Λογοτεχνίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Γραμμάτων το 2016, ενώ απασχολείται ως εκδότης και αρχισυντάκτης στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη. Ο πρόλογος του βιβλίου είναι του πολυγραφότατου ποιητή, συγγραφέα και μεταφραστή, Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη, ενώ η μετάφραση είναι του Πάνου Τομαρά, ο οποίος έχει αναλάβει τη μετάφραση σε πολλά συγγραφικά έργα εδώ και περίπου μια εικοσαετία.

Αντί προλόγου χρησιμοποιούνται 4 ξεχωριστά αποσπάσματα, τα οποία αφορούν ισάριθμα χαρακτηριστικά του καλλιτέχνη Bob Dylan. Στη συνέχεια αναφέρεται: «Ο δίσκος σού τραβάει την προσοχή πριν καν βγάλεις το πλαστικό περιτύλιγμα του εξωφύλλου. Εξαιτίας του βλέμματος. Κανείς άλλος δεν έδειχνε έτσι απροκάλυπτα θρασύς στο εξώφυλλο ενός άλμπουμ». Στο σημείο αυτό ο συγγραφέας δίνει ερμηνείες και λεπτομέρειες για το εξώφυλλο του δίσκου. Σε αυτό, ο Dylan απεικονίζεται να κάθεται μπροστά από την είσοδο του διαμερίσματος του μάνατζέρ του, ενώ φοράει ένα μεταξένιο πουκάμισο με μοβ και μπλε λεπτομέρειες και από μέσα φαίνεται μια άσπρη μπλούζα με το έμβλημα των μοτοσικλετών Triumph. Στο δεξί του χέρι κρατά γυαλιά ηλίου τύπου Ray-Ban. Ο συγγραφέας, όμως, εστιάζει στο βλέμμα του Dylan. Το βλέμμα του χαρακτηρίζεται ως προκλητικό και άμεσο, αφού η εποχή του 1965 είχε ως τάση οι καλλιτέχνες να έχουν χαμόγελο και θετική «αύρα», σε αντίθεση με τους ροκ σταρ της δεκαετίας του ’70, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν για την πιο προκλητική εικόνα τους. Ο Dylan θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πρόδρομος» αυτών των καλλιτεχνών, αν και ο ίδιος δεν χαρακτήριζε ποτέ τον εαυτό του ως ροκ σταρ.

Ο Bob Dylan. Πηγή εικόνας: rollingstone.com / Everett Collection

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως το άλμπουμ Highway 61 Revisited περιλαμβάνει το πιο αναγνωρίσιμο και πετυχημένο εμπορικά τραγούδι του Dylan, το Like a Rolling Stone. Η ιστορία του τραγουδιού είναι αρκετά περιπετειώδης, καθώς η δισκογραφική Columbia εμπόδιζε την κυκλοφορία ολόκληρου του τραγουδιού, αφού το θεωρούσε πολύ μεγάλο (6 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα). Η εταιρεία του πρότεινε να το κόψει, όμως ο Dylan αρνήθηκε. Ο Polizzotti χαρακτηριστικά αναφέρει: «Όμως ο Ντίλαν αρνήθηκε και από «επικείμενη», η κυκλοφορία «μετατέθηκε επ’ αόριστον», που στη γλώσσα της μουσικής βιομηχανίας σημαίνει «στις τριάντα δύο του μηνός». Όταν, τελικά, το κομμάτι κυκλοφόρησε στις 20 Ιουλίου του 1965, γνώρισε τέτοια επιτυχία που απείλησε να εκθρονίσει από τις πρώτες θέσεις των charts τα «ιερά τέρατα», τους Beatles.

Όσα αναφέρθηκαν είναι μόνο λίγα σημεία από το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα του Polizzotti στον κορυφαίο δίσκο ενός μουσικού θρύλου της Αμερικής. Ο Bob Dylan είναι μια ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα, αφού κατάφερε να «βάλει» το folk rock στον παγκόσμιο χάρτη μουσικής, ώστε να ακουστεί και να εκτιμηθεί όπως του αξίζει.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Μαρία Κουλούρη, Αρχισυντάκτρια Ύλης
Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1999 και ζει στην Αθήνα, ενώ κατάγεται από την κοσμοπολίτικη Κέρκυρα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη φωτογραφία, τη μουσική και τη συγγραφή. Αγαπά τον πολιτισμό, την τέχνη και τα ταξίδια.