18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚορωνησία: Ένας μικρός θησαυρός της φύσης στην Ήπειρο

Κορωνησία: Ένας μικρός θησαυρός της φύσης στην Ήπειρο


Της Μαρίας Μπαλαούρα, 

Η Ελλάδα, ως γνωστόν, έχει αρκετά ανεξερεύνητα από πολλούς μέρη, τα οποία, όμως, κρύβουν μια ξεχωριστή ομορφιά και ιστορία. Ένα τέτοιο μέρος είναι και η Κορωνησία ή, όπως είναι αλλιώς γνωστή, Κορακονησιά ή Κυρονησία, ένα σύμπλεγμα μικρών νήσων στην καρδιά του Αμβρακικού κόλπου, που αποτελεί όχι μόνο ένα γαλήνιο περιβάλλον, αλλά και έναν πολύ σημαντικό υδροβιότοπο.

Η Κορωνησία απέχει 25 χιλιόμετρα από την πόλη της Άρτας και οδεύοντας προς τα εκεί ξεδιπλώνεται μια μαγευτική εικόνα φυσικής ομορφιάς των λιμνοθαλασσών Λογαρού και Τσουκαλιό. Λέγεται πως κάποτε αυτά τα μικρά νησάκια, που πλέον αποτελούν την «Πολυνησία» της Ελλάδας, όπως, επίσης, έχει χαρακτηριστεί, ήταν ενωμένα στη στεριά, αλλά με τα χρόνια η θάλασσα κατάπιε μεγάλα μέρη της γης, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η εντύπωση πως το χωριό αιωρείται.

Ο οικισμός βρίσκεται στο ύψωμα, με τους κατοίκους να απολαμβάνουν τη θέα του Αμβρακικού κόλπου, ο οποίος προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura ως εθνικό πάρκο. Οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού ανέρχονται περίπου στους 100, όμως το καλοκαίρι το χωριό γεμίζει από κόσμο, είτε πρόκειται για Αρτινούς είτε για «εναλλακτικούς τουρίστες» που έρχονται να απολαύσουν την ηρεμία του τόπου, να κολυμπήσουν στις τροπικές παραλίες του, να παρατηρήσουν και να φωτογραφίσουν τα τόσα είδη πανίδας που φιλοξενεί. Επίσης, στο χωριό γίνονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις τον μήνα του Αυγούστου, με πιο γνωστή τη γιορτή της Σαρδέλας, αλλά, επίσης, διοργανώνονται και αθλητικές εκδηλώσεις, όπως τρίαθλο και η θαλάσσια διαδρομή που εκτελούν κολυμβητές από την Κορωνησία ως τη Βόνιτσα τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ακόμα, το χωριό είναι ιδανικό για beach volley, καγιάκ αλλά και ιστιοπλοΐα.

Οι κάτοικοι της Κορωνησίας ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό και την αλιεία, αφού η περιοχή είναι πολύ γνωστή για το φρέσκο και γευστικότατο ψάρι που οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν στις λίγες ταβέρνες που διαθέτει. Μερικά από τα πιο γνωστά είδη ψαριών είναι σουπιές, σαλάχια, τσιπούρες, γαρίδες, χέλια, κεφαλόπουλα, γλώσσες και λαβράκια.

Πηγή Εικόνας: flickr.com / Δικαιώματα χρήσης: Thomas Koutsochristos

Τα ρηχά και ζεστά νερά της θάλασσας είναι ιδανικά για την αναπαραγωγή όλων αυτών των ειδών αλλά και των θαλάσσιων ζώων, όπως οι χελώνες, αλλά και δελφίνια που είναι πιθανό να συναντήσει κανείς στο λιμανάκι τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Επιπλέον, η Κορωνησία φιλοξενεί πολλά και σπάνια είδη πτηνών, όπως φλαμίνγκο αλλά και το πτηνό Τσικνιά, ενώ στο κοντινό χωριό Ανέζα έχουν καταγραφεί φωλιές 35 ζευγών σπάνιων και απειλούμενων αργυροπελεκάνων.

Εκτός από τη φυσική ομορφιά και τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί το Πέρα Νησί, μια ακόμη γνωστή ονομασία για την Κορωνησία, διαθέτει, όπως όλα τα μέρη της Ελλάδας, πλούσια ιστορία και μνημεία, όπως τη Βυζαντινή εκκλησία 7ου ή 10ου αιώνα αφιερωμένη στη γέννηση της Παναγίας, αλλά και το μικρό, οχυρωματικό και καλά διατηρημένο κάστρο Κούλιας Κορωνησίας. Το συγκεκριμένο κάστρο λέγεται πως χτίστηκε περίπου το 1807, αλλά μια εναλλακτική θεωρία είναι πως κατασκευάστηκε το 1860, την περίοδο που η Ήπειρος ήταν ακόμη τουρκοκρατούμενη, σε μια προσπάθεια των Τούρκων να ενισχύσουν τα οχυρά τους. Πλέον, το κάστρο φιλοξενεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι.

Η Κορωνησία προσελκύει λάτρεις της φωτογραφίας άγριας ζωής, ποδηλάτες και πεζοπόρους, όσους αναζητούν τον εναλλακτικό τουρισμό, ενώ τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και προσκόπους.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Κορωνησία, discoverarta.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Κορωνησία: Ένα μικρό νησί-εμπειρία σε έναν ανεξερεύνητο κόλπο, travel.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Κορωνησία: Το μικρό ανεξερεύνητο ψαροχώρι της Άρτας, iefimerida.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Κούλια Κορωνησίας, kastra.eu, διαθέσιμο εδώ
  • Κορωνησία Άρτας, youtube.com, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Μαρία Μπαλαούρα, Αρχισυντάκτρια «Μικρά Καθημερινά»
Γεννήθηκε το 2002 στην Αθήνα. Είναι φοιτήτρια στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα. Ασχολείται με τη μαγειρική, την ποίηση και τους παραδοσιακούς χορούς.