21.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμός«Κήπος» του Pablo Simonetti: Ένα βιβλίο για την τέχνη της «κηπουρικής των...

«Κήπος» του Pablo Simonetti: Ένα βιβλίο για την τέχνη της «κηπουρικής των συναισθημάτων»


Της Μαρίνας Ταμπάκογλου,

Ο συγγραφέας του βιβλίου Kήπος και πολλών άλλων ακόμη, Pablo Simonetti, γεννήθηκε στο Σαντιάγο της Χιλής το 1961 από οικογένεια μεταναστών από την Ιταλία. Σπούδασε στο Καθολικό Πανεπιστήμιο την ιδιότητα του πολιτικού μηχανικού, ενώ απέκτησε Mastetr στον τομέα Engineering Economic Systems από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Ασχολήθηκε για κάποιο χρονικό διάστημα με τον τομέα, όμως, δεν ήταν κάτι που τον κέρδισε. Έτσι, από το 1996 αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα, με αποτέλεσμα να δραστηριοποιηθεί δραστικά στον χώρο της λογοτεχνίας, στον οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Πριν περίπου δέκα χρόνια, κυκλοφόρησε το βιβλίο με το όνομα Κήπος. Η πρώτη του έκδοση ήταν στα ισπανικά. Αποτελεί ένα μυθιστόρημα που, μέσα από την αφήγηση της ιστορίας του, είναι διδακτικό και ευαισθητοποιεί τον αναγνώστη. Στη δική μας χώρα έγινε γνωστό μετά τη μετάφρασή του από την Έφη Γιαννοπούλου, που ειδικεύεται σε μεταφράσεις βιβλίων, το 2020, δηλαδή, έξι χρόνια αργότερα από την πρώτη του έκδοση.

Ποιο είναι, όμως, το κυρίως θέμα του έργου; Το βιβλίο περιγράφει το πώς η γαλήνη και η ηρεμία μιας οικογένειας ξαφνικά θα χαθεί. Η μητέρα της οικογένειας, Λουίσα Μπαρμπάλια, μετά τον θάνατο του συζύγου της έγινε χήρα, ενώ είναι μόλις εξήντα έξι ετών και στην κατοχή της έχει ένα σπίτι, το οποίο αποκτήθηκε όταν και ο άντρας της βρισκόταν εν ζωή. Πρόσφατα, όμως, της έγινε μια προσφορά. Κάποιος θέλησε να αγοράσει αυτήν τη μονοκατοικία, δίνοντας ένα αρκετά υπέρογκο ποσό.

Ο Pablo Simonetti. Πηγή εικόνας: theclinic.cl / Δικαιώματα χρήσης: José Pedro Godoy

Η Λουίσα, έχοντας δεχθεί αύτη την πρόταση, νιώθει ότι δεν μπορεί να πάρει την απόφαση μόνη της. Έτσι, λοιπόν, ρωτάει καθένα από τα τρία παιδία της ξεχωριστά. Με τον τρόπο αυτό θα κατάφερνε να πάρει και μια διαφορετική γνώμη και να αφουγκραστεί την ξεχωριστή άποψη επί του θέματος από τα παιδία της, τα οποία φαίνονται να είναι και οι κληρονόμοι της περιούσιας αυτής. Δυστυχώς για εκείνη, δεν θα πάρει την πολύτιμη βοήθεια που είχε ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Τα τρία της παιδιά έχουν ισχυρές προσωπικότητες, άρα και διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Το καθένα από αυτά τοποθετείται με τελείως διαφορετικό τρόπο, κάνοντάς τη να μπερδεύεται ολοένα και περισσότερο.

Στο σπίτι αυτό υπάρχουν έντονες αναμνήσεις εκείνης, του άντρα και των παιδιών της, ενώ, παράλληλα, ένας μεγάλος κήπος βρίσκεται στο πίσω μέρος του. Ο κήπος αυτός, πέρα από τα πολλά χρόνια που της πήρε για να τον δημιουργήσει, της προσέφερε και μια ενασχόληση, που έχει κρατήσει, ακόμη και σήμερα, για πάνω από σαράντα χρόνια. Δηλαδή, τον έχει αγαπήσει πολύ και είναι ένα από τα κομμάτια της ζωής της που καμαρώνει. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, προσπαθεί να αποτυπώσει τις σχέσεις που υπάρχουν μέσα σε μια οικογένεια. Όπως σε όλες τις οικογένειες, έτσι και σε αύτη υπάρχουν αναταραχές. Θα μείνουν ενωμένοι ή θα δημιουργηθεί ρήξη; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στο βιβλίο.

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα μπορεί κανείς να το προμηθευτεί από κάποιο βιβλιοπωλείο, ακόμα και από κάποιο πολυκατάστημα. Επίσης, είναι μια πολύ καλή λύση για κάποιον που επιθυμεί να ταξιδέψει ή για κάποιον που επιλέγει να διαβάζει στον δρόμο προς τις υποχρεώσεις του, ενώ είναι –σίγουρα– μια οικονομική επιλογή.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • ΚΗΠΟΣ, evripidis.gr, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρίνα Ταμπάκογλου
Μαρίνα Ταμπάκογλου
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2004. Είναι φοιτήτρια της σχολής Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Με πάθος για τα βιβλία και την έρευνα απώτερος σκοπός της για το μέλλον είναι η οργάνωση και η επιμέλεια στις βιβλιοθήκες και τα μουσεία. Στον ελεύθερό της χρόνο επιλέγει την ενασχόληση με την ζωγραφική και την μουσική, ενώ παράλληλα αγαπάει πολύ τον κινηματογράφο.