22.7 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΜατιές στην ΙστορίαΗ 4η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 4η Μαρτίου στην Ιστορία


Του Νικόλαου-Νεκτάριου Δημητρά,

Ο βασιλιάς Władysław II Jagiełło. Πηγή Εικόνας: Wikimedia Commons

1386: Ο Władysław II Jagiełło στέφεται βασιλιάς της Πολωνίας από τον αρχιεπίσκοπο Bodzanta. Ήταν ο πρώτος βασιλέας στον θρόνο της Πολωνίας με καταγωγή από τη Λιθουανία. Η στέψη του ήταν μια διπλωματική κίνηση που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία της Πολωνικής αριστοκρατικής τάξης. Αυτή αποσκοπούσε στο να παραμείνουν ασφαλή τα γόνιμα εδάφη των περιοχών Galicia-Volhynia. Για να γίνει η στέψη του, θα έπρεπε να βαπτιστεί Χριστιανός. Πράγματι, ο μελλοντικός βασιλιάς βαπτίστηκε στις 15 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους. Η στέψη και η βάπτιση του Władysław II Jagiełło ενίσχυσαν την τάση εκχριστιανισμού της Λιθουανίας, αφού ακολούθησαν μαζικές βαπτίσεις στα ποτάμια της χώρας. Ωστόσο, συνήθως οι αριστοκράτες επέλεγαν να εκχριστιανιστούν, ενώ πολλοί χωρικοί παρέμεναν παγανιστές. Στις 22 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους, ο βασιλιάς απαγόρευσε τους γάμους μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών και ζήτησε σε όσους Ορθοδόξους είχαν παντρευτεί με Καθολικούς να γίνουν και οι ίδιοι Καθολικοί.


Πορτραίτο του James Monroe. Πηγή Εικόνας: npg.si.edu

1817: Ο Αμερικανός πολιτικός, δικηγόρος και διπλωμάτης James Monroe ορίζεται ως ο πέμπτος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκλέχθηκε υπό το Δημοκρατικό-Ρεπουμπλικανικό κόμμα, νικώντας στις εκλογές του 1816 με ποσοστό 68,2%, εναντίον του Rufus King που πέτυχε να προσελκύσει μόλις το 30,9% των ψήφων. Λίγα χρόνια μετά την εκλογή του, ήρθε αντιμέτωπος με τον (οικονομικό) «Πανικό του 1819». Ο «Πανικός» προκάλεσε τις χρεοκοπίες και κατασχέσεις πολλών εταιρειών. O Monroe, αν και δεν κατείχε ισχυρή επιρροή στα οικονομικά, κατέβαλε προσπάθειες για να αποκλιμακώσει την κατάσταση, ενισχύοντας τους δασμούς. Ασχολήθηκε, επίσης, με ζητήματα πολεοδομίας. Έβαλε διόδια στην εθνική οδό, που ένωνε το ποτάμι Ohio με το Potomac, με σκοπό να αξιοποιήσει τα χρήματα για την επισκευή του δρόμου. Ο James Monroe κέρδισε και τις εκλογές του 1820 με ποσοστό 80%, με αποτέλεσμα η Προεδρεία του να διαρκέσει μέχρι τις εκλογές του 1824, στις οποίες αναδείχθηκε ο διάδοχός του στο αξίωμα, John Quincy Adams.


Ο William Henry Harrison. Πηγή Εικόνας: History.com

1841: Γίνεται η μεγαλύτερη εναρκτήρια ομιλία Προέδρου των ΗΠΑ, του William Henry Harrison. Η ομιλία του σηματοδότησε την αρχή της υπηρεσίας του William Henry Harrison ως Προέδρου των ΗΠΑ και του John Tyler ως αντιπροέδρου. Αποτελούταν από 8.445 λέξεις, γράφτηκε από τον ίδιο και δέχθηκε επεξεργασία από τον Daniel Webster, γραμματέα του Κράτους. Η ομιλία έγινε στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, στην Washington. Ο έκπτωτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Martin Van Buren, δεν παρέστη στην ομιλία του νέου Προέδρου. Ως λόγο της απουσίας του παρουσίασε την ασθένεια του γιου του. Η εν λόγω μέρα, κατά την οποία έγινε η ομιλία, ήταν εξαιρετικά παγερή (υπολογίζεται ότι η θερμοκρασία είχε φτάσει τους 9°C). Παρ’ όλα αυτά, ο νέος Πρόεδρος αποφάσισε να μη ντυθεί με πολλά ή βαριά ρούχα, με αποτέλεσμα μερικές βδομάδες μετά (στις 26 Μαρτίου) να αναπτύξει βαρύ κρυολόγημα. Όπως ήταν φυσικό και σύμφωνα με τα ιατρικά πορίσματα, το κρυολόγημα ήταν συνέπεια της απροσεξίας του να μη ντυθεί σωστά κατά την ημέρα της μακροσκελούς ομιλίας του. Οι γιατροί προσπάθησαν να τον θεραπεύσουν με κάθε μέσο, όμως, ο οργανισμός του παραιτήθηκε στις 4 Απριλίου του 1841. Εκείνη την ημέρα, ο Πρόεδρος απεβίωσε από πνευμονία, που είχε προκληθεί εξαιτίας του κρυολογήματός του. Η Προεδρεία του William Henry Harrison είναι η μικρότερης διάρκειας Προεδρεία στην ιστορία των Η.Π.Α.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

  • Biskupski, M.B., The History of Poland, Greenwood, 2000.
  • Davies, Norman, God’s Playground: A History of Poland, rev. ed., Columbia University Press, 2005.
  • Lukowski, Jerzy, and Hubert Zawadzki, A Concise History of Poland, Cambridge University Press, 2001.
  • Rowell, S.C., Lithuania Ascending: A Pagan Empire Within East-Central Europe, 1295-1345, Cambridge, 1994.
  • Weeks, William Earl. John Quincy Adams and American Global Empire, University of Kentucky Press, Lexington, KY 1992
  • Johnson, Allen. Union and Democracy, Houghton Mifflin Company, Boston, 1915
  • Inaugural Address of William Henry Harrison, The Avalon Project – Yale Law School, διαθέσιμο εδώ
  • Howe, Daniel Walker. What Hath God Wrought: The Transformation of America, 1815-1848, Oxford University Press US, Oxford, 2007

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Νικόλαος Νεκτάριος Δημητράς
Έχει σπουδάσει στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό ΕΚΠΑ με κατεύθυνση Ιστορίας. Αποφάσισε να σπουδάσει Ιστορία γιατί του αρέσει να μελετά τους πολιτισμούς αλλά και τα σύγχρονα κοινωνικά φαινόμενα. Αγαπά την Ιστορία και πιστεύει πως χάρη σε αυτήν μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τόσο το παρόν όσο και το μέλλον. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Επίσης, αγαπά τα ταξίδια, το διάβασμα, την γυμναστική και την ζωγραφική.