21.1 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Μαρία Γκριπ

Fe-Memorance: Μαρία Γκριπ


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη,

Η Maria Gripe ή Maja Stina Walter, γεννημένη στις 25 Ιουλίου 1923, ήταν Σουηδή συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Έχει γράψει σχεδόν σαράντα βιβλία, με πολλούς από τους χαρακτήρες της να παρουσιάζονται σε σύντομες σειρές τριών ή τεσσάρων βιβλίων ή ακόμα και σε τηλεοπτικές σειρές και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η Gripe ζούσε με την οικογένειά της στη Στοκχόλμη για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή της, καθώς και τις σπουδές της, τις οποίες πραγματοποίησε στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Το 1946, παντρεύτηκε τον καλλιτέχνη Harald Gripe, ο οποίος δημιούργησε εξώφυλλα για τα περισσότερα βιβλία της. Η εικονογραφική του καριέρα, στην πραγματικότητα, ξεκίνησε μαζί με το ντεμπούτο της συζύγου του ως συγγραφέα του «Στην μικρή μας πόλη». Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της Maria Gripe ήταν το “Josephine” (1961). Κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους της ενήλικης ζωής της, η Maria Gripe ζούσε στο Nyköping, όπου γυρίστηκε ένα βιβλίο της.

Πηγή εικόνας: https://adoptaunaautorablog.wordpress.com/maria-gripe/

Στο μεγαλύτερο μέρος της γραφής της, ιδίως στη μεταγενέστερη δουλειά της, επικρατεί ένα υπερφυσικό ή μυστικιστικό στοιχείο. Τα παραμύθια ήταν επαναλαμβανόμενα μοτίβα για εκείνη και αυτά συχνά συνδέονταν με τον ψυχολογικό ρεαλισμό, που παρουσιαζόταν με ένα ποιητικό στυλ. Η μετάβασή της από μια λιγότερο ώριμη γραφή ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της επιρροής των Edgar Allan Poe, Charlotte και Emily Brontë, και Carl Jonas Love Almquist και εν μέρει αντίδραση στη βία, στην ψυχαγωγία, που είχε αρχίσει να κερδίζει έδαφος στην πολιτιστική έκφραση. Η Gripe προσπαθούσε να δημιουργεί έντονη πλοκή με λιγότερο εμφανείς τρόπους, ενώ έκανε φανερή μια σημαντική τάση, να υποστηρίζει την κοινωνική πρόοδο των γυναικών. Επιπλέον, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της γραφής της είναι ο σεβασμός για τα άτομα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα αντιληπτό στον κοινωνικό ρεαλισμό της σειράς “Elvis”, την οποία έγραψε μαζί με τον σύζυγό της τη δεκαετία του ‘70.

Η Gripe έγραψε 38 βιβλία, μεταφρασμένα σε 30 διαφορετικές γλώσσες, καθιστώντας την μία από τις πιο παραγωγικές συγγραφείς της Σουηδίας. Για τη σημαντική συμβολή της στη παιδική λογοτεχνία, έλαβε το μετάλλιο Hans Christian Andersen για τη γραφή το 1974 και ήταν η Σουηδή νικητής του Βραβείου Dobloug το 1979 για τη σουηδική και τη νορβηγική μυθοπλασία. Μάλιστα, ο εκδότης της, Bonnier Carlsen, καθιέρωσε το Βραβείο “Maria Gripe” το 2005, το οποίο είναι ένα λογοτεχνικό βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο.

Μετά από μια μακρά περίοδο άνοιας, η Maria Gripe πέθανε στα 83 της σε ένα γηροκομείο έξω από τη Στοκχόλμη. Ο σύζυγός της είχε φύγει 15 χρόνια πριν. Η κόρη τους, Camilla Gripe, είναι επίσης συγγραφέας παιδικών μυθιστορημάτων.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.