15 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙστορίαFe-MemoranceFe-Memorance: Σμαρούλα Γιούλη

Fe-Memorance: Σμαρούλα Γιούλη


Του Χάρη Πασχάλη,

Η Σμαρούλα Γιούλη ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του παλαιού ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και με αρκετές συμμετοχές σε μιούζικαλ.

Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1934 στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία μόλις 9 ετών, έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία «Η Φωνή της Καρδιάς», του Αιμίλιου Βεάκη, το 1943, με την ταινία να αποτελεί την πρώτη που έφερε το λογοτύπου της «Φίνος Φιλμς». Φοίτησε στη δραματική σχολή του Δημήτρη Ροντήρη και εκπαιδεύτηκε στον χορό και το τραγούδι. Κινηματογραφικά επέστρεψε το 1948, όταν και συμμετείχε στην ταινία «Χαμένοι Άγγελοι». Ακολούθησαν και άλλες σπουδαίες παραγωγές, στις οποίες έπαιξε. Μεταξύ αυτών, οι ταινίες «Έλα στο θείο» το 1950, «Εκείνες που δεν πρέπει να αγαπούν» το 1951 και «Το σωφεράκι» το 1953. Αξίζει να σημειωθεί, ότι Σμαρούλα Γιούλη είχε σχηματίσει ένα αχτύπητο κινηματογραφικό δίδυμο με τον Μίμη Φωτόπουλο, ο οποίος υποδυόταν ρόλους διαφόρων ηλικιών.

Πηγή εικόνας: media.enikos.gr

Την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο η Σμαρούλα Γιούλη έκανε το 1948, με το έργο «Άνθρωποι, άνθρωποι», των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακοπούλου. Στη συνέχεια, συμμετείχε και σε άλλες θεατρικές παραστάσεις, όπως οι «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» το 1956, «Άννα Φρανκ» το 1959 και «Ο Θόδωρος και το δίκανο» το 1961. Έπειτα από πολλές συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες, η Σμαρούλα Γιούλη αποφάσισε να εγκαταλείψει τον χώρο του κινηματογράφου και να αφοσιωθεί στο θέατρο στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Πρώτου όμως πάρει την απόφαση αυτή, είχε παντρευτεί το 1957 τον επιχειρηματία θεάτρου Βαγγέλη Λειβαδά και το 1958 είχε γίνει επικεφαλής του δικού της θιάσου. Η δεκαετία του ’60 βρήκε τη Σμαρούλα Γιούλη να διευθύνει τη δική της θεατρική σκηνή μαζί με τον σύζυγό της. Έπειτα από αρκετά χρόνια, και συγκεκριμένα κατά τη δεκαετία του ’80, συμμετείχε σε αρκετά μιούζικαλ, με πιο επιτυχημένα τα «Σικάγο», «Μάγκες και Κούκλες»  και “Hello, Dolly”.

Έπειτα από μια μακρά πορεία στην υποκριτική τέχνη, η Σμαρούλα Γιούλη άφησε την τελευταία της πνοή στις 7 Μαρτίου 2012, σε ηλικία 12 ετών, λίγο καιρό μετά την απώλεια του συζύγου της.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.