23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Άννα Αχμάτοβα

Fe-Memorance: Άννα Αχμάτοβα


Της Καλλιόπης Τσιπλαντώνη,

Η Άννα Αντρέγιεβνα Γκόρενκο ή αλλιώς Άννα Αχμάτοβα γεννήθηκε στις 23 Ιουνίου 1889 στο Μπολσόι Φοντάν, κοντά στην Οδησσό. Ήταν Ρωσίδα ποιήτρια, μία σπουδαία μορφή για την ποίηση της Ρωσίας της «Αργυρής Εποχής». Επέλεξε η ίδια το επώνυμο Αχμάτοβα, που προέρχεται από την προγιαγιά της, καταγόμενη από τη φυλή των Τατάρων. Ο πατέρας της, Αντρέι Αντόνοβιτς Γκορένκο, ήταν ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στο ναυτικό. Οι γονείς της μετακόμισαν στην Αγία Πετρούπολη λόγω υπηρεσιακής μετάθεσης του πατέρα της, όπου έζησε μέχρι το διαζύγιό των γονιών της, το 1905.

Μεγάλωσε σε αριστοκρατικό περιβάλλον με αρκετά προνόμια. Τα μαθητικά της χρόνια πέρασε στο γυμνάσιο, στο «Τσάρσκογιε Σελό», ενώ αποφοίτησε από το λύκειο «Φουντουκλέγιεφ» στο Κίεβο, όπου την είχε στείλει η μητέρα της. Ύστερα, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κιέβου. Στα νεανικά της χρόνια, ασχολήθηκε με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή λογοτεχνία και ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τους Σκανδιναβούς συγγραφείς, η επιρροή των οποίων φαίνεται και στα ποιήματά της.

Η πρώτη της ποιητική συλλογή είχε τίτλο «Απόγευμα το 1912». Το γεγονός, ότι τα ποιήματά της έβρισκαν μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό, σε συνδυασμό με το ανήσυχο πνεύμα της, αναστάτωναν το κομμουνιστικό κόμμα. Έτσι, σε μια προσπάθεια, να καλύψουν τη φωνή της και την επιρροή της, τής απαγορεύεται να ξαναδημοσιεύσει ποιήματα. Η Αχμάτοβα στη Ρωσία έζησε πολύ δύσκολα. Βίωσε διώξεις και εξευτελισμούς, την εκτέλεση του πρώτου της συζύγου ποιητή, Νικολάι Γκουμιλιόφ, τον τρίτο της σύζυγο να καταδικάζεται σε καταναγκαστικά έργα, για να πεθαίνει στη φυλακή, ενώ ο ίδιος της ο γιος, Λεβ Γκουμιλιόφ, έκανε δέκα χρόνια καταναγκαστικά έργα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Σιβηρία.

Πηγή εικόνας: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Kuzma_petrov-vodkin%2C_ritratto_di_anna_akhmatova%2C_1922.JPG/963px-Kuzma_petrov-vodkin%2C_ritratto_di_anna_akhmatova%2C_1922.JPG

Τον Αύγουστο του 1946, καταγγέλλεται ως «ιδεολογικός αποδιοργανωτής και εκπρόσωπος του αντιδραστικού σκοταδισμού» και διαγράφεται από την Ένωση Συγγραφέων. Αποκαταστάθηκε μόνο μετά τον θάνατο του Στάλιν το 1953. Η Αχμάτοβα, παρά τις τραγικές συνθήκες της ζωής της, δεν σταμάτησε ποτέ να δουλεύει. Το περίφημο «Ρέκβιεμ» εκδόθηκε το 1963 στο Μόναχο. Στη Ρωσία εκδόθηκε το 1987. Εκδίδεται την ίδια περίοδο και ο μεγάλος λυρικός κύκλος «Ποίημα δίχως ήρωα», μετά από δώδεκα χρόνια επεξεργασίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στο έργο της. Μάλιστα, δεν εγκατέλειψε ποτέ το γράψιμο.

Η Άννα Αχμάτοβα, επιβαρυμένη και από φυματίωση, πέθανε στις 5 Μαρτίου 1966 από έμφραγμα, σε ηλικία 76 ετών, σε ένα σανατόριο νότια της Μόσχας. Η σορός της μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αγία Πετρούπολη και ετάφη εκεί.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Καλλιόπη Τσιπλαντώνη
Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι 19 ετών και βρίσκεται στο δεύτερο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου. Κατά το παρελθόν έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών (MUN). Λατρεύει τα ταξίδια, ενώ πραγματοποιεί συνεχώς εξορμήσεις εκτός πόλης και έρχεται σε επαφή με νέους πολιτισμούς. Στον ελεύθερό της χρόνο απολαμβάνει ωραία μουσική και διαβάζει βιβλία.